Probiyotik, vücuda alındığında sağlık açısında yarar sağlayan mikroorganizmalardır. Probiyotik terimi genellikle sindirilmiş yararlı mikroorganizma olarak tanımlanır.
Bağırsaklarımızda 100 trilyona yakın canlı bakteri var ve bunların bir kısmı faydalı bir kısmı zararlı bakteriler. Zararlı bakteriler çeşitli toksinler yani zararlı maddeler salgılayarak hastalıklara neden olurlar. Yararlı bakteriler ise besinlerin sindirilmesine ve istenmeyen yabancı maddelerin uzaklaştırılmasına yardım ederler.
Probiyotikler bağırsakta bulunan bazı arkadaş bakterilere benzerler. Bağışıklık sisteminin iyi çalışmasını, zararlı bakterilerden korunma, gıdların sindirimi ve emilmesi için gereklidirler.
Bu arkadaş canlısı bakterilerin sayısını artırmak probiyotik yani bol bol yoğurt ve diğer fermente yiyeceklerle örneğin kefir, soya tüketerek artırmak mümkün. Ancak bu sağlıklı bakterilerin sayısını artırmak için kapsül ve toz halinde mevcut probiyotikler ile güçlendirmek gerekebilir.
Probiyotikler bağırsak sağlığı açısından çok önemlidir. Laktoz intoleransına iyi geldiği gibi, bağırsaklarda enfeksiyonlara karşı direnci artırır, seyahat sırasında oluşacak ishallere karşı koruma sağlar, gaz ve şişkinliği azaltır. Probiyotiklerin bağışıklık sistemine, tansiyona ve kan kolesterol yüksekliğine karşı iyi geldiği öne sürülmüştür. Bağırsak hastaları, gaz, ishal, şişkinlik şikayeti olan kişiler için probiyotikler faydalıdır. Ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi hastalıklarda da faydalıdır.İdrar yolu enfeksiyonu, diş çürümesi, helikobakter enfeksiyonu, vajinal infeksiyonu ve cilt enfeksiyonlarına da iyi geldiği öne sürülmüştür. Ayrıca antibiyotikler ile birlikte kullanılması önerilmektedir. Çünkü kullanılan antibiyotikler vücutta zararlı bakterilere karşı savaşırken bağırsaktaki faydalı bakterileri de yok edebilmekte bu nedenle probiyotik takviyesinin bağırsaklardaki faydalı-zararlı bakteri dengesinin korunmasında yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Yoğurt ve Kefir
Yoğurt içerdiği prebiyotik ve probiyotikler nedeniyle sağlığımız için çok faydalı bir besindir. Ayrıca iyi birproteğin kaynağıdır. Günde en az bir kase tüketilmelidir. Yoğurt sindirim sistemini güçlendirdiği gibi bağışıklık sistemini de güçlendirir. Sade yoğurt tercih ediniz. Yoğurdun katkı maddesiz olduğundan ev yapımı makbül. Yoğurt İçindeki probiyotikler kanserden korur, alerji ve egzemaya iyi gelir, bağırsak hastalıklarını düzeltir, kolesterol ve ishale iyi gelir.
Evde yoğurt yapımı için “ ev yapımı yoğurt makbül ” yazımıza bakınız.
Kefir, kendini iyi hissetme anlamına gelir ve yüzyıllardır Orta Asya ve Kafkasya’da tüketien bir süt ürünüdür. Son yıllarda ülkemizdede satışı başlamıştır. Ayrı bir mayalanma ile elde edilen kefiri sade veya nar suyu veya diğer saf meyve sularıyla karıştırıp içebilirsiniz. İçinde laktobasiller yani faydalı bakteriler, hafif alkol, karbondioksit ve aromatik bileşikler vardır. İçinde kefiran denen polisakkarit vardır ve sağlığa faydayı bu sağlar. Kefir bağışıklık sistemini güçlendirir, laktoz sindirimini artırır, tümör gelişimi önler, mantarları ve mikropları öldürür.