19 Mart 2024

Bebek Beslenmesi

Bebeğim Ne Kadar Süt İçmeli ve Katı Besin Yemeli?

Bebeğim ne kadar süt içmeli ve katı bebek yiyeceklerinden “ne kadar yemeli?” sorusu her annenin endişe duyduğu bir konudur. Çoğu uzmanın tavsiye ettiği gibi bebeğinizi yiyebildiği kadar beslemek en doğrusu. Ancak, anne sütü veya hazır biberon sütü ile beslenen bebeğiniz için katı besinler ilk başta yalnızca yeni tatları tanıtmak ve alıştırmak içindir ve bebeğinizin ana besin kaynağı değildir. Bebeğinizin anne …

Devamı

Bebek ve Çocuklarda Kabızlık

Üç gün veya daha fazla süreyle bağırsak hareketi olmaz, kakası kuru ve sert olursa bebeğiniz veya çocuğunuz kabız olmuş demektir. Bebeklerde kabızlığa neden olan  neden en önemli ortak kabızlık nedeni, katı yiyecek ile beslenmedir. Bebeklerin küçücük midesi çok iyi sindirilebilen anne sütü ile beslenen bebeklerde sıklıkla ğörülmez nevar ki, anne sütüne ilave olarak başlanan katı besinler ile birlikte kabızlık sorunları …

Devamı

Püreler – İlk Katı Yiyecekler (8-10 Ay)

İlk katı yiyecekler artık karışım halinde sunabileceğiniz 8-10 aylık olmuş bebeğiniz için en uygun zamandır. Karışımlar için bu ay aralığında vermeye başlayabileceğiniz sebze, meyva ve et için ancak bir adet farklı malzeme ilave etmenizi öneririz. Böylece iki farklı malzemeden elde edeceğiniz ilk katı yiyecekler için yeni tatlara alışması kolay olacaktır. Özellikle tad alma konusunda hassas olan bebekler için iyi bir …

Devamı

Püreler – İlk Katı Yiyecekler (6-8 Ay)

Püreler, bebeğinizin ilk katı yiyecekleridir. Anne sütü veya biberon sütü yerine geçmez, destekleyici olarak anne sütüne ilave verilir. İlk defa sunacağınız püreler karışım olmamalı, tadları ayırabilmesi için 6 ve 8. aylarda da ayrı ayrı ve teker teker hazırlanıp sunulmalı ve ayına uygun olmalıdır. Bebeğinizin ilk katı yiyecekleri için seçenekler bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra artmakta olup pürelerin tadları hala lezzetlidir. …

Devamı

Püreler – İlk Katı Yiyecekler (4-6 Ay)

Püreler, bebeğinizin ilk katı yiyecekleridir. Anne sütü veya biberon sütü yerine geçmez, destekleyici olarak anne sütüne ilave verilir. İlk defa sunacağınız püreler karışım olmamalı, tadları alabilmesi için ayrı ayrı tek tek sunulmalı ve ayına uygun olmalıdır. Bebeğinizin ilk katı yiyecekleri için seçenek çok az fakat bu sınırlı yiyecekleri gerçekten lezzetli. Bebeğinizin ilk püreleri onlar için sağlıklı ve besleyici olduğu kadar …

Devamı

Çocuklarda İştah Artırmak için Öneriler

Çalış, didin , çabala en güzel sofraları hazırla ama yine de İştahsız çocuklar !!! Çocuklarda iştahsızlık, hemen her anne babanın yakındığı ve çözüm bulmakta güçlük çektiği önemli problemlerden biri. Özellikle 8-9 aydan başlayarak okul çağına kadar sürebilen bu sorunu, doğru zamanda doğru besin seçerek, ancak en önemlisi çocuğunuza doğru yaklaşımda bulunarak çözebilirsiniz. İştahsızlık sorununun genellikle 9 ay – 2 yaş …

Devamı

İştahsız Çocuk

Günümüzde ebeveynler için endişe uyandırıcı durumlardan bazen en önemli olanı iştahsız çocuk. “ Çocuğum yeteri kadar besleniyor mu?”, “Büyüme ve gelişmesi normal mi?” sorularının aynı zamanda çocuğun psikolojik gelişiminede olumsuz etkisi olduğunu bilmenizi istedik. Bu endişe durumu, aile içi huzursuzluklara kadar gidebilmekte ve bir problem olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Öncelikle izlenmesi gereken yol, sorunun gerçekten var olup olmadığının saptanmasıdır. Bu …

Devamı

Bebeklere Verilmeyen Yiyecekler

Bebeğiniz 6 aylık oldukdan sonra ona sunabileceğiniz pek çok çeşit yiyecek mevcuttur. Bu dönemde bebeğinizin böbrekleri ve bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir. Bebeklere verilmeyen yiyecekler aşağıdaki listede sıralanmıştır. Tuz : Bebeğinizin böbrekleri henüz gelişimini tamamlamadığından tuzlu yiyeceklerin tuzu içindeki tuzu vücudundan uzaklaştırmaz. Bu nedenle bebeğinizin porsiyonlarına tuz ilavesi yapmayınız. Eğer bebeğinize de diğer aile üyelerinin yediği yemeklerden veriyorsanız bebeğinizin …

Devamı

Doğal ve Organik Beslenme Sağlıklıdır

Hamilelikte bebeğin tek besin kaynağı sizsiniz. Bu nedenle, hamilelikte sağlıklı beslenme çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Dengeli, çeşitli ve organik beslenmek çok önemlidir. Özel durumlar gerektiren hamilelikler dışında beslenmenizi programlamaya veya iki kişlik yemenize gerek yoktur. Sadece doğal ve taze, organik üretilmiş ürünleri tercih etmeniz yeterlidir. Hamilelik döneminde üç ana ve üç ara öğün olmak üzere sağlıklı, taze ve …

Devamı

Altı Aydan Sonra Bebek Beslenmesi

Bebek beslenmesi, bebek altı aylık olduğunda ek besinlere geçilebilir. İlk altı ay yalnızca anne sütü ve anne sütüne eşdeğer hazır mamalar ile biberon beslenmesi yeterlidir. Ne var ki, süt bebeğiniz için ilk altı ay olduğu gibi bir yaşına kadar olan süre içinde de en önemli besin kaynağı olacaktır. Altı aylık olan bebeğinize için yeni beslenme düzenine geçerken yiyeceklerin tatlarına alışmasını …

Devamı