Hamilelik dönemi bebeğinizle 9 ay sürecek gizemli bir yolculuktur. Hamilelik bazı fiziksel ve duygusal değişimlere neden olur. Hamilelikte ilk üç ay, kendinizi bazen enerjik ve heyecanlı, bazen de halsiz ve isteksiz hissedeceğiniz bir dönemdir. Endişe, korku, heyecan, sevinç, durağanlık gibi duygu dalgalanmaları yaşanır.
Bebeğin varlığı vücudunuzdaki bir takım değişikliklere neden olur. Hamilelik ile birlikte bebeğin varlığı, genel olarak sorunsuz bir döngünüz var ise beklenen adetin geçikmesi ile anlaşılır. Ancak adet geçikmesi mevsimsel değişimler ve çeşitli kişisel nedenlerle de olabilir. Bu nedenle hamile olduğunuz diğer fiziksel belirtiler ile desteklenir.
Hamilelik belirtileri arasında göğüslerinizdeki değişikliklerden de bebeğin varlığını anlayabilirsiniz. Göğüslerde dolgunluk, hassasiyet, meme ucunda koyulaşma ve meme başında karıncalanma hissi gibi. Ayrıca karninizin alt kısmındaki dolgunluk, şişkinlik ve hassasiyet hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir.
Hamilelik belirtileri arasında en sık görülen mide bulantsı ve kusmadır. Bazı yiyeceklerin kokusuna karşı hassasiyet, ağızda metalik tat oluşumu yine belirtilerin en belirgin olanıdır.
Mide bulantısı ve kusma ile birlikte normal olmayan yorgunluk, uykuya eğilim ve baş dönmeleri en önemli hamilelik belirtisidir.
Ayrıca, çok sık idrara çıkmak ve genital bölgede algıların artması hamilelik belirtisi olarak kabul edilir.
Bu belirtiler hamilelik ihtimalini haber vermekle birlikte doğrulanması gerekir. Kesin bir hamilelik tanısı için doktor denetiminde gebelik testi yaptırmanız gerekmektedir.
Evde kendi kendinize uygulayacağınız idrar test kitleri “pozitif” çıksa da hata payı nedeniyle doktorunuzun yapacağı kan tahlillerinde “beta HCG” değeri varlığı, ultrason tetkiki ve muayenede pozitif sonuç alınması bebeğin geleceğinin müjdesidir.
Hamileliğin ilk adımı ve en doğru yolu planlamaktır. Planlanmış hamilelik, sonuçlar pozitif olduğunda coşkuyla karşılanırken planlanmamış hamilelikler sizi bu fikre alışmak için zorlayabilir. Her ne şekilde olursa olsun hamile olduğunuzu anladığınız anda başlayan yaşam döngüsü hakkında bilgilenmek bebeğinizin sağlıklı dünyaya gelme şansını artırır. Hamilelik ile birlikte endişe, korku, heyecan, sevinç, durağanlık gibi duygu dalgalanmarı yaşanan bir dönem başlar.
Ne veya nasıl hissederseniz hissedin öncelikle sakin ve mantıklı olmak herşeyi kolaylaştırır. İlk üç ay annenin sıkıntıları rahatsızlık verici olabilir. Baba adaylarının anneyi rahatlatma tekniklerini öğrenmesi, alınacak her kararda birlikte haraket etmek, bebeğin daha doğmadan onun için yapılacak işler listesi paylaşımlarınızda size klavuzluk edecek bir dönem olarak görülmelidir.
Hamilelik belirtileri rahatsız ediyor olabilir ama hayatınızın akışı devam etmektedir. İlk üç ay anne adayları için “Attığım her adımda dikkatli olmalıyım ve herşeyden önemlisi sakin kalmalıyım” ilkesi çok önem taşımaktadır.
Doğal ve rahat bir hamilelik ve doğum için normal yaşantınıza bebeğe zarar vermeyecek şekilde devam etmelisiniz. Kar, kış demeden açık havada uzun yürüyüşler, ılık banyo keyifleri, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyerek ilk üç ay olabilecek sıkıntılar hafifletebilirsiniz.