4 Aralık 2024

Katı Besinlere Geçiş

kati-besinlenmeKatı besinlere geçiş uygulamasında yiyecekleri teker teker vermeniz bebeğinizin tad ayrımı yapabilmesini kolaylaştırır. Ayrıca her yeni besini sunarken tek başına vermeniz alerjik bir aileden gelen bebekler için sunulan yiyeceğe karşı bebeğin alerjisi olup olmadığı konusunda size yardımcı olacaktır.

Yiyecekleri verirken her yiyeceğin tadını öğrenebilmesi için tuz kullanmayın. Tuz bebeğiniz için zararlıdır. Bebeğiniz 4 yaşına gelene kadar kabuklu yemişler, tuzlu, işlenmiş, yağlı yiyecekler (salam, pastırma, tereyağ, krema, baharatlı yiyecekler, tuzlu balık) uygun değildir. Yumurta iyice pişirilmiş olmalıdır.

Altıncı aydan itibaren başlayacağınız katı besinlere geçiş uygulamasında hazırlayacağınız pirinç unu maması, sebze ve meyva püreleri (patates, havuç, muz, elma püresi gibi ) 7. ve 8. ayda rendelenmiş ve ezilerek verilen yiyecekler ( kıyılmış balık, piliç eti, haşlanıp ezilmiş yumurta..) bebeğinize kuru gelebilir. Bunları anne sütü, kaynamış ılıtılmış su, hazır mama ile biraz sulandırarak verin. Yiyecekleri ılık olarak servis edin.

8. ve 9. aylarda yemek taneleri daha iri olabilir. Sebzeli makarnalar, yağsız kuzu ya da dana etinden hazırlanmış iyi pişmiş kavurmalar, kabukları soyulmuş çiğ sebze ve meyvalar, sebze çorbaları vs ile devam edilmelidir.

Hazır üretilmiş kavanozlarda muhafaza edilen katkı maddesiz doğal meyva ve sebze püreleri özellikle evde hazırlama imkanının bulunamadığı dönemlerde yolculuklar ve çalışan annelerin yardımcısı olarak hazırlanmışlardır.

Bebeğinizin yiyeceklerini dondurmamaya özen gösterin. Bebeğinizin yemeğinden arta kalan kısımlarını bebeğin salyasının bulaşmasından dolayı bakteri üremesi olasılığı nedeniyle bekletmeyip atın. Bebeğiniz için hazırladığınız püreler, ezmeler kapalı bir kapta buzdolabında en çok 24 saat saklanabilir.

Katı besinlere geçişte iştah kapatan, gereksiz kalori veren şekerli meyva suları, gazlı ve yapay tatlandırıcı ilave edilmiş içecekler yerine bebeğinize su içme alışkanlığı kazandırın. Şekerli yiyecek ve içecekleri, şekerlemeleri dişleri tamamlanana kadar vermemeniz bebeğiniz için çok faydalı olacaktır.

Bebeğiniz iki yaşına ulaştığında mama sandalyesi kullanımını terk edip masa düzeni oluşturmanız çok önemlidir. Yemek zamanı çocuğunuz için çok önemli bir sosyal olaydır ve ailenin bir üyesi olarak masaya katılmayı öğrenmek ileriki dönemlere taşıyacağı kişilik gelişimini destekler.

Bol çeşitli ve zengin yiyecekler iyi beslenmenin sırrıdır. Sofrada yeterince çocuğunuza uygun yiyeceği hazırladıktan sonra yiyip yememeyi ona bırakın. Bırakın ne kadar yiyeceğini kendisi belirlesin.

Katı besinlere geçişte bebeğinizin diş sağlığını da düşünmelisiniz. Kendi başına dişlerini temizleyene kadar bu işi siz üstlenin. Bebeğinizin dişlerini temiz ıslak bir bez temizleyebilirsiniz. Bebeğiniz iki yaşına geldiğinde kahvaltı ve akşam yemeğinden sonra günde en az iki kere dişlerini fırçalamayı öğrenmiş, alışkanlık haline getirmiş olmalıdır. Florürlü ve çocuklar için özel üretilmiş diş macunlarını tercih edin.

Bunu Gördünüz mü?

Püreler – İlk Katı Yiyecekler (8-10 Ay)

İlk katı yiyecekler artık karışım halinde sunabileceğiniz 8-10 aylık olmuş bebeğiniz için en uygun zamandır. …