Aşkın gözü kördür. Bu tam da evlilik öncesi büyük aşk yaşayanların evliliklerinde neden sorun yaşadıklarının özetidir. Aşk kusur göstermez, sevdiğini biricik gösterir, görmek istediklerimizin sevdiğimiz kişide yansımasıdır. Olumlu düşünceler hakimdir. Evlilik öncesi hafif hafif hissedilen sorunların, evlilikte düzeleceği algısı vardır. Aşkın pembe gözlükleri çıktıktan sonra ise bu sorunlar çiftleri rahatsız etmeye başlar. Evlilik öncesi kabul edilen davranışlar evlilik ilerledikçe büyük sorunlara yol açabilir. “Evlenince ne değişmiştir?” pek çok kişinin aklındaki soru budur.
Evlilik kişilerin maddi, sosyal, kurumsal, aile ilişkilerini yönetmelerini gerektiren aynı zamanda kişilerin sevme ve sevilme ihtiyaçlarının karşılandığı bir kurumdur. Yeni evlenen çiftlerin bu kurumu yönetmeyi öğrenirken duygusal tatminlerini sağlamaları da gerekir. Bu ise sanıldığı kadar kolay bir konu değildir. Evliliğe alışmak, yeni bir aileye, yeni bir eve, alışkın olunan hayattan bambaşka bir hayata alışmak hiç da kolay değildir. Pek çok değişik durumla baş etmeye çalışan yeni evlenen çiftler, aşağıdaki tavsiyelerle ilişkilerini olumlu yönde geliştirebilirler.
-
Açık ve etkili iletişim evlilik ilişkisinde çok önemli bir faktördür. İstediklerinizi belirtmeniz, istemediğiniz davranışların size ne hissettirdiğini açıklamanız eşinizin hoşlanmadığınız davranışları yapmasına azaltacaktır. Ancak, bunu belirtirken kullandığınız ‘dil’i değiştirmeniz gerekir. Suçlama yapmadan “ben” dili kullanarak ve konuşurken önceliği olumlu şeylere vererek karşılıklı iletişimi açık hale getirebilirsiniz. Ayrıca, sizi rahatsız eden konuları kendi duygularınızdan bahsederek dile getirmenizi öneririz.
-
Eşinizi değişime zorlamak yerine ortak noktalarda buluşarak uzlaşma yolları aramalısınız. Kişilerin yıllardır alışkın olduğu durumları anında değiştirmesini beklemek pek çok çiftin düştüğü bir hatadır. Değişim yerine uzlaşabileceğiniz ortak noktalar hedeflenmelidir.
-
Evliliği etkileyecek önemli kararlar alınırken çiftlerin öncelikli olarak birbirleriyle açık konuşmaları hem problemleri çözmede hem de yeni alınacak kararlarda ortak bir hedef belirleme alışkanlığını yerleştireceği için önemlidir.
-
Ailelerle ilişkiler düzenlenmelidir. Öncelikle yeni bir aile kurduğunuzu unutmamalı, aileniz ile ilgili ilişkilerinizi düzenlerken eşinizin fikrini almalısınız. Böylece eşiniz yeni bir aile olduğunuz fikrini benimseyerek, o da ailesi ile ilişkilerine benzer şekilde davranacak ve size olan bağı kuvvetlenecektir.
-
Eşinizin nelerden çekindiğini veya nelerden hoşlandığını dikkate almak, rahatsız olduğu şeyleri yapmamak karşılıklı saygı ve yakınlığınızı geliştirir.
-
Eşlerin birbirlerine öfkelenmesi ve tartışması kadar doğal bir şey yoktur. Ancak, söz konusu sorunun sağlıklı bir şekilde çözümlenmesi ilişkinizi sağlamlaştıracaktır.
-
Evlilikte en önemli şey kendini güvende hissetmektir. Karşılıklı güven temelini sağlamak ise gerçeklerin ifadesiyle mümkündür. Yapılan hataların açıkca konuşulması bu temeli oluşturmak için önemlidir.
-
Cinsel birliktelik evlilikte dikkate alınılması gereken bir diğer konudur. Cinsel birliktelik ile ilgili sorunlar evliliği de yıpratabilir. Bu nedenle eşlerin birbirlerini bu konuda rahatlatmaları sorun olduğunu hissettikleri zaman ise bir uzmana başvurmaları gerekir.
-
Unutmayın, her evlilikte sorun yaşanabilir, ancak hiçbiri çözümsüz değildir. Sorunlar evliliğin başında tespit edilirse çözümü daha kolay olabilmektedir. Eğer bu sorunları eşinizle birlikte çözemediğinizi düşünüyorsanız, evlilik ve çift terapisi uzmanlarından yardım alabilirsiniz.