4 Aralık 2024

Yaz Tatili

yaz-tatiliIsınan havayla birlikte artık parklar, bahçeler ve sahiller çocuk sesleriyle canlandı. Açık havada vakit geçirmek özellikle çocuklar için güneşli yaz günlerinde alınabilecek önlemleri de beraberinde getirmekte. Yaz tatili döneminde güneş ışınlarının yer küremize en dik vurduğu yaz günlerinde sıvı tüketiminden temizliğe, kıyafet seçiminden yiyeceklerimize kadar birçok konu çocuklar için tehlike oluşturabilir. Çocukların yaz aylarını sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için öneriler;

Bol sıvı tüketilmeli

Sıcak havanın etkisiyle daha fazla terleyen çocukların sıvı kaybı artar. Bu nedenle sıvı ihtiyaçları artar. Yaz aylarında çocuklarınıza daha fazla su içirin. Özellikle bebekler susuzluklarını ifade edemezler. Küçük bebeğiniz varsa öğün aralarında mutlaka su vermeyi ihmal etmeyin. Çocuklarınızın sıvı ihtiyacını çay, kola ve diğer yapay içeceklerle değil su, ayran gibi içeceklerle karşılayın.

Açık renkli giysiler tercih edin

Yaz aylarında çocuklarınıza kıyafet seçerken ince, pamuklu, bol ve açık renkli olmalarına dikkat edin. Kalın ve sıkı giysiler isilik, pişik, mantar oluşumuna katkıda bulunur. Ayrıca çocuğunuzun her gün, gerektiğinde ise günde birkaç defa sadece ılık suyla duş almasın sağlayın.

Dondurmaya Dikkat!

Dondurma, küçük büyük her yaştan insanın vaz geçmediği bir yiyecek. Çocukların ise vazgeçemediği yiyeceklerin başında gelir. Yararlı bir besin olan dondurma uygun şartlarda saklanmadığında besin zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle emin olmadığınız yerlerden çocuğunuza asla dondurma almayın.

Güneşe Dikkat!

Kemik sağlığı ve bağışıklığın kuvvetlenmesinde büyük rol oynayan D vitaminin en büyük kaynağı güneştir. Eksikliği durumunda çocuklarda kemik eğrilikleri ile seyreden raşitizm hastalığı ve sık enfeksiyonlar görülür. Ancak faydaları yanında güneşin zararlı ışınlarına karşı önlem almak çok önemlidir. 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmayın. Güneşe çıkmadan 20 dakika önce en az 30 faktör UV koruyucu kremler sürün ve etkisinin 2-3 saatde bir yinelenmesi gerektiğini unutmayın. Bebeklerde ve açık tenli çocuklarda kremler 50 faktör olmalı. Bebeğinizin ve çocuğunuzun için geniş siperlikli bir şapka ve uygun UV korumalı gözlük olmasına özen gösterin.

Havuz yerine denizi seçin

Havuzlar klor, ozon gibi maddelerle temizlenseler de hepatit A, cilt mantarı, üriner enfeksiyon, dış kulak yolu enfeksiyonu, konjonktivit gibi hastalıkların bulaşması mümkündür. Bu nedenle seçim yapma şansınız varsa denizi tercih edin. Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra çocuğunuza mutlaka duş aldırın, havuza sokmadan önce duş aldırıp ayaklarını mantara karşı özel solüsyonlu sularla yıkayın, yüzücü gözlüğü ve kulak tıpası kullandırın.

Bunu Gördünüz mü?

Öfke Terapisi ve İkili İlişkilerde Öfke

Eğer çiftler arasında öfke dolu çatışmalar yaşanıyor ve bu tartışmaların sıklığı artıyor ise çiftin bu …