4 Aralık 2024

Yeni Doğan Bebeğin Gözleri Neden Yapışkandır?

yeni-dogan-bebegin-gozleri Yeni doğan çoğu bebekte gelişen sulu ve yapışkan gözler onlar için oldukça normal bir durumdur. Yeni doğan bebeğin gözlerinin köşesinde sarımsı yapışkan çapak benzeri maddenin varlığı özellikle uyku sonrasında onları huzursuz eder. Yeni doğanın burnu ile gözlerinin köşesinde yer alan göz yaşı pınarı dardır. Bundan dolayı göz yaşı ile kolaylıkla tıkanabilir ve gözlerinin köşesinin sulu olmasına, göz yaşı kuruduğunda ise gözlerinin yapışkan, çapaklıymış gibi görünmesine neden olur. Yeni doğandaki yapışkan gözler mutlaka sorun olacağı anlamına gelmez. Ancak ebeveynler yeni doğan bebeklerinin enfeksiyon kapmış olmasından endişe duyarlar.

Yeni Doğan Bebeğin Göz Temizliği ;

Eğer yeni doğan bebeğinizde sarımsı yapışkan madde oluşursa çok nazikçe temizlenmelidir. Bu işlem her göze uygulanmalı ve her göziçin ayrı temiz bir pamuk parçası ve steril su kullanmak gereklidir.

Steril su için bir miktar musluk suyunu 5 dakika kaynattıkdan ocaktan alınız sonra ılınmasını bekleyiniz. Kaynayamış su ılık olursa yeni doğan bebeğinizi temizlik işlemi sırasında rahatsız etmeyecektir.

Temizleme işlemine başlamadan önce ellerinizi yıkayınız. Kaynamış ılık suyu ve temiz pamuğu hazırlayınız. Bir parça temiz pamuğu ılınmış suyun içine daldırarak suyunu sıkınız ve bebeğin gözlerini göz pınarından burnuna doğru temizleyiniz. İşlemi tekrarlamak isterseniz ayrı bir pamuk kullanınız. Diğer gözede bu işlemi yine ayrı bir parça temiz pamuk kullanarak uygulayınız.

Her temizleme işleminde yenidoğan bebeğinizin iki gözünü birden temizleyiniz. Bebeğinizin gözlerini temizlerken başını ensesinden destekleyrek hafifçe kaldırarak tutunuz ki, burunundan diğer göze sıvı akışını önlemiş olun.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

  • Yeni doğan bebeğin gözlerindeki bu sıvı boşalma durumu sıklaşırsa

  • Bu akıntının rengi koyulaşır sarı veya yeşlimsi renk alırsa

  • Bebeğin gözleri kırmızılaşırsa

  • Gözlerde şişme meydana gelirse

Enfeksiyon anlamına gelir ki, derhal doktorunuzu ziyaret etmeniz gereken bir durumdur. Çoğu bebekte sulu ve yapışkan göz durumu altı aya doğru geçer. Eğer bu durum bebeğiniz altı aylık olduktan sonra da devam ederse sizi düzenli takip eden doktorunuza danışın ve onun önereceği bir göz doktoruna vakit kaybetmeden müracat etmeniz gerekecektir.

Bunu Gördünüz mü?

Bebeklerde Gaz Sancısı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Bebeklerde gaz sancısı hafif veya şiddetli olarak birçok bebeğin başına gelen ve yeni annelerin karşılaştığı …