Alerjik bir bünyeye sahip yani atopik bir kişiyseniz, ailenizde astım ve diğer alerjik hastalıklara sahip üyeler var ise bebeğinizde de egzama ve diğer alerjik hastalıkların çıkma olasılığı yüksektir. Ayrıca eşinizde ve ailesinde de bu gibi durumların varlığı aynı derecede etkilidir. Bunun bilincinde olup hamile olduğunuzda bebeğinizi korumak için önlem almaniz gerekir.
Egzama nedir?
Egzama yani atopik dermatitis bebeklik ve çocukluk döneminde başlayan daha sonra astım ve alerjik rinit gibi hastalıkların da önünü açtığı düşünülen ve enflamasyona neden olan bir cilt hastalığıdır.
Günümüzde gittikçe artan bir deri hastalığı olan egzama kız veya erkek çocukların her ikisinde görülmekle birlikte son zamanlarda kız çocuklarında görülme oranında hafif artma gözlemlenmiştir.
Yapılan araştırmalara göre; egzama olguların %75’i çocukluk döneminin ilk 5 yılı içindedir ve bununda %60’ı bebeklik döneminin birinci yılında ortaya çıkmaktadır. Genellikle 6 aylık ve daha küçük bebeklerde sürekli pişik sorunu ile doktora müracat eden ailelerin bebeklerinde ortaya çıkmaktadir. Ayrıca ailede astım, alerji veya diğer atopik hastalığa sahip kişilerin bebek ve çocuklarında genetik yatkınlık nedeniyle egzama veya diğer alerjik rahatsızlıklar sıklıkla gözlemlemlendiği bilinmektedir.
Egzama ve Probiyotik ilişkisi nedir?
Genetik faktörlerden kaynaklanan egzamanın ilaçlı tedavisi dışında son araştırmalar probiyotik kullanımının egzama üzerindeki olumlu etkilerini götermiştir. Probiyotikler egzamaya karşı alternatif tedavi olarak önerilmektedir. Hamilelikte ve doğum sonrası probiyotik uygulanması bebeklerin IgE seviyesini düşürdükleri için bebeğin aileden gelen genetik alerjiye hassasiyetini azalttığı gözlenmiş ama fakat astıma karşı etkili olup olmadığı henüz bilinmemektedir.
Hamilelikte probiyotik kullanan anne adaylarının bebeklerinde %9 oranında ve doğum sonrası emziren annelerin probiyotik kullanması halinde bebeklerinde egzama görülme oranında %16 ya kadar azalma gözlemlenmiştir.
Probiyotik nedir? bakınız ” probiyotikleri tanıyalım ”
Egzama olduğunu nasıl anlarım?
Egzamanın bebeğinizin veya çocuğunuzun herhangi bir bölgesinde görülebileceğini unutmayınız.
-
Kuru cilt
-
Cildin kalınlaşması veya sertleşmesi
-
Kaşıntı, kızarıklık
-
İyileşmeyen pişikler
-
Başlangıçta bilya şeklinde dışkı olabilir.
Not: Egzamalı bebek ve çocukların “genetik-çevresel faktör” etkileşimini azaltmak için yapılabilecekler için “egzama nedir?” başlıklı yazımıza bakınız.