26 Mart 2025

Antioksidan Nedir ve Nerelerde Bulunur?

antioksidan-nelerde-bulunur

Canlı bütün organizmalar varlıklarını sürdürebilmek için oksijene ihtiyaç duyarlar. Oksijeni kullanarak aldıkları besinlerin ve maddelerin yıkımını sağlayarak enerji üretirler. Nevar ki, Oksijen, yaşam için esas elementlerden biri olmakla birlikte tabiri caizse “iki ucu keskin bıçak” gibidir. Çünkü Oksijen atomu çok aktif bir atom olup moloküllerin yıkımı sırasında serbest radikal denilen zararlı moloküllerin oluşumuna da  neden olur. Bu zararlı Serbest radikal molekülleri sağlıklı hücrelere atak yapma kapasiteleri nedeniyle zarar verirler. Bazen bu zarar kalıcı olabilir. Bunlara örnek verecek olursak;

  • Kanser

  • Kalp hastalıkları

  • Beyin fonksiyonlarında azalma

  • Bağışıklık Sisteminin zayıflaması

Serbest radikallerin 50 den fazla hastalığın etkeni olduğu tahmin edilmektedir.

Şanslıyız ki, bunlara karşı savaşan maddeler de var. İşte bu madde veya moleküllere Antioksidan adı verilir.

Antioksidanların faydaları saymakla bitmez; böbrek fonksiyonlarını destekler, ağız ve diş sağlığının devamlılığını sağlarlar, yenilenme fonksiyonunun gelişmesine yardımcı olurlar, sinir sistemini güçlendirirler, yaşlanmaya karşı etkilidirler, karaciğeri korurlar, immün sistemi destekleyerek vücut savunmasının gelişimini sağlarlar, obeziteyi azaltırlar, göz sağlığı ve görme işlevini desteklerler, sindirim sistemine karşı koruyucudurlar, solunumu desteklerler, uyku kalitesini artırmaya yardım ederler…

Dengeli bir diyet vücudumuzun serbest radikallere ve daha pek çok zarar veren maddelere, mikroplara, zararlı ışınlara ve daha pek çok karşı bizi korurlar. Ancak bir antioksidan molekül zararlı bir maddeye karşı işlem yaptıkdan sonra özelliğini kaybeder ve tekrar özelliğini kazanması için vücutta bir takım döngüye girerler. Bu döngü içinde yer alan bazı moleküllerin varlığı ile desteklenerek yenilenirler. İşte bu nedenledir ki, bütün sağlık çalışanları sağlıklı ve dengeli beslenme üstünde duruyorlar.

Bu döngünün baş kahramanları olan Betakaroten, E Vitamini ve C Vitamini, Demir, Çinko, Selenyum gibi mineraller ile glutatyon’dur. Glutatyon üretimini artıran bazı besinler; avakado, brokoli, şeftali, lahana, Sarımsak, karnabahar, soğan, domates, kırmızı biber gibi.

Sonuç, vücudumuza yardımcı olmak için düzenli sebze ve meyva tüketmek gerekli.

Bunu Gördünüz mü?

İlaç Yönetimi Nasıl Olmalı?

İlaç yönetimi, ister reçeteli isterse reçetesiz (OTC) olsun gün geçtikçe zorlaşmaya başladı. Günümüzde birden fazla …