4 Aralık 2024

Hangi Yaşta Hangi Beceriler Gelişir?

beceri-gelisimiİnsan beyni 10 yaşına kadar sünger kıvamındadır. Bu dönemde temel yetenek ve becerilerle ilgili her şeyi kamera gibi kaydettiğini ve sünger gibi emdiğini biliyormuydunuz.
Okul öncesi süreçte aklına gelen her davranışı yapmaya çalışan çocuk, ilk öğretim döneminde daha mantıklı ve kontrollü davranışlar geliştirir. Bunu sadece büyüme ile açıklamak mümkün değil. Bu davranışsal değişiklik sağ ve sol beyinin tepkilerinden kaynaklanır. Bu nedenle okul öncesi çocuğunuzun eğitimine yardımcı olmak onlar için eğlenceli olduğu kadar sizin için de keyif alacağınız saatlere dönüşür. Çünkü oyun ve oyuncak çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişiminde, sosyalleşmelerinde ve kendini tanımasında çok önemli yer tutar.

Hangi yaşta hangi beceriler gelişiyor ?

0-1 yaş ana dil
0-2 yaş görme, işitme, tat alma vb.duyular
1-4 yaşmatematik ve mantıksal yetenekler
5  yaşına kadar genel zeka
3-10 yaş müzik yeteneği
0-10 yaş yabancı dil

Çocuğumuzun eğitimi için neler yapabiliriz ?

Kitap okuma çocukların gelişimleri açısından çok önemli. Ancak, kitabı sadece okumak yeterli değil. Okunan metnin anlatırılması çok daha etkili olur. Okumalarda kısa metinden başlayıp kademeli olarak uzun metinler içeren kitaplar seçilmeli.

Yine çocuk eğitim ve gelişiminde önemli bir yol da resim çizdirmek ve çizdiği resimi anlatmasını ya da bir baktığı bir resmi anlatmasını sağlamak.

Okul öncesi çocukları için elektronik oyuncak almayı birçok anne-baba bir ayrıcalık olarak görür. Bunlar çocuğun yaratıcılık yeteneğini ve sosyal gelişimi olumsuz etkilediği düşünülmektedir.
Çocukların yeteneklerini geliştirme ve hayal gücünü harekete geçirmede biz eskiler çamur, toprak, su, süpürge gibi küçük ev aletleri ile oynardık. Günümüz çocuklarının sahil kenarı dışında sokakta yada evde bunlarla oynamaları artık mümkün görünmese de rengarek oyun hamurları, minik çay takımlarından, alet kutularına kadar her türlü oyuncağı bulmak mümkün.
Lego ve yap-boz türü oyuncaklar, çocukların hayal güçlerini ve algılama duyularını geliştirdiği gibi, çocuğun duyu-hareket gelişimine olumlu katkılar sağlar.
Okul öncesinden başlanarak rakamları, şekilleri ve kelimeleri, tekerlemeleri öğretin. Bu uygulama onların dikkat ve hafıza gelişimine yardımcı olur.
Müzik dinletmek ya da müzik ile uyutmak, ninniler söylemek, şarkılar öğretmek duygusal zekalarını geliştirecektir.
Hayvanları ve çıkardığı sesleri, bitkileri ve meyvaları, çiçekleri tantın.
Ve mutlaka bir arkadaşı olsun ve oyuncaklarını arkadaşıyla paylaşmasını öğretin.

Bunu Gördünüz mü?

Çocuklarda Okul Çağı Dönemi

Çocuğunuz okul çağı yaşında ise onunla ilgili önemli noktaları bilmelisiniz. Onunla ilgili bu noktaları bilmeniz …