Yoğurdun ilk olarak kimin tarafından ve nasıl üretiği üzerine kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte 6000 yıldır yoğurt üretilip tüketildiği tahmin edilmekte ve Orta Asya’da bulunduğu tahmin edilmektedir. Yüksek kalsiyum oranı, riboflavin (B2 vitamini), proteinden zengin, B12, B6 vitaminlerini içermesi nedeniyle dünyada tüketimi en yaygın ve besleyici gıda maddelerinden biridir.
Yoğurdun adı Türkçe olup neredeyse tüm dillerde aynı isimle kullanılmaktadır. Avrupa’nın tanışması ise Osmanlı zamanında Kanuni Sultan Süleymanın emriyle Balkanlar’daki sancaklardan Avrupa’daki bazı krallara şifalı yiyecek olarak gönderilmesi ile yayılmıştır.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermentasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus, sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Piyasada bulunan pek çok sağlıklı üretilen yoğurt bulunmakla birlikte raf ömürlerini uzatmak amacıyla yine gıda tüzüklerine uygun olacak şekilde katkı maddeleri ilave edilmektedir.
Buna rağmen, Yoğurdun evde yapılanı makbul.
Yoğurt yapımı için öneriler;
-
Pastorize edilmiş sütden yoğurt yapmayın. Günlük süt kullanın.
-
Yoğurt yapılacak sütü ısıtın ve bekleyin. Sütün ideal ısısı 42 C derece olduğunda maya ilave edin. Küçük parmağınızı sütedaldırdığınızda parmağınız yanmayacak.
-
Süte maya ilave edildikten sonra yoğurdun mayalanma işleminin olabilmesi için kullandığınız çelik tencere veya toprak kabın ısısını yaklaşık 35 C civarında olmalıdır. Bu nedenle kış aylarında yoğurt yaptığınız kabın üzerini battaniye ile sarın.
-
Buzdolabında veya serin bir yerde muhafaza edin.
-
Evde yapılmış yoğurt katkı maddesi içermediğinden piyasada mevcut ürünlere göre dayanıklılık süresi daha kısadır.