4 Aralık 2024

Biberon ile Besleme

biberonla-beslemeBebeğinizi çeşitli nedenlerden dolayı anne sütü yerine biberon mamaları ile beslemek gerekiyorsa veya biberon ile beslemek istiyorsanız bu durumun en avantajlı yanı eşinizden veya bir yakınınızdan yardım alabilmenizdir. Diğer bir avantajı da her öğünde bebeğinizin ne kadar süt aldığını ölçebilmenizdir. Ancak bebeğinizi mide–bağırsak sisteminde oluşabilecek bakterilere karşı korumanız için biberon ile beslenmede titiz ve dikkatli olmalısınız. Hazırlayacağınız mamanın miktarı çok önemlidir. Yoğun hazırlanmış bir mama bebeğe zarar verebileceği gibi yoğunluğu az hazırlanmış mama da bebeğinizi doyurmayabilir. Bu nedenlerden dolayı hazır biberon maması hazırlama talimatlarına uyunuz.

Biberon ile Beslemede Gerekli Malzemeler;

Yalnızca biberon ile beslenen bebekler için en az 4 adet büyük boy ( 250 ml ) biberon mümkünse yeni doğan için 8 adet bulundurulması gereklidir.

Yedek biberon memesi bulundurulması tıkanan memelerin değiştirilmesi için gereklidir. Yedek biberon memelerini temiz bir kavanoz içinde muhafaza ediniz.

Kauçuk biberon memeleri doğal görünümlü olup gerçek memeye benzemeleri nedeniyle kullanımı yeni doğan için kolaydır. Gerçek memeye benzediğinden sütü bebeğin ağzına fışkırtacak biçimde tasarlanmıştır ve özel biçimi bebeğin ağız gelişimini destekler.

Geleneksel biberon memeleri değişik genişliktedirler ve delikleri farklı akış hızını sağlar. Yavaş veya normal süt akışı sağlayan biberon memeler yeni doğan bebekler için, orta akış sağlayan biberon memeleri 2 ay ve üzerindeki bebekler için, hızlı akış sağlayan biberon memeleri ise 4 ay ve üstü daha büyük bebekler için tasarlanmıştır.

Biberon ile beslemede hazırlanan biberon mamasının ısısı önemlidir. Bebekler ılık süt sever. Özellikle çalışan annelerin yardımcısı dijital biberon ısıtıcıları bu iş için tasarlanmıştır.

Biberon ve Memelerin Temizliği;

Bebeğinizin sağlığı için biberonların 3 ayda bir değiştirilmesi önerilmektedir. Biberonların ve biberon memelerinin temizliği için en az iki adet özel tasarlanmış biberon fırçası bulundurmanız gereklidir. Biberon ve memelerinin temzliği için elde yıkama, kaynatma yöntemi, buharlı yıkama makinası ile temizleme yöntemi veya bulaşık makinasında temizleme yöntemlerini kullanıyor olsanız dahi öncelikle bütün kullanılan biberon ve memeleri akan suyun altında biberon fırçası ile temizlemelisiniz.

Elde yıkama yapılan malzemeleri kurutmak için biberon kurutucusu kullanmayı tercih etmeniz faydalı olacaktır. Hızlı ve etkin kurutma bebeğinizin malzemelerinin temizliğinde bakteri üretimini önler.

Hazır mama mı, inek sütü mü?

Hazır mamalar inek sütünden anne sütüne benzeyecek şekilde üretilmiş yapay ürünlerdir. Tek başına inek sütü bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamaz. Bebeğin büyümesi için gereken tüm yapı maddelerini içermez. İnek sütü içindeki proteinleri ve yağ bileşenlerini bebeğinizin sindirimesi zordur. Bebek mamalarının pek çoğu inek sütünden üretilmesine rağmen içindeki yağ inek yağı yerine bitkisel yağ ilavelidir. Tatlandırmak için laktoz denilen süt şekeri ilavesi yapılır. Bazı mamalar tamamiyle soyadan üretilmistir. Ancak doktorunuz önermediği taktirde bu mamaları kullanmayınız.

İnek sütü demir yönünen zayıftır bu nedenle hazır mamaları bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar kullanmanızı öneririz. 12. aydan itibaren bebeğinizin yiyecek yelpazesi genişleyeceğinden inek sütü bir içecek olarak sunulmalıdır. Bebeğiniz 2 yaşına gelene kadar tam yağlı inek sütü tüketilmelidir.

Bunu Gördünüz mü?

Püreler – İlk Katı Yiyecekler (8-10 Ay)

İlk katı yiyecekler artık karışım halinde sunabileceğiniz 8-10 aylık olmuş bebeğiniz için en uygun zamandır. …