4 Aralık 2024

Okuldan Hoşlanmayan Çocuk

okulu-sevmeyen-cocukOkuldan hoşlanmayan, “okuldan nefret ediyorum, oraya geri dönmeyeceğim” diyen bir çocuğunuz varsa telaşlanmayın, yalnız değilsiniz. Çoğu çocuk aynı duyguya sahiptir ve bu his sonu gelmeyen bir durum değildir. Ancak, uzun sürerse ne yapmalı?

Çocuğa okulun hayatın bir parçası ve eğitim alarak gelecekte nasıl bir hayatı olmasını istiyorsa ona yardım edecek bir araç olduğu anlatılmalıdır.

Okul hakkında bilgi sahibi olmasını ve okula gitmekten hoşlanmayan çocuğa bu tür hisslere sahip olduğunda ne yapması gerektiğini nasıl öğreteceğimize değinmek istiyoruz.

Okul stresi belirtileri;

Okul deyince endişelenen çocukta stres oluşur, bu da vücudunu etkileyerek kendini baş ağrısı veya mide ağrısı şeklinde gösterebilir. Karnında kelebek kıpırdanıyor veya kusacakmış gibi hissedebilir.

Çocuğun uykuya dalmakta zorlanması diğer bir stres göstergesidir. Yeterince uyku alamzsa gün boyunca mızmız ve yorgun olacak bu durum okul günün daha da kötü geçmesine neden olacaktır.

Eğer çocuk stres altında ise karar almada zor anlar yaşayabilir. Özellikle sabahları yemesi, hazırlanması sorun olacaktır. Bir de bunlara geç kalma stresi eklenirse okula gitmek eziyete dönüşür. Çocuğu okula yetiştirmeye çalışan anne-baba “şöyle yapsaydın…. böyle olmazdı; gene servisi kaçıracaksın; neden akşamdan eşyalarını hazırlamadın?; okula geç kalacaksın gene, acele et” gibi söylemlerinin sayısı arttıkça okula gitmek daha da zor gelecektir. Bu gibi durumlarda okula gitmemesi iyi görünse de ertesi günler oluşacak aynı sorunları çözmeyecektir.

Neden bazı çocuklar okuldan hoşlanmazlar?

Eğer çocuk okula gitmekten hoşlanmıyorsa sorunu çözmenin ilk aşaması “neden?” sorusuna yanıt aramaktır. Çocuklar okuldan hoşlanmıyorlardır çünkü öğretmeni ile birlikte yalnız olmak istemiyorlardır. Diğer çocuklar etrafını sarmıyorlardır. Dalga geçilmenin, rahatsız edilmenin verdiği zorluklar, arkadaş edinememe kaygısı veya çocuğa özel endişelerin varlığı gibi nedenler çocuğu okula gitme isteğinden alıkoyabilir.

Bazende problem sınıfın fiziksel şartları, okul ödevleri olabilir. Ödevler çocuk için ya çok kolaydır ya da sıkıcıdır. Çocuğun fazla çalışması gerektiğinden kendini diğerleri gibi akıllı hissetmemesinden kaynaklanabilir. Okuma güçlüğü çekiyor olabilir bu da geri kalmasına ve üstesinden gelemeyecek durumda olmasına neden oluyordur. Belkide endişe ve stresleriyle başa çıkamıyodur bu da derslerine konsantre olmasını zorlaştırıyordur.

Tüm bunlar çocuğun okuldan hoşlanmaması için birer nedendir. Sorunu veya sorunları bulduktan sonra basamak basamak problemi çömek yararlı olacaktır.

Okuldan hakkında nasıl iyi hissettiririz?

  • Çocuğunuza okuldan hoşlanmamasının nedenlerini anlattırın veya maddeler halinde yazdırın.

  • Başlamak için vakit kaybetmeyin.

  • Çocuğun nedenlerinden oluşturduğunuz listede “ilk önce” neyi değiştirmek istediğini sorun ve problemi değiştirmeye oradan başlayın.

  • Çocuğun özel ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfedip işe buradan başlayın.

  • Okulda hiç arkadaşı yok ise yapmaktan en çok hoşlandığı aktiviteyi seçtirip okuldaki diğer öğrenciler ile kaynaşmasını sağlayabilirsiniz.

  • Bu duruma üzülüyor olsanız dahi çocuğa yansıtmamalısınız.

  • Onun adına karar almayınız, kararlarında yol gösterici ve destekleyici olunuz.

  • Denemelerine imkan tanıyın ve destekleyin ama abartmayın.

  • Çocuğu şikayet etmeyin, problem daha da büyüyecektir.

  • Denediğiniz yol kalmadığını düşünüyorsanız çocuğun öğretmeninden, okul rehberlik servisinden veya bir uzmandan yardım alın.

Unutmayınız ki, yapıtığınız “hoşlanmıyorum listesi” içinde yer alan sorunların hepsini bir çırpıda çözümlenemeyeceği konusunda ebeveyn olarak önce kendinizi sonra da çocuğunuzu ikna etmelisiniz. Bunun için sabırlı olmak en doğru yoldur. Daha sonra listeye dönüp değişiklikleri beraber karşılaştırın. Göreceksiniz ki, artık herşey daha farklı görünecektir.

Bunu Gördünüz mü?

Çocuklarda Öfke ve Kontrolü

Çoğu zaman öfke bize ait bir duygu olduğu düşünülsede çocuklarda daha yoğundur ve bunu yaşamak, …