4 Aralık 2024

İlaç ve Alkol İkilisine Dikkat!

ilac-ve-alkol

İlaç ve alkol ikilisine dikkat !!! Bazen bir kadeh içki ne olacakki demeyin. Masum olduğunu düşündüğünüz bir iki kadeh içki aldığınız ilaçlarla nasıl etkileşiyor biliyor muydunuz? İlaç kullandığında alkol alsam mı, almasam mi? sorusunu aydınlatmak istedik. İlaç ve alkol ikilisi hangi durumlarda tehlikeli olmakta bir göz atalım;

Hangi ilaçlar alkol ile alınmamalı?

  • Antibiyotik ve alkol; Genelde antibiyotikler ile alkol etkileşime geçmez. Alkol akyuvarlar yani savunma hücrelerinin enfeksiyon ile savaşma kabiliyetini etkiler. Tam iyileşme olmadan içki içmek vücudumuzun bağışıklık sistemini olumsuz etkiler ve ilaç alınmamış gibi davranan vücudumuzda ilacın ekisini ortadan kaldırabiliyor, iyileşme sürecini uzatıyor. İlacınız son bir tane kaldı ve kendinizi iyi hissediyorsunuz yine de alkolden uzak durmanızı tavsiye ederiz.

  • Anti-depresan ve anti-anksiyete ilaçları ve alkol; Alkol bu tür ilaçların etkilerini artırır. Yani farkında olmadan yığılmak an meselesi. Alkol ile bu ilaçları alıp keyifli bir akşam geçirebilirsiniz ama bir gün içtim hiç bir şey olmadı olmadı diye devam ederseniz kendinizi acil servisde bulursunuz.

  • Uyku ilacı ve Alkol; Alkol uyku ilacı ile birlikte alındığında düşünme kabiliyetini önemli derecede azaltır. Ertesi gün araba kullanmadan tutunda karar vermeye kadar bilişsel işlevleri etkiler ve bu tür ilaçların yan etkileri daha da kötüleşir.

  • Ağrı kesici ve Alkol; Alkol ve ağrı kesiciler birlikte alındığında mide kanaması geçirme ihtimali artıyor. İbiprufen etkin maddeli ağrı kesiciler ile alkol kullanımı mide kanaması geçirme ihtimali artarken, Parasetamol grubu ağrı kesiciler ile alkol alımı karaciğeri tahrip ediyor.

Ayrıca spor yaptıkdan sonra ya da masaj aldıkdan sonra alkol alınmamalıdır. Bu durumlarda vücudun su kaybı artmıştır ve alkol kullanımı huzursuzluğaneden olabilir. Spor ve masajdan sonra vücutdadopamin ve seratonin adı verilen ve mutluluk hormonları olarak bilinen kimyasal maddelerin olumlu etkileri alkol alımı ile yok olabilmektedir.

Yine yazın güneşlendikden sonra soğuk bir bira iyi gelirdüşüncesi yalnıştır çünkü güneş ışınına maruz kalan cilt damarları genişlemiştir ve vücut su kaybetmiştir. Güneşlenmenin hemen sonrasında alkol almaktan kaçınmalısınız.

Spor, masaj ve güneşlenme ardından alkol almak yerine, vücudunuzun kaybettiği suyu yerine koymanız en akıllıca iş olacaktır. Daha sonra alınacak bir iki kadeh alkolun zararını da azaltmış olursunuz.

Bunu Gördünüz mü?

Öfke Nedir ve Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öfke doğal, anlaşılabilir ve hepimizin yaşadığı bir duygudur. Çoğunlukla yaşamaktan kaçınır ve yaşamak istemeyiz. Öfkelenmemek …