4 Aralık 2024

Vitamin Verirken Dikkat !

vitamin-ve-minerallerAnne ve babalar kendi kararları ile çocuklarına vitamin takviyesi veriyorlar. Ya kışın çocuklarının hastalanmalarından endişe duydukları ya da iştah açmak için çoğunluklada bir uzmana başvurmadan kendilerince tedbir almaya çalışıyorlar. Bunun için de genellikle vitamin takviyesi yapmayı tercih ediyorlar. Bir uzmana başvurmadan çocuğunuza vitamin takviyesi yapmanız ne tür sağlık sorunlarına neden oluyor ? Vitaminler yüksek dozda alındığında toksik etki yaratarak, başta kalp, böbrek ile kan damarlarında kireçlenme gibi birçok sağlık sorununa neden olabiliyor.

Vitamin nedir?

Vücutta büyüme, gelişme, enerji kullanımı ile yeni hücre ve dokuların yapımı-onarımı için gereklidir. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda yaşamsal öneme sahiptir. Çocuklarda büyümenin hızlı olduğu 0-2 yaş, 5 yaş ve ergenliğe geçiş dönemde (10 yaştan itibaren) vitamin ile mineral ihtiyacı artıyor. Özellikle kış aylarında.
Vitaminler “suda eriyen” ile “yağda eriyen” olmak üzere iki gruba ayrılıyor. B ve C vitaminleri suda eriyen; A, D, E ve K vitaminleri de yağda eriyen grubunda yer alıyor. Suda eriyen B ile C vitaminleri fazla alındıklarında idrar yolu ile vücuttan atıldıkları için genellikle sorun oluşturmuyor. Bunun aksine yağda eriyen vitaminler vücutta depolandıkları için toksik etki oluşturarak yarar yerine zarar verebiliyorlar. Multi vitaminler içinde bütün bu gruplar yer almaktadır. Bu nedenle vitamin şurupları, tabletleri verirken dikkat edilmeli.

Fazlası ne yapıyor?

  • A vitamini fazlası karaciğer sorunlarına neden olabiliyor.

  • D vitaminin fazlası vücutta toksik etkiye neden olabiliyor.

  • E vitamini fazlası bağışıklığı olumsuz etkileyebiliyor.

  • K vitamini fazlası kansızlık yapabiliyor.

Normal büyüyen ve sağlıklı beslenen çocuklarda vitamin takviyesine ihtiyaç duyulmaz. Maalesef pek çok anne ve baba, çocuğun yeterli beslenip beslenmemesine ve gelişim durumuna bakmaksızın takviye yapıyorlar. Ancak yüksek dozda yani günlük gereksinimlerinden fazla vitamin vermek kalp, böbrek, mide gibi yumuşak dokularda kireçlenmeden böbrek taşlarına, karaciğer ve dalağın büyümesinden cildin kuruyup çatlamasına kadar pek çok önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle çocuklara danışmadan vitamin takviyesi yapılmaması gerekiyor. Kaş yapalım derken göz çıkartmayalım, mutlaka bir uzmana danışalım.

Bunu Gördünüz mü?

İlaç Yönetimi Nasıl Olmalı?

İlaç yönetimi, ister reçeteli isterse reçetesiz (OTC) olsun gün geçtikçe zorlaşmaya başladı. Günümüzde birden fazla …