23 Ocak 2025

Kestane Kebap

kestaneKestane kebap ! Bu lezzetli yiyecek kestane şekeri olarak tüketildiği gibi çiğ, haşlanmış veya kestane kebap da olarak tüketilir. Günümüzde pastaların ya da keklerin içine sık sık kullanılmaya başlamış, çukulata kaplı kestane şekerlemeleri raflarda yerlerini almıştır. Şekerleme ve çukulata kaplı kestanenin tüketiminde enerji miktarı çok arttığından dikkatli olunmalıdır. Diyabet hastalarının az tüketmeleri önerilir.

Faydaları;

  • Beyin üzerinde koruyucu etkiye sahiptir.
  • İçerdiği selenyum ve B1, B2, E vitaminleri nedeniyle direncimizi artırır.
  • İçerdiği omega 3 ve omega 6 nedeniyle kolestrolü düzenler, hafızayı güçlendirir.
  • Tok tutar.
  • Çiğ, haşlanmış veya kebab şeklinde tüketimi diyete yardımcıdır.
  • Sağlıklı bir enerji kaynağı olup halsizlik ve yorgunluğa karşı iyi gelir.
  • İçerdiği zengin Lineoleik asit nedeniyle kanın pıhtılaşması, kandaki yağ asitlerinin düzenleyicisi ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

100 gr taze kestane neler içerir?

Kalori ( kcal) : 160
Karbonhidrat (g) : 34
Şeker (g) : 9,6
Protein (g) : 3,2
Yağ (g) : 1,8
Sodyum (mg) : 9
Potasyum (mg) : 395

Besin öğeleri kestane türüne, çeşidine, yetiştiği ekolojik şartlara göre değiştiği gibi uygulanan işleme teknolojilerine göre de değişikliklere uğramaktadır. Örneğin; haşlandığı zaman nem oranı yükselmekte ve toplam enerji değeri % 25 oranında azalarak 120 kcal’e düşmektedir. Haşlama esnasında nişasta bileşimi değişmekte ayrıca potasyum ve sodyum miktarları azalırken kalsiyum miktarında değişiklik görülmemektedir.

Kavrulduğu takdirde nem oranı % 20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı % 25 oranında artmakta ve enerji değeri 200 kcal olmaktadır.

Kestane kurutulduğunda raf ömrü uzamakta, besin öğelerinde artışlar görülmektedir.

Bunu Gördünüz mü?

Damla Çikolatalı Muffin

Çocukların severek yiyeceği damla çikolatası ile süslenmiş damla çikolatalı muffin tarifi besleyici olduğu kadar yapılışı …