27 Mart 2025

Anahtar Kelime Arşivi

Bebeklerde Aylık Gelişim

Bebeğiniz gelişim süreci boyunca her ay farklı bir yeteneğini keşfedecek ve bedenini kullanmayı öğrenecektir. Küçük bedenlerinin dünyaya uyum sağlamak için güçlenip gelişmesi gereklidir. Buna bağlı olarak bebeklerde aylık gelişim ilk yılda çok hızlıdır ve 12 aylık olana kadar çok önemlidir. Bebeğinizde oluşacak fiziksel değişimler nelerdir? 1. aylık, Göz kasları geliştikçe, gözlerini daha kontrollü kullanır. Kişiliği gelişmeye başlar. Karakterine göre huysuz …

Devamı

Bebek ve Uyku

Uyku denince aklınıza ” Uyusunda büyüsün…” nennisi gelmiştir mutlaka. Eskiler hiç de haksız değiller. Büyüme hormonu, bebek ve çocuklarda uykuda salınır. Bu nedenle de çocuklar uykusunda büyürler. Uykusuzluk çocukların sağlığını olumsuz etkiler. Yeni doğan bebeklerin günde 19 saat, 2 aylık ile 1 yaş arası bebeklerin öğle uykusu ile birlikte 13-14 saat, okul öncesi ve okul çağındaki çocukların 10 saat, genç …

Devamı

Yaz Tatili

Isınan havayla birlikte artık parklar, bahçeler ve sahiller çocuk sesleriyle canlandı. Açık havada vakit geçirmek özellikle çocuklar için güneşli yaz günlerinde alınabilecek önlemleri de beraberinde getirmekte. Yaz tatili döneminde güneş ışınlarının yer küremize en dik vurduğu yaz günlerinde sıvı tüketiminden temizliğe, kıyafet seçiminden yiyeceklerimize kadar birçok konu çocuklar için tehlike oluşturabilir. Çocukların yaz aylarını sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için öneriler; …

Devamı

Yeni Doğan Bebeğin Duyuları

Bebeklerin hemen hemen tüm duyuları doğumdan önceki dönemde gayet iyi gelişmiş durumdadır. Bebekler anne karnındayken sesleri işitebildikleri için bazı seslerle sakinleşip bazı seslerle daha canlı ve hareketli bir duruma geçebilirler. Örneğin çamaşır makinası ve elektrik süpürgesi gibi makinelerinin sesleri anne karnındaki seslere benzer ve kalp atış sesi gibi ritmik olduğu için çoğu yenidoğan bebeği sakinleştirebilir. Yeni doğan bebek ani ve …

Devamı

Çocuk Bakımı ve Doğru Bilinen Yanlışlar

Geçmişten günümüze kulaktan kulağa aktarılan birçok bilgi, çevre yönlendirmeleri bebek ve çocuk bakımı sırasında doğru bilinen yalnışlar ile çoğu zaman anneleri zor duruma düşürebilmekte, doğru bilgiye ulaşmalarını engelleyebilmektedir. Doğru bildiğimiz bazı yalnışlara göz atalım; Bebek, fazla kucağa alınmaz! Yenidoğan bebeğinizi emzirmek, sevmek, altını değiştirmek, konuşmak için kucağınıza almalısınız. Anne ile bebek arasında bu dönemde kurulan sevgi ve güven bağı için …

Devamı

Vitamin Verirken Dikkat !

Anne ve babalar kendi kararları ile çocuklarına vitamin takviyesi veriyorlar. Ya kışın çocuklarının hastalanmalarından endişe duydukları ya da iştah açmak için çoğunluklada bir uzmana başvurmadan kendilerince tedbir almaya çalışıyorlar. Bunun için de genellikle vitamin takviyesi yapmayı tercih ediyorlar. Bir uzmana başvurmadan çocuğunuza vitamin takviyesi yapmanız ne tür sağlık sorunlarına neden oluyor ? Vitaminler yüksek dozda alındığında toksik etki yaratarak, başta …

Devamı

Mevsimine Göre Bebek Hazırlıkları

Doğumun saati yoktur ancak bebeğinizin doğacağı mevsim önceden bellidir. Bu nedenle bebek hazırlıklarını mevsimine göre yapmalısınız. Mevsim ne olursa olsun bebeğinizi mutlaka açık havada dolaştırın. Eskilerin deyimiyle kırkı çıktımı ve herşey yolunda ise dışarı çıkmanızda sakınca yoktur. Bebeğinizin temel ihtiyaçlarını hamileliğin son üç ayında hazırlamak, son aya bırakmamakta fayda vardır. Bebeğinizin odası ve mobilyalarını hazırladığınız dönemde minik, şirin kıyafetlerini hazırlamak …

Devamı

Doğal ve Organik Beslenme Sağlıklıdır

Hamilelikte bebeğin tek besin kaynağı sizsiniz. Bu nedenle, hamilelikte sağlıklı beslenme çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Dengeli, çeşitli ve organik beslenmek çok önemlidir. Özel durumlar gerektiren hamilelikler dışında beslenmenizi programlamaya veya iki kişlik yemenize gerek yoktur. Sadece doğal ve taze, organik üretilmiş ürünleri tercih etmeniz yeterlidir. Hamilelik döneminde üç ana ve üç ara öğün olmak üzere sağlıklı, taze ve …

Devamı

Bebek Temizliği ve Günlük Bakımı

Yeni doğan bebeğin cildi beyaz, kaygan, koruyucu bir madde ile kaplıdır. Bu nedenle yeni doğan bebeği hergün yıkamanız gerekli değildir. Ancak, başından aşağıya doğru bebeğin günlük temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Bebek temizliği ve günlük bakımı nasıl olmalı? Yeni doğan bebeğin günlük temizliği ve bakımı için yalnızca bebeğiniz için kullanacağınız temiz bir kase, biraz pamuk, yumuşak temiz bir havlu ve bez …

Devamı

İlk Kıyafet

Doğum sonrası; Doğum sonrası bebeğinizin göbeği düşene kadar özel üretilmiş “5’li hastane çıkışı” kıyafet setini ilk kıyafet olarak seçmeniz gereklidir. Önden V yaka olarak hazırlanmış ve bebeginizin beline dolandırarak bağlayabileceğiniz ipli ürünler bebeğinizin göbeğini sıkmayacak şekilde ayarlamanız için tasarlanmıştır. Yine sette bulunana eldiven tırnakları ile kendini yaralamaması, patik minik ayaklarını, şapka ise bebeğin baş kısmından vücut ısısını kaybetmemesi için kullanılmalıdır. …

Devamı