Tıbbi adı “Analjezik” olan “ağrı kesici” ilaçlar ağrı hissini azaltan ve/veya durduran kimyasal maddelerdir. Ağrı, vücutta hissedildiği bögede sorun olduğunu gösteren bir uyarı sistemidir.
Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı geri dönülmez hasarlara neden olabilir. İleri aşamada yüksek miktarda ve kronik hastalığı olup da uzun süreli ağrı kesici kullanan hastalar dışında uzun süreli kullanılmaları halinde zehirlenmelere, kalp krizi ve felç riski gibi yaşamı tehdit eden istenmeyen durumlara neden olabilirler.
Ağrı kesicilerin dozu, ağrının şiddeti ve süresi, sıklığı göz önünde bulundurularak doktor tarafından belirlenmektedir. Kişisel tahminlere göre hareket etmek yerine doktor veya eczacı tavsiyesi gerektirir. Uzun süre devam eden, şiddetli veya her zaman yaşanılandan farklı bir ağrı hissetmek önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu durumda hemen doktora gitmek gereklidir.
AĞRI KESİCİ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ;
-
Ağrı kontrolünde 10 günden fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır.
-
Genel olarak günde 4 defadan fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır.
-
Ağrı kesiciler çoğunlıkla mide-barsak sistemi üzrinde tahrip edicidirler. Bu nedenle, “tok karnına” ve bir bardak su ile alınmalıdır.
-
NSAI (Steroid yapıda olmayan antieflamatuar ilaçlar) olarak adlandırılan ağrı kesicileri uzun süre ve yüksek dozda doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Örn: Naproxen sodyum vb gibi
-
Ağrı kesici ile birlikte alkol kullanılmamalıdır.
-
Greyfurt, kafein içeren içecekler ile gazlı içeceklerle birlikte kullanılmamalıdır. Bunlar, bazı ağrı kesiclerin etkilerini azaltabilmektedir.
-
18 yaş altı çocuklara asetil salisilik asit etkin maddesini içeren Aspirin vb gibi ilaçlar verilmez. Karaciğer ve beyin hasarı ile sonuçlanan Rey Sendromu’na neden olur. Parasetamol grubu ateş düşürücüler tercih edilebilir.
-
18 yaş altı çocuk ve ergenlere ağrı kesici olarak, aynı zamanda ateş düşürücü de olan paresetemol veya ibuprofen etkin madde içeren ilaçların seçimi doğru olur.
-
Genel olarak, 0-12 yaş çocukların ağrı kontrolünde kesinlikle doktora veya eczacınıza danışmalısınız. Doktorunuzun veya eczacınızın önerdiği çocuklar için özel olarak üretilmiş “pediatrik” olarak adlandırılan ilaçları kullanmalısınız.
-
Astım, solunum yolu hastalığı olan hastalar ile gut hastalığı olan hastalar yine asetil salisilik asit – Aspirin vb. gibi ilaçları kullanmamalıdırlar.
-
Stresin fiziksel ağrıyı artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle, ağrı hissi nedeniyle oluşacak stresden arınmak için kendinizi rahatlatacak bir şeylerle meşgul olmakta fayda var, müzik dinlemek, yoga yapmak gibi..
Ağrı kesici kullanmadan önce mutlaka doktora başvurmaları gereken kişiler;
60 yaş üzerindekiler,
Kalp ve yüksek tansiyon hastaları veya böbrek hastalığı olan hastalar,
İdrar söktürücü ( Diüretik) ilaç kullanan kişiler,
Çoklu – birden fazla ilaç kullanan kişiler.