5 Aralık 2024

Tetanoz Aşısı Hamilelere Nasıl Uygulanır?

Tetanoz aşısı hamilelikte yapılması gerekli olan bir aşıdır. Tetanoz aşısının uygulanmasında her hangi bir sakınca görülmemektedir çünkü tetanoz aşısının içerisinde canlı mikroorganizma yoktur. Tetanoz aşısı tam anlamıyla inaktif yani aktif olmayan tetanoz etkenlerinin saflaştırılarak yapılmış bir toksid aşıdır. Daha önce hiç tetanoz aşısı uygulanmamış veya tetanoz aşısının uygulanması üzerinden 10 yıl kadar bir zaman geçmiş ise her hamile kadına tetanoz aşısı yaptırmaları istenebilir.

Tetanoz aşısı uygulanmış anne adayında meydana gelen antikorlar bebeğe de geçerek bebeğinizi dünyaya geldiği dönemde, oluşabilecek her hangi bir tetanoz hastalığına karşı savunmasız bırakmayacaktır. Hamilelik döneminde tetanoz aşısının yapılma amacı, bebeği yenidoğan tetanozuna karşı güvenli bir şekilde korumaktır.

Yenidoğan tetanozu, fazla oranda ölümcül vakalara hatta yaşam kaybına neden olabilmektedir. Bu durum önüne geçilebilir bir durumdur. Aşılanma bu nedenle çok önemlidir. Doğum sürecinde eğer bebek tetanoza karşı korunmuş ise artık ilerleyen dönemlerde bebeğe üçlü aşı dediğimiz (difteri, boğmaca ve tetanoz) karışımı aşılar uygulanacaktır.

Tetanoz aşısı hamilelikte kaç kez ve ne zaman yapılır?

Tetanoz aşısının hamilelikte, yapılması için her hangi bir dönemin beklenmesine gerek yoktur. Ancak genelde doktorların önerisi 3. Ayın sonu şeklinde olmaktadır. Son üçaylık dönemde de aşılama yapılmaktadır.

Hamilelik döneminde doktorunuz sizi aşılar veya uygulanması gereken testler hakkında geniş çaplı bir liste sunumunda bulunacaktır.

Hamilelikten önce tetanoz aşılarınızı yaptırmış iseniz ve son aldığınız aşının üzerinden 10 yıldan az bir zaman geçmiş ise hamilelikte tekrar aşı almanıza gerek yoktur. Zamanında uygulanmış bu aşınız size hamile döneminizde de yeterli olacaktır.

Eğer hamile döneminden önce yaptırdığınız aşının üzerinden 10 yıl kadar bir süre geçmiş ve tam anlamıyla da aşının ne zaman vurulup vurulmadığı hakkında bilginiz yoksa birer ay ara ile iki kere aşı yaptırmanız gereklidir. Anne adayına uygulanılan ikinci aşının arkasından 6 ay kadar bekledikten sonra bir doz daha aşılanması gerekir. Devam aşısı, aşılanma sürecine bir doz daha eklenir ve bu dozun 1 yıl kadar sonra alınması gereklidir. Bir yıl daha bekledikten sonra tekrar bir doz verilir ve hamilelik dönemi ile başlayan tetanoz aşısı 5’e tamamlanmış olur.

Bunu Gördünüz mü?

Hamile Kıyafetleri Nasıl Olmalı?

Kendinizi bu döneminizde rahat ve mutlu hissedeceğiniz sağlıklı ve şık hamile kıyafetleri bulmanız artık çok …