5 Aralık 2024

İlaçların İşleyişi Nasıl Oluyor?

ilaclar-hakkinda İlaç kullanımı günlük yaşamımızda düşündüğümüzden daha fazla yer almaktadır. İlaçların işleyişi, alındıkdan sonra vücutta nasıl etki bıraktıkları yani vücutta ilacın başına gelenler konusuna kısaca değinmek istedik. Genç, yaşlı veya çocuk olsun geçici veya kalıcı hastalıklarımızdan dolayı kullanmak zorunda kaldığımız ilaçlarımız hakkında merak ettiklerinizi soru ve cevap şeklinde bu yazımızda derledik. İster reçeteli ister OTC denilen reçetesiz olarak satılan ilaçlar olsun kullandığımız ilaçlar alındıkdan sonra vücudda neler olur.

Reçeteli ilaçlar ve reçetesiz ( OTC ) ilaçlar arasındaki fark nedir?

Reçeteli ilaçlar doktorunuz tarafından sizin için yazılan ve reçete edilen ilaçlar olup, OTC yani reçetesiz satılan ilaçlar eczanelerden ister kendi kararınızla ister eczacınızın danışmanlığı ile kolaylıkla satın alabileceğiniz ilaçlar olmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. Reçetesiz satılan ilaçlar pek çok farklı maddeler içermekle birlikte genellikle vitamin ve mineraller, bitkisel ve diyet destekleyici gibi ilaçlardır.

Tablet veya kapsül gibi ilaçların işleyişi nasıldır?

Tablet veya kapsüller yutuduktan sonra sonra sindirim sistemine doğru ilerleyerek karaciğere ulaşır. Karaciğer kimyasalların vücutta işlendiği organdır. Karaciğerde işlem gördükten ilaçlar kana karışır ve kandaki bazı protein ve taşıyıcılarla etkileşime girerek hedef yere yani hastalıklı bölgeye ulaşır.

İlaçlar vücuttan nasıl atılır?

İlaçlar ister ağız yoluyla ister damar veya kas yoluyla alınsın karaciğer ve diğer organlarda işlem gördükden sonra idrar veya dışkı yoluyla vücuttan atılırlar.

İlaçların vücuttaki işleyişi yaşa bağlı mıdır?

Evet. Kişinin yaşı, ilaç ve yiyeceklerin emilim ve değişimi işlemlerini etkiler. Yaşlı kişilerde bu işlemler yavaşlarken, çocuklarda daha küçük dozlara ihtiyaç duyulur ve kilolarına göre doz hesabı yapılır.

İlaçlar bütün insanlarda aynı etkiyi verirler mi?

Hayır. Kişilerin egzersiz alışkanlıklarından, günlük diyetleri ve genel sağlık durumları da dahil olmak üzere pek çok faktör kişinin ilaca olan cevabını etkiler. Bunun dışında genetik faktörler diğer bir ana etkendir. Genler kişinin değişik türdeki ilaçlara olan cevapından etkilenebilirler.

Genler kişilerin ilaçlara olan cevabını nasıl etkiler?

Genler şekilleri ve fonksiyonları yani işlevleri bakımından vücudun bütün proteinleri olarak tanımlanır. Herkezin genleri farklılıklar göstermekte dolayısıyla herkezin proteinleri faklıdır denilebilir. Bazı proteinlerdeki bu farklılıklar bizim ilaca karşı cevabımızı olumlu ya da olumsuz olarak etkiler.

Bunu Gördünüz mü?

İlaç Alerjisi ve Tipleri

İlaç alerjisi ilaçların istenmeyen veya zararlı etkileridir. İlaç alerjileri önceden tahmin edilebilen (tip A) ve …