Reflü, mide içeriğinin geri tepmesi sonucu yemek borusundaki zarın yani mukozanın zarar görmesi ve mide yanması-ekşimesi, mide ağrısı gibi başlıca hasta şikayetlerinin görüldüğü oldukça rahatsız edici bir hastalıktır. Hemen hemen bütün hastalarda gözlemlenen en sık görülen belirtisi göğüste yanma ve ağrı hissidir.
Ağrıya ilaveten ağıza ekşi su gelmesi diğer sık rastlanan belirtidir. Boğazda ve ağızda kötü bir tat bırakır, genellikle yemek sonrası nadiren yemek sırasında oluşur. Belirtiler sıklıkla yatarken ve uyurken meydana gelir. Karında şişkinlik, geğirti, hıçkırık, gıcık hissi, kronik öksürük, ağız kokusu, ses kısıklığı, ses tellerinde nodül ve astımlılarda astım nöbetleri görülmesi diğer belirtileridir.
Ne Yapmalı?
- Obezitenin mide basıncını artırması nedeniyle Reflü’yü tetklediği bilinmektedir. Bu nedenle kilo vermek ve ayrıca bel bölgesini sıkmayan kıyafetler giyilmesi tavsiye edilir. Sıkı oturan giyisilerin reflüyü şiddetlendirdiği düşünülmektedir.
- Sigara, mide asidinin geri akışını direkt olarak tetikler ve alt özofagus sifinkter basıncını azaltır. Sigara kullanımı azaltılmalı veya tamamen bırakılmalıdır.
- Alkol, kafein içeren örneğin kahve ve naneli içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Çikolata, yağlı veya çok miktarda yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Mide zarı için tahriş edici baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Asidik içecekler portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvaların suyundan uzak durulmalıdır.
- Kola gibi asitli içeceklerden, bira gibi mayalı içeceklerden ve çikolatalı dondurma gibi yiyeceklerden, midenin asit salgısını artırdıkları için uzak durulmalıdır.
- Yemeklerden en az 2 saat geçtiken sonra ‘uzanır pozisyon’ önerilmektedir. Yatak başı yükseltilmelidir ya da oturur pozisyonda uzanılmalıdır.