4 Aralık 2024

Alerjik Konjuktivit

allerjik-konjuktivit

Alerjik konjuktivit pollen veya diğer alerjenlerin sebep olduğu genelde her iki gözde gelişen bir durumdur. Bazı hastalarda tek bir gözün alerjen ile teması sonucunda ilgili gözün alerjene karşı tepkisi olarak da gelişir.Genel olarak gözde kızarıklık ve kaşıntı şikayeti vardır. Bu belirtileri takiben göz yaşı ve yanma hissi gelişir fakat bu belirtiler tetikleyici allerjen ile olan temasın ortadan kalkması ile birlikte basamaklı olarak yok olur. Alerjik konjuktivit ile birlikte burun akıntısı, ağzın tat alma dokusunda kaşıntı ve hapşırma görülebilir. Yaklaşık olarak alerjik konjuktivitli hastaların %70’inde aynı zamanda astım ve/veya atopik dermatitis görülemektedir.

Alerjik Konjuktivit” oldum, Ne Yapmalı?

Soğuk kompres ve göz yaşı takviyesi yanma hissi ve kaşıntı için rahatlatıcı olarak orta dereceli alerjik konjuktivitli hastalarda faydalıdır. Kaşıntı ve göz sulanması için selektif H1-reseptör Antihistaminik ilaçlar kullanılmalıdır. Bu gibi Antihistaminikler enflamasyona neden olan kimyasalların aktive olmasını önler.
Bir hafta içinde düzelme olmaz ise daha ileri tetkik gereklidir.

Uyarı:

Aşağıda belirtilerden herhangi birinden şikayetiniz var ise derhal doktora başvurunuz;

  • Gözde ağrı,

  • Bulanık görme ve görüş bozukluğu,

  • Belirtilerin kötüleşmesi,

  • Alerjik konjuktivit belirtilerine sahip olduğunuz konusunda şüphe duyuyorsanız,

  • İlaç kullanmayı takip eden bir hafta içinde iyileşme sağlanmamış ise acilen GÖZ DOTORU’nuza müracat ediniz.

 

 

 

Bunu Gördünüz mü?

Öfke Nedir ve Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öfke doğal, anlaşılabilir ve hepimizin yaşadığı bir duygudur. Çoğunlukla yaşamaktan kaçınır ve yaşamak istemeyiz. Öfkelenmemek …