Anne sütü sağmak sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Emzirmeye ayırdığınız zamandan hazırlık aşaması nedeniyle biraz daha uzun sürebilir. Nevar ki, bebeğinizden ayrı kalmanız gerektiğinde, çalışan anneyseniz onu sizin önceden boşaltarak sakladığınız kendi sütünüz ile beslemek mümkün kılan etkili bir yöntemdir. Böylece bebeğinizi biberonla onun yanında olmadığınız zamanlarda da kendi sütünüzle beslenmesini sağlayabilirsiniz.
Sütü boşaltmanın en güzel yolu deneyerek bulmanızdır. Sütünüzü el ile sağabileceğiniz gibi bu amaç için üretilmiş süt pompaları işinize yarayacaktır. Sütün pompa ile boşaltılma işlemi acı ve ağrıya neden olmaz. Eğer pompa ile sütünüzü sağma veya emzirme sırasında acı ve ağrı hissediyorsanız zaman geçirmeden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Pompa İle Anne Sütü Sağmak;
Süt sağma işlemini gerçekleştiren pompaları satın alırken kullanım kolaylığı, dayanıklılık, ve emme gücünün ayarlanabilir olması gibi temel özellikleri taşıyıp taşımadığına dikkat etmelisiniz. Süt sağmak için kullanılan pompanın içinde her pompalamada 50 – 110 ml süt toplanması normaldir. Pompalar elle yönetilebilenler ve elektronik olmak üzere piyasada mevcuttur. Elle yönetilen göğüs pompaları daha ekonomiktir ancak işlem sizin için uzun ve yorucu olabilir.
Pompa ile süt sağmanın püf noktaları;
-
Süt sağmaya başlamadan önce pompanızı hazır edin.
-
Pompa kullanırken sırtınızı destekleyen bir yerde olabildiğince rahat oturmalısınız.
-
Sütünüzün gelmesi için sakin olmalı ve rahatlamalısınız.
-
Sütün kolayca gelmesi için pompalama işleminden önce memenin uyarılması faydalı olur. Bu nedenle göğüslerinize yavaşca masaj yapmalısınız. Bunun için bir elinizle alttan destekleyerek diğer elinizle memeyi yukarıdan aşağıya meme başına doğru sıvazlamalısınız.
-
Pompanın doğru yerleştirilmesi önemlidir. Pompanın hunisini meme ucu etrafındaki koyu renk bölgeyi (aerola) içine alacak ve hava almayacak şekilde yerleştiriniz. Meme ucu huninin ortasına gelmelidir.
-
Pompalama işlemine ilk başta yavaş yavaş başlayın. Süt akışı durana kadar 5-10 saniye bekleyin. Memeden süt akışı bitene kadar bu işlemi duraklayarak devam ettirin. Aynı işlemi eşit sürelerde her iki meme için de uygulayın.
-
Sütünüzü elle sağmak istiyorsanız ellerinizin ve sütünüzü sağacağınız kabın temiz olmasını sağlayınız. Meme uyarma işlemi pompa ile sağmada anlatıldığı gibidir. Sağma işlemine göğüsün yukarısından başlayarak meme ucuna doğru yapmalısınız.
-
Çalışan anneyseniz sütünüzü ertesi gün için akşam yatmaya yakın sağmanızı öneririz. Bu saatlerde annenin vücudunda prolaktin adı verilen hormon salgılanması arttığından sütünüz daha besleyici olacaktır. Anne sütü sterildir ve 24 saat buzdolabında saklanabilir. Kullandığınız kapların temiz olması çok önemlidir.