Son araştırmalara göre ileri yaşlarda görülen menopozun ardından görülen menopoz sonrası depesyonda azalma gözlenmiş ve bu görüş geç girilen menopoz dönemine kadar olan süre boyunca salgılanmaya devam eden estorojen hormonunun anti-depresif yani deprosyona karşı koruma özelliğinden kaynaklandığı ileri sürülmüştür.
Yapılan araştırmaya göre menapoza girme süresinde uzayan her 2 yıla karşılık menopoz sonrası depresyon gelişme riskinde %2 azalma olduğu gözlemlenmiştir.
40 yaş ve sonrasında menopoza giren kadınların menopoz sonrası depresyon gelişme oranı 40 yaşından önce erken menopoz dönemine giren kadınlara oranla %50 daha az olduğu görülmüştür.
Erken menopoz daha sonra bu kadınların ileriki yaşamlarında depresyon riskini artırmaktadır. Araştırmaya katılan (56,813) kadınların %20-45 kadarında menopoz sonrası depresyon gözlemlenmiştir. Bu nedenle erken menopoz dönemine giren ve risk taşıyan kadınlarda depresyon gelişmesine karşı yakından takip edilmeli, depresyon belirtileri erken dönemde yakalanmalı ve tedavi edilmelidir.
Kadınlardan salgınana progestron, estrojen gibi sex hormonlarının anti-depresan özellik taşıması erken girilen menopoz döneminde bu hormonların kayıbı ile menopoz sonrası depresyon gelişiminde etkili olduğu ve Hormon Takviyesi Tedavisi düzenlenmelidir. Menopoz sonrası depresyonun önlenmesi için hormon takviyesi tedavisi bir Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı tarafından düzenli takip edilmeli gerekirse psikolojik desteğe müracat edilmelidir.
Menopoz Belirtileri;
-
Sıcak basması
-
Gece terlemesi
-
Genital bölgede kuruluk
-
Alınganlık
-
Çabuk öfkelenme
-
Depresyon
-
Baş ağrısı
-
Uyku bozukluğu
Hormon takviyesi tedavisi dışında düzenli aktivite yapmak gende en az 30-40 dk, bol su içmek, düzenli sebze ve meyva tüketmek, dengeli beslenmek bu dönem sıkıntılarını hafifletir.