5 Aralık 2024

Seyahat Aşıları

seyahat-etmeden-once-asilanmaniz-gerekebilirYolculuğunuzdan  mikropları uzaklaştırın !! Seyahate çıkmadan önce gideceğiniz ülkeye göre bazı hastalıklara karşı seyahat aşıları yaptırmanız gerekebilir. Aşı sonrası bağışıklanma zaman alan bir süreç olduğundan  ve aşı ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için seyahatinizden en az 4 hafta önce Aile Hekiminize veya * Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne danışabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı tarafından seyahat aşılaması önerilen hastalıklar şunlardır:

Sarı Humma : Sarı Humma mikrobu bulaşma riski olan bölgeye seyahat edecek her yolcuya aşı olması tavsiye edilir.

Kolera : Risk altındaki ülkelere gideceklere tavsiye edilir. Aşı yapılsa bile yiyecek, su ve hijyenle ilgili sıkı önlemler alınmalıdır.

Tifo Aşısı : Tifo mikrobu riskinin yüksek olduğu bölgelere gidecek yolcular, özellikle de bir aydan fazla kalacak kimseler, zayıf hijyen koşullarına maruz kalanlar ve Hindistan alt kıtasını ve antibiyotiğe dirençli organizmaların var olabileceği yerleri ziyaret edecek olan kimseler aşılanabilirler. Aşılanma yolculuktan bir hafta önce tamamlanmalıdır.

Japon Ensefaliti : Aşı hastalığın yaygın olduğu kırsal bölgelerde en az 2 hafta kalacak olan ve bir yaşın üzerindeki yolcular için gereklidir. Aşı seyahate çıkmadan 10 gün önce yaptırılmalıdır.

Menenjit Aşısı : Alt-Sahra menenjit kuşağındaki ülkelere gidecek tüm yolcular ile bulaşıcı hastalık riski altındaki öğrenciler aşılanmalıdır. Mekke’ye gidecek hacı ve umre ziyaretçileri için menenjit aşısı zorunludur. Hacılardan dörtlü aşı (A,C,Y,W-135) sertifikası talep edilmektedir. Aşı yolculuktan 2 hafta önce yapılmalıdır.

Tetanoz Aşısı : Tüm yolcular aşılanmalıdır. Aşı bir kere yapıldıktan sonra 10 yıl geçerlidir.

Çocuk Felci ( Polio ) Aşısı : Poliomiyelitin hala mevcut olduğu gelişmekte olan bazı ülkelere gidecek tüm yolcular bir doz ağızdan polio aşısı ile aşılanmalıdırlar. Bu ülkeler: Pakistan, Hindistan, Nijerya, Çad, Sudan, Afganistan, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mısır, Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Botswana, Kamerun, Gana, Gine, Mali ve Yemen’dir. Aşı yolculuktan 4 hafta önce yapılmalıdır.

Hepatit A Aşısı : Aşı yüksek derecede hastalık riski olan bölgelere gidecek yolcular için tavsiye edilir, ayrıca hastalık kapma riski yüksek olanlar da aşı yaptırmaları için yönlendirilmelidirler.

Kuduz Aşısı: Yüksek risk altındaki, kuduz virüsü üzerinde çalışan laboratuvar çalışanları, veterinerler, hayvan bakıcıları ve vahşi doğa görevlileri ile kuduzun yaygın olduğu bölgelere seyahat eden veya buralarda yaşayan tüm bireylere ön bağışıklık için aşı uygulanır.

Grip Aşısı: Mevsimsel (kış ve bahar) bir grip patlaması yaşayan herhangi bir bölgeye seyahat edecek tüm yolcular potansiyel olarak hastalığa yakalanma riskini taşırlar. Riskli bölgelere gidecek yolcular seyahatten 2 hafta önce bir doz grip aşısı yaptırmalıdır.

Hudutlar ve Sahiller Genel Müdürlüğü; http://www.hssgm.gov.tr/

Bunu Gördünüz mü?

Öfke Nedir ve Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öfke doğal, anlaşılabilir ve hepimizin yaşadığı bir duygudur. Çoğunlukla yaşamaktan kaçınır ve yaşamak istemeyiz. Öfkelenmemek …