Bebeklikten çıkış zor bir süreçtir. Ve ilk yılları genellikle ana baba için zorlanabilecekleri yıllardır. Bağımsızlık mücadelesinin öne çıktığı bu yıllar anne babayı disiplin problemiyle yüz yüze getirir. Bir iki yaşlarındaki bir çocuğun yapmak istediklerine izin verilmelidir. Ancak yapmak istediklerinin kötü sonuçlarına karşı da korunmalıdır. Çocuğu korumak adına alınan önlemlerin konulan kuralların onu aptal yerine koymamasına özellikle dikkat edin. Üstesinden gelebileceği …
DevamıKardeşlik İlişkisi, Tacını Yitirmiş Kral ve Kraliçeler!
Yaşamımızın ilk yıllarındaki ilişkilerimiz; kişiliğimiz ve benlik kavramımız ve hayatımız boyunca yapacağımız seçimlerde etkileri vardır. Kardeşlik ilişkisinde birbirlerine söylediklerinin, birbirlerine karşı tavırlarının ve anne baba tarafından kardeşlere yüklenen rollerin birey üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri olabilir. Çocuklara önemli ve farklı birer kişi olarak davranılırsa, onlarda o oranda anne babalarıyla ve kardeşleriyle uyum içinde büyürler. Birden fazla çocuğunuz varsa kardeşler …
DevamıÇocuğunuzu Sevinyorsanız Acı Çekmesine İzin Verin?!
Çocuğunuzu sevdiğiniz zaman hiçbir şey onu acı içinde olsa bile yaralayamaz. Çocuklarda büyükler gibi ister fiziksel olsun ister ruhsal stres yaşarlar ki, bunu ebevyn olarak izlemek çok zordur. Çocuklarımızı gerçekten seviyorsak, onlara bir erişkin olabilme yolunda ve daha sonrasında hayatta güçlü durabilmeleri için yardımcı olmak gerekli. Anne ve babalar doğal olarak çocuklarımızın hayatından acıyı uzaklaştırmak isteriz. Fakat bu durum her …
DevamıÇocuklarda Korku ve Anksiyete Nasıl Gelişir?
Bebeğininiz 1,5 yaşına geldiğinde hareketlenir ve etrafındaki dünyayı keşfetmeye ve etrafındaki tüm riskleri öğrenmeye başlar. Bu dönemde çocuklarda korku ve anksiyete gelişimi, beyinlerinin ve etraflarındakileri algılamalarıyla birlikte doğal ve normal olarak gelişmeye başlar. Çocuklarda korku ve anksiyete yani endişe durumuna karşı ebeveyn olarak tutumunuz her zaman çocuğunuzun üzerinde pozitif etki bırakacak bir yol seçimi olmalıdır. Çocuklarda korku ve anksiyete nedeni …
DevamıÇocuk ve Oyuncak
Çocuk ve oyunca, oyun oynamak çocuğunuzun duygusal, fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunan doğal bir olaydır. Çocuklar oyun oynayarak başkalarıyla nasıl ilişki kuracağı, problemleri nasıl çözeceği gibi kişisel özellikler kazanırlar. Çocuğunuz ile birlikte oyun oynamak, onunla aranızda kuracağınız sevgi ve arkdaşlık bağının en iyi yoludur. Tekrarlamak, çocuğunuzun beyninde ilişkilendirme ve etkileşimi sağlamada yardımcıdır. Beraber aynı şarkıları söylemek, favori hikayeleri tekrar …
DevamıHangi Yaşta Hangi Beceriler Gelişir?
İnsan beyni 10 yaşına kadar sünger kıvamındadır. Bu dönemde temel yetenek ve becerilerle ilgili her şeyi kamera gibi kaydettiğini ve sünger gibi emdiğini biliyormuydunuz. Okul öncesi süreçte aklına gelen her davranışı yapmaya çalışan çocuk, ilk öğretim döneminde daha mantıklı ve kontrollü davranışlar geliştirir. Bunu sadece büyüme ile açıklamak mümkün değil. Bu davranışsal değişiklik sağ ve sol beyinin tepkilerinden kaynaklanır. Bu …
DevamıOyun Hamuru Yapalım
Oyun hamuru ile oynamaya erken yaşta başlamak çocuğunuzun ilk okul çağına gelene kadar uzun süre oyalamayı başaracağınız iyi bir yoldur. Oyun hamurları birlikte keyif alacağınız, yaratıcılığınızı fark edip geliştirebileceğiniz eğlenceli bir oyun malzemesidir. Oyun hamurunu evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Malzemeler ; 250 gram un 2 çorba kaşığı beyaz toz tartar 50 gram tuz 140 ml su Renkli gıda boyası 2 çorba …
DevamıOyun ve Çocuk
Oyun oynamak çocuğunuzun duygusal, fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunan doğal bir olaydır. Çocuklar oyun oynayarak başkalarıyla nasıl ilişki kuracağı, problemleri nasıl çözeceği gibi kişisel özellikler kazanırlar. Çocuğunuz ile birlikte oyun oynamak, onunla aranızda kuracağınız sevgi ve arkdaşlık bağının en iyi yoludur. Tekrarlamak, çocuğunuzun beyninde ilişkilendirme ve etkileşimi sağlamada yardımcıdır. Beraber aynı şarkıları söylemek, favori hikayeleri tekrar okumak ve bunları …
Devamı