Çocuğunuzun bağırsaklarını ve idrar torbasını denetleyebilmesi iki yaşına doğru başlar ve gelişiminin doğal bir parçasıdır. Bu durum, tuvalet eğitimi sürecinde sizin için fazla çaba harcamanızı gerektirmeyen doğal bir gelişimin sonucudur. Sizin yapmanız gereken sadece onu yüreklendirmek ve fırsat tanımaktır. Haydi bezleri atalım tuvalete koşalım.
Tuvalet eğitimi çocuğun hazır olduğunu anladığınız zaman yapılmalıdır. Genellikle 2 – 2,5 yaşına doğru hazır olurlar. Erkek çocuklarında bu süre daha uzun olabilir. Çişini mi yoksa kakasını mı yapmayı daha önce öğreneceği belli olmaz. Bu dönemde çamaşırını sık sık kirleteceğini hatırlatalım. Çocuğunuzun gelişimi yani vücudu hazır olmadan tuvalet eğitimi vermeniz zaman kaybına neden olduğu gibi bu sürecin daha sonraki denemelerde başarısız olmasına neden olabilir.
Çiş eğitimi için en ideal zaman yaz ayları olarak düşünülse de çocuk hazır olduğunda bekletmeyiniz. Tatildeyseniz bu işi eve dönene kadar ertelemenizi öneririz. Yalnızca iki hafta kadar zaman ayırmanız yeterli olacaktır.
Piyasada bulunan annelere yardımcı pek çok ürün işleri kolaylaştırmaktadır. Yatak için alez, tuvalet eğitim bezi, lazımlık, klozet küçültücü kapak ve hatta müzikli oturaklar artık pek çok mağazada yerlerini almışlardır.
Tuvalet eğitiminin püf noktaları:
-
Öncelikle sabırlı ve sevecen olun.
-
Tuvalet eğitiminde baskı kurmayınız. Çocuğunuzun kafası karışacağından ne istediğinizi, ne yapması gerektiğini anlamakta bocalayabilir.
-
Çiş eğitimine başlamadan önce lazımlığını alın ve onun kolay ulaşabileceği tercihan tuvalet yanı veya karşısına koyunuz.
-
Lazımlığın ne işe yaradığını anlatınız. Belli bir süre oturağın varlığına alışmasını bekleyiniz.
-
Oturağa nasıl oturması gerektiğini gösteriniz ve bekleyiniz. Kısa sürede ne işe yaradığını anlayacaktır.
-
Eğer iki hafta geçmesine rağmen çocuğunuz tuvalet eğitimini anlayamıyor ve lazımlığı hiç kullanmıyorsa bezlerden vazgeçmek için henüz erken demektir. Belli bir süre sonra tekrar deneyiniz.
-
Çocuğunuz oturağı kullanmaya karar verdiyse hemen bezi çıkarıp çamaşır giydiriniz ve bekleyiniz.
-
Tuvaletini yaparken çamaşırını indirmesine yardımcı olunuz. Onu abartmadan yüreklendiriniz, destekleyiniz. Hele sizden yardım isterse hemen yapınız ve teşekkür ediniz.
-
Oturağa oturduktan sonra çabuk kalkarsa, oturmasını söyleyin ve onu oyuncak veya kitap ile oyalayıp biraz daha oturmasını sağlayınız. Beş dakika geçtikten sonra hala çişini veya kakasını yapmıyorsa oturaktan kalkıp oyun oynamaya gitmesine izin veriniz.
-
Asla azarlamayınız.
-
Çiş eğitimiyle ilgili yalnışlar yaparsa üzerinde durmayınız, görmezden geliniz ve başarızlığa uğradığını hissettiren yaklaşımlardan kaçınınız.
-
Altını, yatağını kirlettiğinde temizleyin ve azarlamayın.
-
Başardığında ise anne olarak sevincinizi abartmadan gösteriniz.
Çocuğunuzun tuvalet eğitimine ayırdığınız iki haftalık sürede şart olmamakla birlikte eğitim donu giydirin ve bir şeyler yiyip içtikten belli bir süre sonra oturağa oturtarak oturağın varlığını hatırlatın.
Öğlen uykularında altına bez bağlamayın ama dışarı çıkarken bezleyin.
Gece tuvalet alışkanlığının kazandırılması için bir hafta boyunca sabahları altı kuru olarak uyanmasına kadar bekleyiniz. Bu durum gerçekleştikten sonra yatak koruyucu kullanarak bir hafta boyunca bezlemeden uyumasına izin verin.
Geceleri altını ıslatma süresi haftalar veya aylar sürüyorsa yatmadan önce sıvı alımını durdurmanız yarar sağlamayacaktır. Bu gözleminiz ters giden bir şeylerin habercisi olabilir. Bu durumda doktorunuza başvurunuz.