4 Aralık 2024

Bebeklere Verilmeyen Yiyecekler

yumurtaBebeğiniz 6 aylık oldukdan sonra ona sunabileceğiniz pek çok çeşit yiyecek mevcuttur. Bu dönemde bebeğinizin böbrekleri ve bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir. Bebeklere verilmeyen yiyecekler aşağıdaki listede sıralanmıştır.

Tuz :

Bebeğinizin böbrekleri henüz gelişimini tamamlamadığından tuzlu yiyeceklerin tuzu içindeki tuzu vücudundan uzaklaştırmaz. Bu nedenle bebeğinizin porsiyonlarına tuz ilavesi yapmayınız. Eğer bebeğinize de diğer aile üyelerinin yediği yemeklerden veriyorsanız bebeğinizin porsiyonunu ayırdıktan sonra tuz ilavesi yapınız.

Hazır tavuk ve et suyu bulyon tabletlerden kesinlikle kullanmayınız. Bunun için tuz ilavesi yapılmamış et ve tavuk suyu hazırlayınız. Hazır bebek yiycekleri kullanırken içeriklerini etiketlerinden mutlaka kontrol ediniz. Altı aylık bebekler bir yaşına kadar günde 1 gram dan daha az miktarda tuz tolere edebilmektedirler. Konserveler, turşular vs tuz miktarı yüksek hazır yiyeceklerdir.

Şeker :

Bebeğiniz günlük beslenmesinde şekere ihtiyacı yoktur. Şeker ihtiyacını meyva ve sebzelerden karşılaması onlar için yeterlidir. Bebeğinize hazırlayacağınız püreleri tatlandırmak isterseniz kend sütünüzden veya hazır biberon mamasıyla hazırlanmış süt ilavesi yapabilirsiniz. Bunların içerdiği şeker oranı bebeğinizin ihtiyacı kadardır.

Bebeğe konsantre hazır meyva suları, şeker ilavesi yapılmış kakaolu,muzlu vs sütler ve şekerlemeler kesinlikle verilmez. Bunlar bebeğin obez olması ve diş gelişimi üzerinde risklidir.

Hazır yemekler ve fast-food yiyecekler fazla miktarda şeker içerir. Bunların içinde çok miktarda mısır nişastası furuktoz şurubu kullanılmakatadır. Fazla miktarda şeker bebeğiniz tarafından hılı şekilde elimine edilemediğinden hızla yağa döner.

Yemişler :

Kabuğu soyulmuş olsa bileyemişler ceviz, fındık, fıstık.. boğulma riskine karşı 5 yaşına kadar bebek ve çocuklara verilmez. Ancak, ailedealrji geçmişi yoksa ve bebeğinizin alerjik olmadığından emin iseniz 6 aydan sonra çok faydalı olan fındık, fıstık ezmesi verebilirsiniz.

Bal :

Bebeğiniz 1 yaşını doldurana kadar bal vermeyiniz. Bal çok fazla miktarda şeker içermektedir ve bebeğinizin dişlerinin çürümesine ve diş sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.

Düşük yağlı ve diyet yiyecekler :

Bebekleri beyin ve gözlerinin gelişimi için yağ gereklidir. Bu nedenle bebeklere tam yağlı süt, peynir ve yoğurt verilmelidir. Diyet yiyecekler bebeklere verilmez.

Yumurta :

Yumurta tek başına 6 aylıktan büyük bebeklere sarısı verilir ve iyice pişmiş olmalıdır. Tam yumurta bebeğiniz 10 aylık olduktan sonra verilmelidir. Pişmemiş ya da az pişmiş yumurta bebeğe verilmez. Ayrıca, bebeğinizin alerjisi olup olmadığından emin olmalısınız çünkü yumurta yüksek derecede alerjiye neden olan yiyeceklerden biridir. Aynı zamanda, ev yapımı dahi olsa mayonez ve çikolatalı muş (Chocolate mousse) gibi yiyecekler verilmez çünkü ya pişmemiş ya da az pişmemiş yumurta içerir.

Ayrıca salam, sosis, sucuk, pastırma gibi yiyecekleri içerdikleri tuz, katkı maddeleri vs nedeniyle vermemeniz gereklidir.

Bunu Gördünüz mü?

Püreler – İlk Katı Yiyecekler (6-8 Ay)

Püreler, bebeğinizin ilk katı yiyecekleridir. Anne sütü veya biberon sütü yerine geçmez, destekleyici olarak anne …