4 Aralık 2024

Alzheimer Nedir, Ne Değildir?

Alzheimer hastalığı beynin düşünme, hafıza ve dil bölümlerini etkiler. Hastalığın başlangıcı sinsidir ve yıkım genellikle yavaştır.

Toplumun bütün gruplarını etkiler ve sosyal sınıf, cinsiyet, etnik grup ya da coğrafi bölge ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca, Alzheimer hastalığı yaşlılar arasında daha sıklıkla görülmekle birlikte genç insanlar da bu hastalıktan etkilenebilmektedirler.

Alzheimer Hastalığı’na neler sebep olur?

Günümüzde Alzheimer hastalığının sebepleri bilinmemektedir. Ancak, hastalığına sebebiyet vermeyen hususlar bellidir.

  • Damar sertleşmesi yüzünden ortaya çıkmaz
  • Beynin normalden az ya da fazla kullanılması yüzünden ortaya çıkmaz
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara bağlı değildir
  • Enfeksiyon sonucu oluşmaz
  • Yaşlılık yüzünden oluşmaz, yaşlanma sürecinin doğal bir parçası değildir
  • Alüminyum ya da diğer metallere maruz kalınması yüzünden gelişmez

Hastalığın Belirtileri nelerdir?

Hastalık her insanı farklı biçimde etkiler. Etkisi büyük ölçüde kişinin hastalıktan önce nasıl olduğu ile ilgilidir, örneğin, kişilik, fiziksel durum ve yaşam biçimi gibi. Alzheimer hastalığının semptomları üç gelişim aşaması şeklindedir: erken dönem , orta dönem ve geç dönem.

Alzheimer hastalığı olan herkes bütün bu semptomları göstermez ve bu semptomlar kişiden kişiye değişir. Bu aşamalar bakımı üstlenenlerin potansiyel problemlerin farkında olmaları ve gelecekte ihtiyaç duyulacak bakım gerekliliklerine hazırlanmaları açısından rehberlik edebilirler. Hiçbir hasta, hastalığın ilerleyişini bir diğer hasta ile aynı şekilde yaşamaz.

Bu semptomların bazıları aşamaların herhangi birinde ortaya çıkabilir, örneğin geç dönemde sıralanmış olan davranış değişiklikleri orta dönemde yaşanabilir. Aynı zamanda bakımı üstlenenler her dönemde kısa, aklı basında dönemler yaşanabileceğinin farkında olmalıdırlar.

Kaynak : www.alz.org.tr

Bunu Gördünüz mü?

Öfke Nedir ve Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öfke doğal, anlaşılabilir ve hepimizin yaşadığı bir duygudur. Çoğunlukla yaşamaktan kaçınır ve yaşamak istemeyiz. Öfkelenmemek …