Taşıt tutmasının ortak belirtileri mide bulantısı, baş dönmesi, halsizlik, asabiyet ve genellikle hasta gibi hissetmektir. Genellikle fizyolojik kaynaklı olduğu düşünülmekle birlikte eğer yeterli uyarana maruz kalındığında neredeyse kişilerin çoğunda tecrübe edilmiştir. Yürüme, yüzme gibi aktif sporlar sırasında görülme sıklığı çok daha azdır. Taşıt tutmasında görülen mide bulantısı beyindeki kusma merkezi ve vestibular sistem (kulak içindeki dengeyi oluşturan sistem) arasındaki bağlantıdan kaynaklanmaktadır.
Pek çok çalışma göstermiştir ki, belirtilerin sıklığı ve şiddeti kadınlarda daha fazla görülmekte ve hamilelerde yatkınlık daha çok olmaktadır.
3 ila 12 yaş arası çocuklarda oluş derecesi daha yüksektir ve yaşlılarda taşıt tutmasının azaldığı görülmektedir.
Önceden taşıt tutması deneyimine sahip hastaların bunu tekrar yaşamları ihtimali daha yüksektir. Hamile bayanlar, önceden vestibular sendromu olan hastalar ile migren baş ağrısı olan hastalarda taşıt tutması oranı artmaktadır.
Taşıt tutmasının başlamadan önce önlenmesi tedavi etmeye çalışmaktan daha etkilidir. İlaçlı ve alınacak önlemler tedavinin her ikisi birden belirtiler başlamadan önce uygulanırsa çok daha etklidir. İlaçlı tedavi için doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Hamile bayanlarda ilaçsız önlem almak gerekir.
Taşıt tutmasına karşı alınacak önlemler nelerdir?
- Araç içinde ortada veya önde oturmak
- Araç içinde veya gemide alt katta veya su hizasında yer almak
- Baş bölgesini desteklemek
- Bir şeyler okumakdan kaçınmak veya bilgisayar ile çalışmamak
- Güneş gözlüğü takmak
- Gözleri kapatmak
- Boyunu bükmemek veya döndürmemek
- Yüzü üstü yatmak
- Araç içinde koku kullanmamak
- Alkol alımını durdurmak
- Susuz kalmayı önlemek
- Rahat, ılık ve kuru ortam sağlamak
- Yumuşak, hafif ve mideye dokunmayan ( baharatlı, asidik yiyecek ve içecekler) yiyecekler yemek
- Taşıt tutması hakkında konuşmamak
- Gastrit varsa tedavi etmek
- Negatif hislerden uzak durmak