23 Ocak 2025

Yeni Doğan Bebek Kilosu Ne Olmalı?

yeni-dogan-bebek-tartisiYeni doğan bebekler doğumdan hemen sonra tartılırlar ve sonra ilk hafta içinde ilk bir kaç günlüğüne her gün tartılmaları gerekir. Bunun için doktorunuzu ilk 3 gün kadar bebeğiniz ile birlikte ziyarete gitmelisiniz.

Bebekler ilk hafta içinde doğum kilolarından daha az bir kiloya sahip olurlar ve doğum kilosunu ilk 14 gün içinde yakalamaları beklenir. Doğum sonrası düzenli tartılmaları gerekliliğinin nedeni yeterli beslenip beslenemedikleri ve doğum kilosunu yakaladıktan sonra da kilo alıp alamdıklarını gözlemlemek için yapılan bir işlemdir.

Yeni doğan bebek kilosunun ne kadar olması gerektiği konusunda kesin rakam vermek mümkün değil. Ancak, bir genelleme yaparsak normal şartlarda doğumu gerçekleşen yeni doğan bebeğinizin doğum kilosu erkek bebeklerde kız bebeklere göre bir miktar daha fazladır. Ayrıca anne sütü ile beslenen bebeklerin kilosu biberon maması ile beslenen bebeklere göre biraz daha düşük olduğu bilinmektedir ki, önemsenecek bir durum değildir.

Yeni Doğan Bebeğim Ne kadar Kilo Almalı :

Yeni doğan bebeklerin kilo değişimlerinin takibi için izlenen yol;

  • Bebek önce doğumda tartılır

  • Bebeğiniz doğum sonrası bir kaç gün içinde doğum kilosunun altına iner. Bu normal bir durumdur. Yeni doğan bebeğin dış ortama alışma dönemidir.

  • Eğer bebeğiniz doğum kilosunun %10′ undan fazla kilo kaybına sahipse bunun nedenleri araştırılır. Bebeğiniz yeterli emip emmediği, bezinin kirli olup olması gibi durumlar kontrol edilir.

  • Bebek yaklaşık 5 günlük olduğunda kilo kaybının durması beklenir.

  • Doğumdan 14 gün sonra %90 oranında yeni doğan bebek doğum kilosuna döner.

  • Bundan sonra her hafta belli ölçüde kilo alması ve bu durumun bebek 4 aylık olana kadar devam etmesi beklenir.

  • Avaraj doğum kilosuna sahip bebeklerin 6 aylık olduklarında doğum kilosunu ikiye katlaması, 1 yaşına doğru kilosunun yaklaşık doğum kilosunun 2, 5 katı ağırlığa sahip olmaları beklenir.

  • Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerin görünüşü hazır biberon maması ile beslenen bebeklere göre daha ince, yağsız görünebilirler.

  • Prematüre yeni doğan bebeklerin veya hasta bebeklerin kilo değişiklikleri konusunda endişelenmeden doktorunuzun yönlendirmelerine uymanız gerekmektedir.

  • Doğum da bebeğin boyu da ölçülür ve boy uzaması takip edilir.

  • Doğumdan itibaren genellikle kız bebekler için pembe, erkek bebekler için mavi boy-kilo çizelgesi kullanılır.

Normal sağlık koşulları altında bebeğinizin kilo alma ve uzama durumu genellikle yukarıdaki gibidir. Ancak, her hangi bir sağlık sorunu, büyüme geriliği ve genetik sorunlar varsa ve bunlar bebeğinizin gelişiminde sorunlar yaratıyorsa sakın kendinzi suçlamayın. Düzenli olarak kilo-boy değişimlerinin takibi zamanında önlem almak için yapılmaktadır.

Bunu Gördünüz mü?

Bebeklerde Gaz Sancısı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Bebeklerde gaz sancısı hafif veya şiddetli olarak birçok bebeğin başına gelen ve yeni annelerin karşılaştığı …