İlaçlarımızı iyileşince bırakmalı mı? Tansiyonunuz düşünce ilaca neden devam ediyoruz ki? “İlaç kullama talimatı” uyulması gereken önemli bir konudur. Tüm bu sorular kafanızı kurcalıyor olabilir.
İlaçlarınızı doktorunuzun reçetelediği gibi kullanmak, doktorunuzun talimatlarına sıkı sıkıya bağlı kalmak demek; doğru dozda, doğru zamanda, doğru yol (ağız yoluyla, damardan, karından vs) ve doğru sıklıkta kullanmanız anlamına gelmektedir. Bütün bunları uygulamak neden önemlidir? Basitçe doktorunuzun reçetelediği ya da eczacınızın bilgilendirdiği gibi ilaç kullanmak, ilaç kullanma talimatlarına uymak sizi hastalığınızın kötüleşmesinden ya da hastaneye yatmanızdan korur.
Antibiyotikler, uzun süreli kullanılması gereken ilaçlar (kolesterol düşürücü ilaçlar, tansiyon düşürücüler vs.) genellikle iyileşme gözlemlendiğinde hasta tarafından kullanımı durdurulmakta ve akut veya kronik olarak adlandırdığımız hastalıkların tedavisinin başarısız olmasına neden olmaktadır. Sağlığınız tehlikeye girdiği gibi milyonlarca kutu ilaç heba olarak ülke çapında milli servetten kaybetmemize neden olmakta hatta ölümle sonuçlanabilmektedir.
Neden ilaçlarımızı reçetelendiği gibi kullanmıyoruz?
Pek çok hasta ilaçlarını nasıl kullanacağını çeşitli nedenlerden dolayı sağlık ekibinin bilgilendirmesi doğrultusunda kullanmamakta hatta kendi kararlarıyla bırakmaktadırlar. Bunlara göz atalım;
-
İlaç kullanım talimatı anlaşılamadığından
-
Birden çok ilacı olup da farklı zamanlarda kullanmak zorunda olduğunuzdan
-
İlaç çalışmıyor gibi düşünüldüğünüzden
-
İlacın fiyatı
-
İlacın bazı hafif yan etkilerinin verdiği rahatsızlıklar nedeniyle ( ağız kuruluğu, mide yanması vs) ilaçlarınızı kullanmayı bırakıyorsanız sağlığınızı riske atmış olursunuz.
Tüm bunlara rağmen kendinize yardımcı olmak ve ilaçlarınızdan iyi sonuç almak yani iyileşmek için ilaçlarınızı tarif edildiği, reçetelendirildiği gibi almak çok önem taşımaktadır.
Ülkemizde e-reçete dönemi başladığından bu yana hasta elinde reçete numarası ile eczaneye gitmektedir. Bu aşamaya kadar doktorunun direktiflerini hatırlayamayabilirler. Bu nedenle eczacınızın hangi ilacı nasıl kullanacağınız konusunda bilgilendirmelerini hasta olarak ya da hasta yakını olarak dikkatle dinleyiniz ve reçetelendiği, tarif edildiği şekil ve sürede kullanınız. Anlayamadığınız bir durumda soru sormaktan çekinmeyiniz ve ertelemeyiniz.
İlaçlarınızı kullanmanıza yardımcı öneriler;
-
İlacınızı her gün aynı saatte alınız.
-
İlacınızı aldığınız saati her hangi günlük yaptığınız bir işinize bağlayınız. Örneğin; sabah dişlerinizi fırçaladıktan sonra, yatağa gitmeden önce gibi.. İlacınızın aç veya tok karnına alınması gerektiği konusunda emin olunuz.
-
Birden çok ilaç kullanıyorsanız ilaç alım gün ve saatlerini gösteren haftalık takvim yapınız ve ilaçlarınızı aldıktan sonra işaretleyiniz. Bu takvimi ilaçlarınızın bulunduğu yerde tutunuz.
-
Seyahat edecekseniz yanınızda planladığınız sürenin her hangi bir nedenle uzaması ihtimaline karşı iki-üç günlük daha ekstra ilaç bulundurunuz.
-
Uçakla seyahat edecekseniz ilaçlarınızı kaybolma ihtimaline karşı bavulunuza koymayınız, el bagajınızda muhafaza ediniz.
-
Soğukta saklanması gereken ilaçlarınız var ise yanınızda buz aküsü bulundurunuz.