Her anne babanın hedefi kurallara uyan, akıllı, uslu çocuk yetiştirmektir. Bu nedenle çocuğa uyması için bir çok kural konur; kural koyma bu kuralların neden konduğu, kurallara ne şekilde uyulacağı, uyulmazsa karşılaşacağı yaptırımlar çoğunlukla açıkça belirtilmez. Buna rağmen kurala uymayan çocuk cezalandırılır. Çocuk neden dolayı ceza aldığını anlamazsa, ya da bu durum ona açılanmazsa da cezaya karşı gelir ve davranış problemleri …
DevamıOkuldan Hoşlanmayan Çocuk
Okuldan hoşlanmayan, “okuldan nefret ediyorum, oraya geri dönmeyeceğim” diyen bir çocuğunuz varsa telaşlanmayın, yalnız değilsiniz. Çoğu çocuk aynı duyguya sahiptir ve bu his sonu gelmeyen bir durum değildir. Ancak, uzun sürerse ne yapmalı? Çocuğa okulun hayatın bir parçası ve eğitim alarak gelecekte nasıl bir hayatı olmasını istiyorsa ona yardım edecek bir araç olduğu anlatılmalıdır. Okul hakkında bilgi sahibi olmasını ve …
DevamıVitamin Verirken Dikkat !
Anne ve babalar kendi kararları ile çocuklarına vitamin takviyesi veriyorlar. Ya kışın çocuklarının hastalanmalarından endişe duydukları ya da iştah açmak için çoğunluklada bir uzmana başvurmadan kendilerince tedbir almaya çalışıyorlar. Bunun için de genellikle vitamin takviyesi yapmayı tercih ediyorlar. Bir uzmana başvurmadan çocuğunuza vitamin takviyesi yapmanız ne tür sağlık sorunlarına neden oluyor ? Vitaminler yüksek dozda alındığında toksik etki yaratarak, başta …
DevamıMasum Davranışlar Zararlı Olabilir
Çocuğumuzun “zamanla geçer” diye adlandırdığımız ya da “masum” olarak gördüğümüz bazı davranışlarının ilerideki dönemlerde kötü alışkanlıklara dönüşerek zararlı olabilir. Burun karıştırma, saç çekme, ittirip-kaktırma, tırnak yeme, parmak emme, izinsiz alma, küfür etme, yere düşmüş yiyecekleri yeme gibi masum görünen davranışların nedenini anlamak onlara yardımcı olmamıza ışık tutacaktır. Bunlardan bazıları; Burun Karıştırma; Genellikle 3-6 yaşlarında sık rastlanan bu davranış herşeyden önce …
DevamıEv Yapımı Oyuncaklar Yaratıcılığı Artırır
Çocuklar için oyun ve oyuncak vazgeçilemez ikili. Oyun oynamayan ve oyuncağı olmayan çocuk varmıdır yeryüzünde sanmıyorum. Hangimiz çocukken ceviz kabuğuyla, suyla, çamurla sokaklarda oynamadıkki. Günümüzde vitrinleri süsleyen oyuncakların çocuğunuzun zekasını geliştirmek için birer araç olmakla birlikte çeşitlilikleri ve fiyatlarının yüksekliği aileleri zorlamaktadır. Çocuğunuzun zekası ve hayal gücünü geliştirmek için illaki rengarek, cazip oyuncaklarla dolu mağazalara koşuşturmanız gerekmiyor. En cazip oyuncaklar …
DevamıSevin, İlgilenin ve Sakin Kalın
3 yaşa kadar olan çocukluk dönemi ebeveynler için yorucu, sinir bozucu hatta öfkelendirici olabilir. Miniklerdeki enerji çok yüksek bir düzeydedir. Bu gayet normal bir durumdur. Bedenleri ve zihinsel gelişimleri hızlı ama her zaman aynı düzeyde değildir. Merakları patlama noktasındadır ve güdüleri ile hareket etmektedirler. Fakat bu yaş çocuklarının oto kontrolleri henüz şekillenmekte ve bilinçsizce, düşünmeden hareket ederler ve mantıkları ise …
DevamıÇocuk ve Oyuncak
Çocuk ve oyunca, oyun oynamak çocuğunuzun duygusal, fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunan doğal bir olaydır. Çocuklar oyun oynayarak başkalarıyla nasıl ilişki kuracağı, problemleri nasıl çözeceği gibi kişisel özellikler kazanırlar. Çocuğunuz ile birlikte oyun oynamak, onunla aranızda kuracağınız sevgi ve arkdaşlık bağının en iyi yoludur. Tekrarlamak, çocuğunuzun beyninde ilişkilendirme ve etkileşimi sağlamada yardımcıdır. Beraber aynı şarkıları söylemek, favori hikayeleri tekrar …
DevamıHangi Yaşta Hangi Beceriler Gelişir?
İnsan beyni 10 yaşına kadar sünger kıvamındadır. Bu dönemde temel yetenek ve becerilerle ilgili her şeyi kamera gibi kaydettiğini ve sünger gibi emdiğini biliyormuydunuz. Okul öncesi süreçte aklına gelen her davranışı yapmaya çalışan çocuk, ilk öğretim döneminde daha mantıklı ve kontrollü davranışlar geliştirir. Bunu sadece büyüme ile açıklamak mümkün değil. Bu davranışsal değişiklik sağ ve sol beyinin tepkilerinden kaynaklanır. Bu …
DevamıKitap Okumayı Sevdirin
Ebeveyn olarak belkide en önemli görevlerimizden biri de çocuğumuzu destekleyerek istekli bir okuyucu olmasını sağlamaktır. Çocuğunuzun bütün geceyi uyku vaktine kadar cezbedici filmlerin oynadığı televizyon önünde kıvrılıp yatmasına izin vermeyin. Onun minik dünyasını düzene koymak için iyi bir kitap okumak, birlikte vakit geçirmenin en iyi yollarından biridir. Bu süreyi çocuğunuzu ister kucağınıza alarak ister birlikte uzanarak geçirin ama unutmayınki çocuğunuza …
DevamıOyun ve Çocuk
Oyun oynamak çocuğunuzun duygusal, fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunan doğal bir olaydır. Çocuklar oyun oynayarak başkalarıyla nasıl ilişki kuracağı, problemleri nasıl çözeceği gibi kişisel özellikler kazanırlar. Çocuğunuz ile birlikte oyun oynamak, onunla aranızda kuracağınız sevgi ve arkdaşlık bağının en iyi yoludur. Tekrarlamak, çocuğunuzun beyninde ilişkilendirme ve etkileşimi sağlamada yardımcıdır. Beraber aynı şarkıları söylemek, favori hikayeleri tekrar okumak ve bunları …
Devamı