5 Aralık 2024

Güneş Koruma Faktörü Ne Demek?

guneslenen-cocukGüneş kremleri kutularının üzerinde bulunan SPF ibaresi “Güneş Koruma Faktörü” olarak bilinmektedir. Bu değer güneşin zararlı ışınlarına karşı güneş altında geçirebileceğimiz zamanı uzatır ve koruma sağlar. 10, 15, 30, 50 gibi rakamlar ile ifade edilir. Kişinin yaklaşık 15 kat daha fazla güneş ışığına maruz kalabilmesine izin verir.
Üzerinde SPF 15 yazan bir güneş kremi %93 UV-B ışınlarını filtrelerken, SPF 30 olan bir ürün %97’den biraz daha az filtreleme sağlar. Güneş koruma faktörü 15 olan güneş kremleri veya sütleri , 10 dakikada güneş yanığı olan bir kişide 150 dakika sonra güneş yanığı olacağını gösterirken, Güneş koruma faktörü 30 olan ürünler 15 faktöre oranla daha iyi koruma sağlar.

Hangi Güneş kremi ve SPF ?

Güneşin UV-A ışınları cilt kanseri riskinin artmasına, UV-B ışınları ise güneş yanıklarının nedenidir. Piyasada mevcut ürünleri seçerken cildinizin tipine göre güneş koruma faktörü olan ürünleri tercih ediniz. Sarışın veya hassas ciltli veya ekzamalı kişilerin yüksek koruma sağlayan güneş kremleri veya sütü, SPF 30 veya SPF 50 güneş kremleri kullanmaları önerilir. Yine hassas ciltli kişiler sadece yazın değil kış aylarında da güneş kremi kullanmalıdırlar.

Cilt renginizi ve hangi tip cilde sahip olduğunuzu öğrenmek için doktorunuza veya eczanıza danışınız.

Güneş kremileri hakkında bilmememiz gerekenler;

  • Kutusunda UV-A+UV-B yazan güneş kremleri tercih edilmelidir.
  • Güneşe çıkmadan en az 20 dk. önce güneşten koruyucu krem sürülmeli ve her 2 satte bir tazelenmelidir.
  • Terleme, yıkanma, yüzme sonrasında güneş kremlerinin yenilenmesi gerekmektedir.
  • En az avuç içi dolusu kadar güneş kremi kullanmanız tavsiye edilir.
  • Bebek ve çocuklar için sprey şeklinde olan güneş kremi kullanırken solunum ile hava yollarına kaçış olabileceği göz önünde bulundurularak dikkatli olunmalıdır.

  • Yüksek koruma sağlayan SPF 30 ve 50 veya üzeri güneş kremleri kullanıyor olsanız dahi 2-3 saatte bir yenilemeyi ihmal etmeyiniz.

 

 

Bunu Gördünüz mü?

İlaç Yönetimi Nasıl Olmalı?

İlaç yönetimi, ister reçeteli isterse reçetesiz (OTC) olsun gün geçtikçe zorlaşmaya başladı. Günümüzde birden fazla …