Tetanoz aşısı hamilelikte yapılması gerekli olan bir aşıdır. Tetanoz aşısının uygulanmasında her hangi bir sakınca görülmemektedir çünkü tetanoz aşısının içerisinde canlı mikroorganizma yoktur. Tetanoz aşısı tam anlamıyla inaktif yani aktif olmayan tetanoz etkenlerinin saflaştırılarak yapılmış bir toksid aşıdır. Daha önce hiç tetanoz aşısı uygulanmamış veya tetanoz aşısının uygulanması üzerinden 10 yıl kadar bir zaman geçmiş ise her hamile kadına tetanoz …
DevamıHamilelerde Vajinal Mantar Enfeksiyonu
Halk arasında “maya” olarak bilinen ve hamilelerde vajinal mantar enfeksiyonu nedeni olan kandida (Candida albicans) fungal bir mikroorganizmadır. Hamilelerde genellikle vajinal kaşıntı, yanma, ağrı ve irritasyon ile nadiren idrar yapmada güçlük (dizüri) başlıca belirtileridir. Hamilelik nedeniyle vücutta progesteron ve östrojen adı verilen kadınlık hormon düzeylerinin yükselmesine neden olur. Progesteron seviyesinin yükselmesi, genital bölgenin mantar etkeni ile mücadele etme kabiliyetini bastırarak …
DevamıKış Aylarında Hamilelik
Hamilelik dönemi oldukça hassas bir dönemdir. Özellikle soğuk kış aylarında anne adaylarının daha dikkatli olması gerekiyor. Kış aylarında hamilelik zor değil aslında. Sadece yapmanız gereken soğuktan sakınmak gerkiyor. Bebeği olumsuz yönde etkileyecek durumlardan korumak ve düşen vücut direncini güçlendirmek için beslenmeden hijyene, giyimden ilaç kullanıma kadar birçok konuya özen göstermek gerekiyor. Metabolizmanızı hastalıklara dirençli hale getirmeniz gerekiyor. Bunun için en …
DevamıHamilelik Dönemi Kaşıntıları
Hamilelik dönemi kaşıntıları pek çok anne adayında sıkıntı verici olabilir..Bunun birçok nedeni olabilir ancak genelde genişleyen karın, bel ve meme çevresinde daha fazla görülür. Hamilelikte Kaşıntı Nedenleri; Cilt esnek bir yapıya sahiptir. Hamilelik döneminde büyüyen karın ve memeler ekstra bir esnemeye neden olur ve cilt gerilir. Bu gerilme nedeniyle cilt nem kaybeder. 20-23. haftalardan itibaren anne adayında karın belirginleşmeye ve …
DevamıHamilelik Dönemi Testleri
Heyecenlı ve uzun bir yolculuktur hamilelilik dönemi. Hamilelik testleri bebek ve anne için herşeyin yolunda olup olmadığını anlamak için hamileliğin gereken dönemlerinde doktorunuz tarafından yapılan testlerdir. Rutin yapılan ultrason testleri de ayrıca önemlidir. Bu testlere değinmek istiyoruz bu yazımızda. 11.-14. Haftalar Hamileliğin ilk üç aylık bölümünde en önemli hamilelik testleri, ikili tarama testidir. Burada, bebeğin ense kalınlığı ile bebeğin baş-popo …
DevamıHamilelikte Kişisel Bakım
Hamilelikte kişisel bakım önemlidir. Bu dönemde kişisel bakımınıza vereceğiniz önem doğum sonrasına da taşıyacağınız alışkanlıklara dönüşür. Hamilelik sırasında ufak dokunuşlar sizi canlandırmaya yetecektir. Doğum sonrası karın çatlaklarını sorunu özellikle hamileliğin son üç ayında nemlendirici krem veya bitkisel yağlar ile hafifçe yapacağınız düzenli masajlar ile önlenebilir. Zayıflayan kan dolaşımınız ve ödem nedeniyle ağırlaşmış ve sızlayan bacaklarınıza her akşam yatmadan önce nemlendirici …
DevamıHamilelik Dönemi Şikayetleri
Dünyaya bir canlı getirmenin heyecanı ve mutluluğu ile hamilelik dönemi şikayetleri sonradan gülümseyerek hatırlayacağınız bir dönem olarak kalacak hafızanızda. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda hepsi geride kalmış olacak. Ancak 9 ay sürecek bu yolculukta yakındığınız şikayetler konusunda yalnız değilsiniz. Sabah bulantısı Genellikle sabahları hissedilmekle birlikte günün diğer zamanlarında da vurabilir. Hamileliğin 14. haftasından sonra azalmaya başlar. Daha uzun sürerse doktorunuza danişin. Bu …
DevamıHamile Kıyafetleri Nasıl Olmalı?
Kendinizi bu döneminizde rahat ve mutlu hissedeceğiniz sağlıklı ve şık hamile kıyafetleri bulmanız artık çok kolay. Hamileliğin ilk üç aylık döneminde hala var olan kıyafetlerinizi kullanabiliyor olsanız dahi beliniz kalınlaşmaya başlayacağından belinizi sıkmayan etek ve pantolanlar tercih etmenizi öneririz. Günümüzde hamile giyim sektörü çok gelişti, nevarki sizi en rahat ve mutlu hissettirecek, sağlıklı ürünler seçmenizde yarar vardır. Hamileliğin ikinci üç …
DevamıHamile miyim?
Bebeğin varlığı, genel olarak sorunsuz bir döngünüz var ise beklenen adetin geçikmesi ile anlaşılır. Ancak adet gecikmesi mevsimsel değişimler ve çeşitli kişisel nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Ancak uzun süren adet gecikmelerinde hamilelik ihtimali değerlendirilmelidir. Bununla birlikte görülen adetin miktarı ve adetle birlikte oluşan belirtilerde farklılık varsa hamile olduğunuz söz konusu olabilir. Hamile olduğumu nasıl anlarım? – Adetin kesilmesi. – …
DevamıHamilelikte İlk Üç Ay
Hamilelik dönemi bebeğinizle 9 ay sürecek gizemli bir yolculuktur. Hamilelik bazı fiziksel ve duygusal değişimlere neden olur. Hamilelikte ilk üç ay, kendinizi bazen enerjik ve heyecanlı, bazen de halsiz ve isteksiz hissedeceğiniz bir dönemdir. Endişe, korku, heyecan, sevinç, durağanlık gibi duygu dalgalanmaları yaşanır. Bebeğin varlığı vücudunuzdaki bir takım değişikliklere neden olur. Hamilelik ile birlikte bebeğin varlığı, genel olarak sorunsuz bir …
Devamı