4 Aralık 2024

Bebek ve Çocuklarda Kabızlık

Üç gün veya daha fazla süreyle bağırsak hareketi olmaz, kakası kuru ve sert olursa bebeğiniz veya çocuğunuz kabız olmuş demektir. Bebeklerde kabızlığa neden olan  neden en önemli ortak kabızlık nedeni, katı yiyecek ile beslenmedir. Bebeklerin küçücük midesi çok iyi sindirilebilen anne sütü ile beslenen bebeklerde sıklıkla ğörülmez nevar ki, anne sütüne ilave olarak başlanan katı besinler ile birlikte kabızlık sorunları da başlar.

Bebeğin beslenmesi yani günlük diyetinde süt ve süt ürünlerine (yoğurt, peynir) çok fazla yer verilmesi; düşük lif içeren besinlerin yoğunluğu; muz, mısır gevrekleri, ekmek, makarna ve patates gibi yiyeceklere sıklıkla yer verilmesi kabızlığı tetikler.

Kabızlığı rahatlatmak için öneriler;

  • Bebeğin günlük beslenmesinde değişiklik yapmak kabız olmuş bebeği rahatlatır.

  • Karın masajı;yavaş ve nazikce bebeğin karnına saat yönünde daireler çizer gibi masaj yapmak rahatlatacaktır. Ellerinizin soğuk olmamasına dkkat ediniz.

  • Bebeği hareket ettirmek; bebeğinizi sırt üstü yatırıp başının altına ince bir yastıkla destekleyin. İki bacağından tutup yavaşca ve nazikce bisiklet çevirir gibi hareket ettirin. Yine iki bacağını yavaşca karnına doğru ileri geri hareket ettirin. Bu hareketler bebeğinizin gazı varsa kolayca çıkarmasına, kan dolaşımının hızlanıp rahatlamasına neden olacaktır.

  • Ilık duş yaptırmak; bebeğinizi üşütmeden ılık duş yaptırmanız, duş sonrası masaj ve bisiklet çevirme hareketlerini tekrarlamak onu rahatlatır.

  • 4 aylıkdan küçük bebeğiniz kabız olmuş ise; mutlaka doktorunuza danışınız. Bazı uzmanlar kaynamış soğumuş su ile sulandırılmış erik, üzüm gibi meyvaların suyunun günde iki kere verilmesini önermektedirler.

  • 4-12 aylık kabız olmuş bebekler için; beslenmelerinde lifli gıdalara daha çok ıspanak, kayısı, nektarin, bezelye, armut, mürdüm eriği, elma suyu gibi meyva ve sebzelere ayına göre yer verilmesi gerekmektedir.

  • Kabız olmuş bebeğe verilmeyecek yiyecekler; muz, patates, pirinç, beyaz ekmek gibi…

  • Bebeğinizin diyetini her zamanki porsiyonlarda hazırlamanız önerilir.

Katı besinlere geçen bebeğiniz için su desteği gerekli olabilir. Anne sütü ile beslenen 4 aylık ve üstü bebekler için “su” desteği gerekmektedir. Bebeğinize vereceğiniz su, içme suyu olsa dahi kaynatıp soğutulmuş su olması önerilir. Bebeğinizin günlük su ihtiyacı için doktorunuza danışınız.

Anne sütü bebekler tarafından %100 tolere edilebilir ve sindirilir. Anne sütüile beslenen ebeklerde kabızlık nadiren gözlenlenir. Ancak biberon maması, sütü ile beslenen beklerde kabızlığa daha sık rastlanılmaktadır. Bebeğinizi biberon sütü ile besliyorsanız su içirmeyi ihmal etmeyiniz. Bu konuda doktorunuz ile konuşunuz.

Bunu Gördünüz mü?

Püreler – İlk Katı Yiyecekler (8-10 Ay)

İlk katı yiyecekler artık karışım halinde sunabileceğiniz 8-10 aylık olmuş bebeğiniz için en uygun zamandır. …