Yolculuğunuzdan mikropları uzaklaştırın !! Seyahate çıkmadan önce gideceğiniz ülkeye göre bazı hastalıklara karşı seyahat aşıları yaptırmanız gerekebilir. Aşı sonrası bağışıklanma zaman alan bir süreç olduğundan ve aşı ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için seyahatinizden en az 4 hafta önce Aile Hekiminize veya * Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne danışabilirsiniz. Sağlık Bakanlığı tarafından seyahat aşılaması önerilen hastalıklar şunlardır: Sarı Humma : …
DevamıAşı Takvimi
Çocuklar aşılanmadan hastalığa neden olan bir mikrooranizmaya maruz kalırsa, vücudu o hastalıkla savaşmak için yeterli derecede güçlü değil ise hastalık onlar için tehdit oluşturur. Bazı hastalıklara karşı aşı bulunmadan önce, çocuklar boğmaca, kızamık ve çocuk felci gibi hastalıklardan dolayı ölmekteydi. Bu hastalıklara neden olan mikroplar günümüzde hala mevcut olmakla birlikte, aşı ile korundukları için bu hastalıklar eskisi kadar sık görülmemektedir. …
DevamıAşısız Olmaz !
Toplum sağlığı için en önemli unsurlardan biri hastalıkların önlenmesidir. Her zaman, bir hastalığı önlemek, hastalık oluştuktan sonra onu tedavi etmekten daha iyidir. Aşılar, aşılanan kişilerde sadece hastalık oluşmasını önlemekle kalmaz, aynı zamanda aşılanmamış kişilere de hastalık bulaşmasından korur. Aşılar, bulaşıcı hastalıkları önlerler ve hayat kurtarırlar. Aşılar çiçek, çocuk felci, difteri, tetanoz, kızamık gibi bir zamanlar çok sık görülen bir çok …
DevamıZatürre Aşısı
Halk arasında Zatürre aşısı olarak bilinen tibbi adı pnömokokal aşılar iki gruba ayrılır. Her iki tip pnömokokal aşı da ölü (inactive) bakteri aşısıdır. Ve hastalığa neden olmamakta aksine zatürre hastalığını önlemektedir. PPV23 – Pnömokokal polisakkarid aşı : 23 tip ölü pnömokok bakterisi içermektedir. 65 yaş ve üzerindeki kişiler 2 yaşın üzerinde ve Kalp hastalığı olan çocuklar, orak hücreli anemi, Akciğer …
DevamıKimler Grip Aşısı Olmalı?
Grip’den korunmanın bir yolu da, özellikle risk grubunda olan kişilerin her yıl grip sezonu başlamadan (sonbaharda) Grip Aşısı yaptırmalarıdır. İlk defa aşılanacak kişilerin aynı yıl içinde, sonbahar ve bahar başlangıcı olmak üzere 2 doz yaptırmaları gerekmektedir. Aşıya karşı hayati tehlike oluşturacak allerjik reaksiyonlar çok nadir gelişmekle birlikte “yumurta allejisi” olan kişilerde görülebilir. Aşılanma ile birlikte “Kişisel Hijyen” ve bulunduğunuz ortamın …
Devamı