4 Aralık 2024

İlaç Yönetimi Nasıl Olmalı?

İlaç yönetimi, ister reçeteli isterse reçetesiz (OTC) olsun gün geçtikçe zorlaşmaya başladı. Günümüzde birden fazla ilaç kullanmayan yok gibi. En az bir çekmece dolusu ilaç bulunmayan ev neredeyse yok. Aynı anda birden fazla ilaç kullanmak zorunda kaldığımız geçici hastalık dönemlerimizde veya sürekli olarak çoklu ilaç almak zorunda olduğumuz hastalıklara sahip olduğumuzda, birden fazla ilaç alımını idare etmek önemli bir konudur.

İlaçlarımızı doğru olarak saklandığımızdan emin olmamız, son kullanma tarihlerini veya süresi dolduğunda tekrar reçete almamız gerektiği gibi durumlara dikkat etmeli ve tedbir alınması gereklidir. Bazen, hangi ilacı hangi durumlarda kullanmamız gerektiğini hatırlamak, ne zaman alacağımızı ve nasıl almamız gerektiğini hatırlamak zor olabilir. İşte bu nedenle, eczacınızın ilaç kutularının üzerine yazdığı “kullanım uyarıları” daha çok önem taşımaktadır.

İlaç yönetimi ve doğru kullanımları için öneriler;

  • OTC dediğimiz ilaçlar da dahil evinizde bulunan bütün ilaçların bir listesini hazırlayın veya bütün ilaçlarınızı eczacınıza götürüp hangi ilaç hangi durum ve hastalıklarda kullanılmalı, hangi dozda alınmalı ve aç karnına veya tok karnına alınacak ilaçlarınız belirlemelisiniz.

  • İlaçlarınızı devamlı aynı eczaneden almanızı öneririz. Her konuda bütün eczacıların yardım ettiği kesindir ancak sağlık durumunuzu daha iyi bilen eczacınız size daha faydalı olabilir.

  • Her doktora gittiğinizde, doktorunuz yeni bir ilaç verdiğinde, eski ilaçlarınız da olmak üzere kullandığınız bütün ilaçlarınızı sistemden kontrol ettiriniz. Yine aynı şekilde eczacınızdan da kontrol ettirmeyi unutmayınız.

  • Her ilacınızın üzerinde ne zaman ve ne kadar almanız gerektiğini, aç karnına mı yoksa tok karnına mı almanız gerktiğini eczacınızdan yazmasını isteyiniz.

  • İlaçlarınızı orijinal kutusu içinde saklayınız. İlaç prospektüsü-kullanma talimatlarınız orıjinal ambalajı içinde muhafaza ediniz.

  • İlaçlarınızı saklama koşullarınız öğreniniz. Buzdolabında saklanması gereken ilaçlarınız dışında kalan ilaçlar genelde kuru, serin ama güneş almayan yerde ve çocukların erişemeyeceği bir yerde muhafaza edilmelidir. Banyo dolapları ilaç saklamaya uygun değildir çünkü sıcak ve nemli bir ortamdır.

  • Doktorunuza sormadan ve doktorunuz “tamam” emeden ilaçlarınızı bırakmayınız.

Eczacınız sizin için iyi bir kaynaktır ve ilaçlar hakkında merak ettiğiniz herşeyi sorabileceğinizi unutmayınız.

Bunu Gördünüz mü?

İlaç Alerjisi ve Tipleri

İlaç alerjisi ilaçların istenmeyen veya zararlı etkileridir. İlaç alerjileri önceden tahmin edilebilen (tip A) ve …