4 Aralık 2024

Yaz Hastalıkları

ikinci-derece-gunes-yanigiYaz ayları eğlence ve dinlenmek için harika fırsatlar sunsada yaz hastalıkları ve yaralanmaların da arttığı bir dönemdir. Yaz aylarında dışarıda ve suda geçirilen zaman artmakla birlikte yaz hastalıkları, yaralanmalar, spor yaparken incinme ve sakatlanmalar, güneş yanıkları, susuz kalma (dehidratasyon), astım atakları ve allejik kişilerde şikayetlerin artması, böcek sokmaları gibi sorunlar tatil keyfimizi kaçırmaktadır. Bu yazımızda en sık rastlanan bu sorunları nasıl ayırt edeceğimizi ve tedavi edeceğimizden bahsedeceğiz.

Güneş çarpması ve dehidratasyon (susuzluk):

İster sahil kenarında isterse dışarıda dolaşırken veya spor yaparken, oynarken güneş çarpması ve dehidratasyon en sık yaşanan yaz hastalıkları arasındadır.

Güneş çarpması; zihinsel değişimler, bilinçsizleşme ve terlemenin durması ile ayırt edilir. Cilt sıcak ve kırmızıya döner. Soğuk ve nemli cilt, kaslarda kram, mide bulantısı ve baş dönmesi takip eder.

Dehidratasyon; su ihtiyacı artar, ağız kuruluğ ve dilde şişme, halsizlik, baş dönmesi, kalp atışında artma, düşünde bulanıklık, uyku hali ve baygınlık başlıca belirtileridir.

Orta derecede güneş çarpması e dehidratasyon geçiren kişi serin ve ya gölge bir yere taşınmalı, bol sıvı verilmeli, eklemler ve kasıklar ıslak bez gerekirse buz ile serinletilmeli. Tüm bunlara rağmen belirtiler devam ediyor ise tedavi edilmek üzere acil servise müracat edilmelidir.

Güneş Yanıkları;

Genellikle güneşe karşı yeterli korunma sağlanmadığında güneş yanıkları yaz hastalıkları arasında en sık görülenidir. Güneş ışınlarının en güçlü olduğu sabah 11.00  ve öğlen 14.00-15.00′ e kadar ekstra koruyucu önlemler alınmalı. Ter ve suya dayanıklı güneş koruyucu krem kullanılmalı. Cilt tipinize göre güneş koruma faktörü olan güneş kremi veya sütü dışarı çıkmadan önce sürülmeli ve 2 saatte bir yenilenmelidir. Daha fazla bilgi için  “Güneş Koruma Faktörü Ne Demek ?” yazımıza bakınız.

Güneş yanıklarında su toplaması meydana geldiyse bu ikinci derece ile üçüncü derece başlangıcı yanık temektir. Cilt seri tutulmalı aloe vera içeren ürünler ile desteklenmeli gerekirse ağrı kesici ile rahatlama sağlanmalıdır.

Yoğurt sürmek cildi gerer, bu nedenle içine bir çay kaşığı zeytinyağı kariştırmak faydalı olabilir.

Su toplayan bölgede yara açılmış ise enfekte olmaması için gevşek olacak şekilde bandaj ile üzeri kapatılmalı ve antibiyotikli krem sürülmeli ve bir kaç gün yaralar iyileşene kadar güneşe çıkılmaması gereklidir.

Pişik;

Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve bazen ağrı ile kendini gösterir. Reçetesiz satılan antihistaminik, kaşıntıyı önleyici soluusyonlar ile tedavi edilebilir. Pişikli bölge temiz ve kurututulmalıdir. Şişme ve ağrı mevcut ise doktora müracat edilmelidir.

Böcek ısırıkları;

Böcek sokması ve ısırıklıklarının riski pek çoğunun enfeksiyon taşımasıdır. Kişilerin sivri sinek, arı gibi böcek sokmalarına karşı haricen antihistaminik kullanmaları önerilir. Sokulan veya ısırılan yerde şişme, ağrı gözlemlenirde antibiyotikli kremler ile desteklenmelidir.

Özellikle alerjik kişilerde bunlara karşı vücudun tepkisi daha fazla olmakta ekstra önlemler alınmalı gerekmekte hatta acil servise gidilmesi gerekebilir.

Bunu Gördünüz mü?

Öfke Nedir ve Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öfke doğal, anlaşılabilir ve hepimizin yaşadığı bir duygudur. Çoğunlukla yaşamaktan kaçınır ve yaşamak istemeyiz. Öfkelenmemek …