Çocuğunuz okul çağı yaşında ise onunla ilgili önemli noktaları bilmelisiniz. Onunla ilgili bu noktaları bilmeniz onu daha iyi anlamanıza ve onun da kendini anlaşıldığını hissetmesine etkili olur. Anlaşıldığını hisseden her birey uyumlu davranışlar içine girmeye daha meyillidir. Okul çağı çocuğu artık şevkat ve özen dolu kreş ortamından rekabet ve başarının hakim olduğu bir ortama geçiş yapmıştır. Bu durum artık tam …
DevamıÇocuklarda Öfke ve Kontrolü
Çoğu zaman öfke bize ait bir duygu olduğu düşünülsede çocuklarda daha yoğundur ve bunu yaşamak, yaşayan kişiye maruz kalmak pek çok kişiyi olduğu gibi çocukları da ürkütür. Öfkenin çevreye etkisi oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Özellikle çocuklar bu duyguyu sıklıkla yaşanabilmektedir. Çocuklarda öfke ile başa çıkmanın yolları nelerdir? Çocuklarda öfke; Çocuklar kendi varlıklarını etrafındakilere gösterebilmek için öfke kontrolünü daha zor sağlarlar. …
DevamıYaramaz Çocuk ile Nasıl Başa Çıkarım?
Yaramaz çocuk ile baş etmek zor gibi görünsede büyümekte olan miniklerinizin neden yaramazlık yaptıklarını, direndiklerini, olumsuz davranışlar sergilediğini anlamak onlar için de kendiniz için de bu sorunun üstesinden gelmeniz için önemlidir. Bebeklikten çocukluğa geçiş dönemi kısmen zor bir süreç. Çocuğunuz artık daha açık bir kişilik sergiliyor ve bu yeni kişilik özgürlüğünü sürdürmeye çok daha güçlü ihtiyaç duyuyor. Bu dönemde eğer …
DevamıTırnak Yeme Alışkanlığı Psikolojik bir Hastalığın Habercisi mi?
Toplum arasında tırnak yeme alışkanlığı sadece görüntüsel olarak kötü düşünülmemekte aynı zamanda aşağılanma, duygusal acı çekme ve sosyalleşmede bozulmalara neden olabilecek hoş olmayan bir alışkanlık olarak düşünülür. Tırnak yeme (onychophagia-onikofaji) ağızın yeme, içme ve konuşma amacı dışında kullanımı; diş gıcırdatma, parmak emme, kalem çiğneme gibi kategorilendirilen alışkanlıklar gibi bir parafonksiyonel alışkanlıktır. Tırnak yeme çocukluk çağında başlar ergenlikte artar ve yaş …
DevamıBebeklikten Çıkış (1,5 – 2,5 Yaşlar)
Bebeklikten çıkış zor bir süreçtir. Ve ilk yılları genellikle ana baba için zorlanabilecekleri yıllardır. Bağımsızlık mücadelesinin öne çıktığı bu yıllar anne babayı disiplin problemiyle yüz yüze getirir. Bir iki yaşlarındaki bir çocuğun yapmak istediklerine izin verilmelidir. Ancak yapmak istediklerinin kötü sonuçlarına karşı da korunmalıdır. Çocuğu korumak adına alınan önlemlerin konulan kuralların onu aptal yerine koymamasına özellikle dikkat edin. Üstesinden gelebileceği …
DevamıDisleksi – Öğrenme Bozukluğu
Disleksi; Okuma Bozukluğu olarak Öğrenme Bozuklukları içinde tanımlanır. Diğer öğrenme bozuklukları; Matematik Bozukluğu ve Yazılı Anlatım Bozukluğu’dur. Disleksi; en sık görülen tip olduğu için öğrenme bozukluğunun tanımlanmasında dünyada genel olarak kullanılan bir terim haline gelmiştir. Ülkemizde öğrenme bozukluğu yerine Disleksi teriminin kullanılmasının ayrı bir önemi vardır. Çünkü hem eğitimciler hem de anne babalar tarafından “Öğrenme Bozukluğu” ifadesi sıklıkla “Zeka Geriliği” …
DevamıKardeşlik İlişkisi, Tacını Yitirmiş Kral ve Kraliçeler!
Yaşamımızın ilk yıllarındaki ilişkilerimiz; kişiliğimiz ve benlik kavramımız ve hayatımız boyunca yapacağımız seçimlerde etkileri vardır. Kardeşlik ilişkisinde birbirlerine söylediklerinin, birbirlerine karşı tavırlarının ve anne baba tarafından kardeşlere yüklenen rollerin birey üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri olabilir. Çocuklara önemli ve farklı birer kişi olarak davranılırsa, onlarda o oranda anne babalarıyla ve kardeşleriyle uyum içinde büyürler. Birden fazla çocuğunuz varsa kardeşler …
DevamıÇocuğunuzu Sevinyorsanız Acı Çekmesine İzin Verin?!
Çocuğunuzu sevdiğiniz zaman hiçbir şey onu acı içinde olsa bile yaralayamaz. Çocuklarda büyükler gibi ister fiziksel olsun ister ruhsal stres yaşarlar ki, bunu ebevyn olarak izlemek çok zordur. Çocuklarımızı gerçekten seviyorsak, onlara bir erişkin olabilme yolunda ve daha sonrasında hayatta güçlü durabilmeleri için yardımcı olmak gerekli. Anne ve babalar doğal olarak çocuklarımızın hayatından acıyı uzaklaştırmak isteriz. Fakat bu durum her …
DevamıÇocuklarda Korku ve Anksiyete Nasıl Gelişir?
Bebeğininiz 1,5 yaşına geldiğinde hareketlenir ve etrafındaki dünyayı keşfetmeye ve etrafındaki tüm riskleri öğrenmeye başlar. Bu dönemde çocuklarda korku ve anksiyete gelişimi, beyinlerinin ve etraflarındakileri algılamalarıyla birlikte doğal ve normal olarak gelişmeye başlar. Çocuklarda korku ve anksiyete yani endişe durumuna karşı ebeveyn olarak tutumunuz her zaman çocuğunuzun üzerinde pozitif etki bırakacak bir yol seçimi olmalıdır. Çocuklarda korku ve anksiyete nedeni …
DevamıÜstün Yetenekli Çocukların Sosyal ve Duygusal Özellikleri
Üstün yetenekli çocukların kendi dünyalarında yaşadıkları en zor durumlardan biri farklı olmak ya da başkaları tarafından farklı olarak algılanmaktır. Çünkü üstün yetenekli çocuklar sahip oldukları özelliklerin çok az insanda var olduğunu düşündükleri için, kendilerini normalleştiremez, normal gibi göremezler. Bu nedenle kendilerini yalnız hissederler. Üstün yetenekli çocukların sosyal duygusal gelişimlerine göz attığımızda şu özellikleri görebiliriz. Bağımsız olmayı tercih ederler. Sosyal ortamlarda …
Devamı