4 Aralık 2024

e-Eczacı

İlaç Yönetimi Nasıl Olmalı?

İlaç yönetimi, ister reçeteli isterse reçetesiz (OTC) olsun gün geçtikçe zorlaşmaya başladı. Günümüzde birden fazla ilaç kullanmayan yok gibi. En az bir çekmece dolusu ilaç bulunmayan ev neredeyse yok. Aynı anda birden fazla ilaç kullanmak zorunda kaldığımız geçici hastalık dönemlerimizde veya sürekli olarak çoklu ilaç almak zorunda olduğumuz hastalıklara sahip olduğumuzda, birden fazla ilaç alımını idare etmek önemli bir konudur. …

Devamı

İlaç Alerjisi ve Tipleri

İlaç alerjisi ilaçların istenmeyen veya zararlı etkileridir. İlaç alerjileri önceden tahmin edilebilen (tip A) ve önceden tahmin edilemeyen (tip B) olmak üzere iki gruba ayrılır. Tip A grubu ilaç alerjisi; sağlıklı kişilerde görülür ve uygulanan doza bağlı reaksiyonlardır. İlacın etkisine bağlıdır ve toplumun büyük bir kısmında oluşabilir. Yani, ilacın yan etkisi, ikincil etkisi, ilaçlar arası etkileşim bu grup alerjik reaksiyonlar …

Devamı

İlaç Kullanma Talimatı

İlaçlarımızı iyileşince bırakmalı mı? Tansiyonunuz düşünce ilaca neden devam ediyoruz ki? “İlaç kullama talimatı” uyulması gereken önemli bir konudur. Tüm bu sorular kafanızı kurcalıyor olabilir. İlaçlarınızı doktorunuzun reçetelediği gibi kullanmak, doktorunuzun talimatlarına sıkı sıkıya bağlı kalmak demek; doğru dozda, doğru zamanda, doğru yol (ağız yoluyla, damardan, karından vs) ve doğru sıklıkta kullanmanız anlamına gelmektedir. Bütün bunları uygulamak neden önemlidir? Basitçe …

Devamı

İlaç Etkileşimi ve Birden Fazla İlaç Kullanımı

Günümüzde birden fazla hastalığı olup da birden fazla ilaç kullanan hastalar farkında olmadan doktorlarına eksik bilgi verebilmekte ve aynı anda alınan başka bir ilaç, diğer bir ilacın etkisinde ciddi değişikliklere neden olabilir. Bu duruma ilaç etkileşimi denir. Bir ilaç diğer ilacın etkisini çok artırabilir veya onun emilim, metabolizma ve atılım yani boşaltım hızını değiştirebilir, etkisini azaltabilir hatta yok edebilir. Herhangi …

Devamı

Tuz Tüketimi Nasıl Azaltılır

Günlük tuz tüketimi fazlalığı sadece yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve kalp hastalığı olan kişilerde uygulanacak bir kural değildir. Ailede bu hastalıklara sahip kişilerin olması sizinde risk altında olduğunuzun göstergesidir. Ayrıca tuz tüketimini azaltmak için hiç bir nedeniniz olmadığını düşünebilirsiniz. Oysaki, sağlıklı bir beslenme için günlük tuz tüketimini belirli bir ölçüde tutmak sizi bu tür risklere karşı vücudunuzu daha güçlü …

Devamı

Hamilelik İdrar Test Kiti Nasıl Çalışır?

Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, evde kendi başınıza test edebilirsiniz. Hamilelik idrar test kiti reçetesiz eczanelerde satılmaktadır. Hamilelik idrar test kiti çalışma prensibi; idrarınızdaki insan karyonik gonadotropin (hCG) hormonu ölçümü yaparak çalışırlar. Ancak bu testler niteleyici testler olup hamilelik için yalnızca pozitif ya da negatif olarak sonuç veriebilirler. Çok hassas hamilelik test kiti sonuçları sizden alınan kan örneğinin laboratuvar testleriyle en iyi …

Devamı

Antioksidan Nedir ve Nerelerde Bulunur?

Canlı bütün organizmalar varlıklarını sürdürebilmek için oksijene ihtiyaç duyarlar. Oksijeni kullanarak aldıkları besinlerin ve maddelerin yıkımını sağlayarak enerji üretirler. Nevar ki, Oksijen, yaşam için esas elementlerden biri olmakla birlikte tabiri caizse “iki ucu keskin bıçak” gibidir. Çünkü Oksijen atomu çok aktif bir atom olup moloküllerin yıkımı sırasında serbest radikal denilen zararlı moloküllerin oluşumuna da  neden olur. Bu zararlı Serbest radikal …

Devamı

Nanoteknoloji ve Nanotıp Nedir?

Nanoteknoloji ve nanotıp hakkında uzun zamandır gerek bilim kurgu sektöründen gerekse medyadan methini çok duyuduk ama daha ortada bir ürün yok sanıyoruz. Aslında elle tutulur bir ürün henüz ortalıkta yok ama araştırmalar yeni bir nanoteknolojik terapi dalgasının yakın gelecekte, ufukta gözükmekte olduğunun habercisi ve bu çalışmaların Dünya ilaç endüstürisini değiştireceği düşünülmektedir. Dünya!da olduğu gibi ülkemizde de nanotıp çalışmaları devam etmektedir. …

Devamı

Mutfağımızdaki Doğal Antibiyotikler

Hastalandığımızda hemen ilaçlara sarılıyoruz. Özellikle de hemen antibiyotik almayı çok seviyoruz! Türkiye, gereksiz antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi. Doğal antibiyotikler ile tedavi, grip veya nezle olduğunuzda daha etkilidir ve üstelikte de yan etkisi yok! İşte size mutfağımızdaki doğal antibiyotik etkisi göstererek bağışıklık sistemini kuvvetlendiren besinler; Kefir Kefir, hele de mikropların kol gezdiği sonbahar ve soğuk kış günlerinde vücut direncini artırmada birebir. …

Devamı

Antibiyotikler Hakkında Doğru Bilinen Yalnışlar

Antibiyotikler keşfedildiklerinden bu yana insan sağlığı için çok büyük hizmetler vermişlerdir. Antibiyotikler etkili mi, etkisiz mi? sorusunu inceleyecek olursak, antibiyotikler doğru zamanda doğru kullanıldıklarında ve hastalığa en uygun antibiyotik seçilip uygun doz ve aralıkta kullanıldığında yararlıdırlar. Ancak yersiz kullanımları günümüzde, medyada da çok duymaya başladığımız “Antibiyotik Direnci” gelişmesine neden olmuş ve gelecekte sağlığımızı enfeksiyonlara karşı tehdit etmeye başlayacak boyutlara gelmiş …

Devamı