5 Ekim 2024

Bebek Bakımı

Bebeklerde Diş Çıkarma Zamanları

Bebeğiniz 6. ayında huysuzlanmaya hatta sinirli olmaya başlaması her hangi bir sağlık problemi yoksa diş çıkarma dönemine girdiğinin göstergesidir. Diş çıkarma dönemi bebeğiniz için zorlu bir dönem olabilir. Her ne kadar bu dönem sizin için de zor olasa da heyecan vericidir. Diş Çıkartma Belirtileri; Diş çıkaran bebekte salya artar Diş çıkacak olan bölge kabarır Diş çıkacak olan bölge kızarır Bebeğin …

Devamı

Bebeğim Ne Kadar Süt İçmeli ve Katı Besin Yemeli?

Bebeğim ne kadar süt içmeli ve katı bebek yiyeceklerinden “ne kadar yemeli?” sorusu her annenin endişe duyduğu bir konudur. Çoğu uzmanın tavsiye ettiği gibi bebeğinizi yiyebildiği kadar beslemek en doğrusu. Ancak, anne sütü veya hazır biberon sütü ile beslenen bebeğiniz için katı besinler ilk başta yalnızca yeni tatları tanıtmak ve alıştırmak içindir ve bebeğinizin ana besin kaynağı değildir. Bebeğinizin anne …

Devamı

Bebek ve Çocuklarda Kabızlık

Üç gün veya daha fazla süreyle bağırsak hareketi olmaz, kakası kuru ve sert olursa bebeğiniz veya çocuğunuz kabız olmuş demektir. Bebeklerde kabızlığa neden olan  neden en önemli ortak kabızlık nedeni, katı yiyecek ile beslenmedir. Bebeklerin küçücük midesi çok iyi sindirilebilen anne sütü ile beslenen bebeklerde sıklıkla ğörülmez nevar ki, anne sütüne ilave olarak başlanan katı besinler ile birlikte kabızlık sorunları …

Devamı

Püreler – İlk Katı Yiyecekler (8-10 Ay)

İlk katı yiyecekler artık karışım halinde sunabileceğiniz 8-10 aylık olmuş bebeğiniz için en uygun zamandır. Karışımlar için bu ay aralığında vermeye başlayabileceğiniz sebze, meyva ve et için ancak bir adet farklı malzeme ilave etmenizi öneririz. Böylece iki farklı malzemeden elde edeceğiniz ilk katı yiyecekler için yeni tatlara alışması kolay olacaktır. Özellikle tad alma konusunda hassas olan bebekler için iyi bir …

Devamı

Püreler – İlk Katı Yiyecekler (6-8 Ay)

Püreler, bebeğinizin ilk katı yiyecekleridir. Anne sütü veya biberon sütü yerine geçmez, destekleyici olarak anne sütüne ilave verilir. İlk defa sunacağınız püreler karışım olmamalı, tadları ayırabilmesi için 6 ve 8. aylarda da ayrı ayrı ve teker teker hazırlanıp sunulmalı ve ayına uygun olmalıdır. Bebeğinizin ilk katı yiyecekleri için seçenekler bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra artmakta olup pürelerin tadları hala lezzetlidir. …

Devamı

Püreler – İlk Katı Yiyecekler (4-6 Ay)

Püreler, bebeğinizin ilk katı yiyecekleridir. Anne sütü veya biberon sütü yerine geçmez, destekleyici olarak anne sütüne ilave verilir. İlk defa sunacağınız püreler karışım olmamalı, tadları alabilmesi için ayrı ayrı tek tek sunulmalı ve ayına uygun olmalıdır. Bebeğinizin ilk katı yiyecekleri için seçenek çok az fakat bu sınırlı yiyecekleri gerçekten lezzetli. Bebeğinizin ilk püreleri onlar için sağlıklı ve besleyici olduğu kadar …

Devamı

Yeni Doğan Bebeklerde Ortak Hastalıklar

Anne olmak büyük sorumluluk üstelik de meşakkatli. Bebeğinizde normal olmayan durumu fark etmek içgüdüsel duyarlılığa bağlı olmakla birlikte bebeğinizin olabilecek sağlık sorunlarına karşı bilgilenmek, hazırlıklı olmak zamanında karar almanızda yardımcı olacaktır. Bu yazımızda yeni doğan bebeklerde ortak hastalıklar konusuna değinmek istiyoruz. Kolik; Kolik genellikle bebeklerde iki haftalık oldukdan sonra başlayıp üçüncü ayın sonuna doğru sona erer. Tipik özelliği akşam saatlerinde …

Devamı

Bebeklerde Aylık Gelişim

Bebeğiniz gelişim süreci boyunca her ay farklı bir yeteneğini keşfedecek ve bedenini kullanmayı öğrenecektir. Küçük bedenlerinin dünyaya uyum sağlamak için güçlenip gelişmesi gereklidir. Buna bağlı olarak bebeklerde aylık gelişim ilk yılda çok hızlıdır ve 12 aylık olana kadar çok önemlidir. Bebeğinizde oluşacak fiziksel değişimler nelerdir? 1. aylık, Göz kasları geliştikçe, gözlerini daha kontrollü kullanır. Kişiliği gelişmeye başlar. Karakterine göre huysuz …

Devamı

Bebeklerde Gaz Sancısı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Bebeklerde gaz sancısı hafif veya şiddetli olarak birçok bebeğin başına gelen ve yeni annelerin karşılaştığı bir sorundur. Bebeğe zarar vermez. Bebekler dünyaya tam olarak gelişmemiş bir mide-bağırsak sistemi ile gelir. Yetişkinlerde bulunan sindirime yarayan birçok enzim, bu dönemdeki bebeklerde henüz tam anlamıyla çalışamaz. Emzirdikden sonra kramp şeklinde gelen, bebeğe rahatsızlık veren ağrıya neden olan sancılardır. Bebekler ağlayarak rahatsızlıklarını belli ederler. …

Devamı

Çocuklarda İştah Artırmak için Öneriler

Çalış, didin , çabala en güzel sofraları hazırla ama yine de İştahsız çocuklar !!! Çocuklarda iştahsızlık, hemen her anne babanın yakındığı ve çözüm bulmakta güçlük çektiği önemli problemlerden biri. Özellikle 8-9 aydan başlayarak okul çağına kadar sürebilen bu sorunu, doğru zamanda doğru besin seçerek, ancak en önemlisi çocuğunuza doğru yaklaşımda bulunarak çözebilirsiniz. İştahsızlık sorununun genellikle 9 ay – 2 yaş …

Devamı