Öfke doğal, anlaşılabilir ve hepimizin yaşadığı bir duygudur. Çoğunlukla yaşamaktan kaçınır ve yaşamak istemeyiz. Öfkelenmemek için ne kadar çabalasak da öfke vardır ve öfke kontrolü öfkenin kendine ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yaşanması ile mümkündür. Öfkeyi besleyen ve tetikleyen en önemli unsurlardan biri düşüncelerdir; Öfke ile birlikte oluşan bazı davranışlar (bağırmak, dövmek, hakaret etmek gibi..) kişinin kendini savunması olarak algılanır …
DevamıAni İşitme Kaybı
Ani işitme kaybı ne demektir? Birdenbire veya en fazla bir kaç günlük bir süre içerisnde ilerleyerek işitmede kısmen veya tamamen kayıp olmasına ani işitme kaybı adı verilir. Çoğu durumda nedeni bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Pek çok durumda yalnızca tek bir kulak etkilenir. Çift taraflı olması oldukça nadir bir durumdur. Hastalar tipik olarak sabah kalktıklarında bir kulaklarında çınlama-uğultu duyduklarını ve işitmelerinin azalmış …
DevamıÇınlama – Tinnitus
Çınlama ne demektir? Varolmayan bir sesin algılanmasına çınlama (tinnitus) adı verilir. Bu ses hasta tarafından çok farklı karakterlerde tarif edilebilir ancak sesin karakteri ne olursa olsun çınlama olarak adlandırılmaktadır. Ancak çeşitli psikiyatrik rahatsızlıklarda karşılaşılan insan sesleri ve konuşmalar duyulması gibi problemlerden ayırt edilmelidir. Kulağımdaki çınlama sesi nereden kaynaklanmaktadır? Çınlama genelde bir işitme kaybına eşlik eder. Çınlama sesinin asıl kaynağı olan …
DevamıBurun Damlası Bağımlılığı
Günümüzde nezle, sinüzit, burun tıkanıklığı, allerjik rinit gibi hastalıkların tedavisinde çeşitli burun damlası ve/veya spreylerinden faydalanılmaktadır. Temel olarak üç farklı burun spreyi bulunmaktadır; bunlardan birincisi okyanus suyu veya deniz suyu olarak sınıflandırılan farklı oranlarda tuz içeren su çözeltileridir ve uzun süre kullanılmalarının getirdiği bir yan etki sorunu yoktur. Keza kortizon içeren yeni jenerasyon burun spreylerinin de 2 yaşından büyük hastalarda …
DevamıBademcik ve Geniz Eti Ameliyatları
Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatlarında, hastaların birçoğunda 3 ila 7 yaş arasında gerçekleştirilmesine karşın ameliyat için bir yaş sınırlaması yoktur. Yaygın olarak kabul edilen görüş tonsil (bademcik) ameliyatı için hastanın 2 yaşını doldurması gerektiğidir. Adenoid yani geniz eti için bir alt sınır olmayıp 1 yaşında dahi operasyon yapılabilir. Birçok kez çocuk büyüsün diye beklemek hastaya zararlı olabilmekte; tedavinin başarısını düşürmekle …
DevamıBademcik ve Geniz Eti Hastalıkları
Bademcik ve Geniz Eti Nedir; Bademcikler (tonsil) ve geniz eti (adenoid), lenfoid doku denilen ve vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan organlardır. Tonsiller yutak girişinde, dil kökünün iki yanında yerleşmişlerdir. Geniz eti ise nazofarinks adı verilen ve yutağın üst kısmında yani burun boşluğunun arka tarafında bulunurlar. Vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan tonsil (bademcik) ve adenoidler (genizeti) özellikle çocukluk çağında sık olarak …
DevamıKlima Sorunları ile Gelişen Hastalıklar
Yaşadığımız binalarda giderek artan boyutlarda klima kullanılması artık günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle büyük binaların akciğerleri olarak nitelendirilebilecek bu havalandırma sistemleri bina dışındaki havayı alarak temizlemekte, ısıtmakta veya soğutmakta, filtrelemekte , nemlendirmekte ve bina içerisindeki sirkülasyonunu sağlamaktadır. Havalandırma sistemlerinin standartların altında kalmasıyla bina içerisindeki hava iritasyona ve çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir. “hasta bina sendromu” olarak adlandırılan …
DevamıHorlama ve Tıkayıcı Uyku Apne Sendromu
Horlama ve tıkayıcı uyku apne sendromu toplumda erişkin yaştakilerin %30-40 ında görülmektedir Kimi insanda sadece horlama ön plandayken diğerlerinde sadece apne yani uykuda nefes durması olabilmektedir. Uykuda oksijen alımını bozan bu rahatsızlıklar her zaman masum olmayıp, bazen yaşamı bile tehdit edebilen ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Çok şiddetli horladığınız söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanıyorsanız ve gündüzleri uyukluyorsanız uykuda solunum duraklamaları (uyku …
DevamıDikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) davranışları etkileyen dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtülerine hakim olamama olarak üç ana belirti ile kendini gösteren bir bozukluktur. Çocuğun okulda ve sosyal çevresinde davranışlarını ciddi ölçüde etkileyen belirtilerdir. “Dikkatsizlik”belirtileri; Dikkatsizlik; kolayca dikkati dağılmaya meyilli olmak demektir. DEHB’nin belirleyici özelliklerinden biridir. Dikkatsizlik belirtileri; Tekrarlayan dikkatsizce hatalar, detaylar üzerine dikkatini toplamada güçlük, okulda ve diğer alanlarda yapmaya …
DevamıGastro-Ösefagial Reflü Hastalığı
Reflü Ne Demektir : Mide asidinin, mideden yukarı doğru çıkarak yemek borusuna ve boğaza gelmesidir. Normalde mide ile yemek borusu arasında bulunan kaslar asit salgısının yukarı kaçmasına izin vermez. Eğer bu asit kaçağı yemek borusuna kadar geliyorsa gastroösefagial reflü (GÖR), boğaza kadar geliyorsa laringofaringeal reflü (LFR) adı verilir. Toplumda çok sık gözlenen bir durum (en az %20) olmasına karşın bazen …
Devamı