Bebek beslenmesi konusunda vermeniz gereken kararlardan biri de miniğinizi biberon ile mi yoksa annne sütü ile mi besleyeceğiniz konusudur.
Bebeğinize hamile kaldığınız anda bebeğinizi nasıl besleyeceğiniz konusunda bazı anneler emzirme konusunda kararlıyken bazı anneler ise kararsızdır. Çok ender durumlar dışında bebeğinizi anne sütü ile beslemek önerilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebek daha sağlıklı olur. Ayrıca emzirmek anne için de faydalıdır. Doğumdan hemen sonra bebeğinizi emzirmeye başlamanız aşırı kanama riskini azaltır. Emzirme ile eski kilonuza daha çabuk dönersiniz. Emziremiyorsanız da unutmayin ki, bebeğinizi sevgi ile kucaklamanız onun için anne sütü kadar önemlidir.
Bebek beslemenin püf noktaları;
Bebeğiniz ne zaman acıkırsa beslenmek isteyecektir. Acıktığı için ağlayan bebeği bekletmek yalnıştır, daha çok strese girer ve beslenmeyi red edebilir. İlk günlerde bebeğinizin beslenme ihtiyacı sık olacağından ne zaman acıkacağını önceden anlamak pek mümkün değildir. Bebekler beslenmeden yaklaşık beş saatten daha uzun uyuymazlar. Bu nedenle geceleri bir kaç kez uyanmanız gerekecektir.
3. ve 4. günler iki-üç saatte bir acıkabilir, bu nedenle günde yaklaşık 8 kez emzirmek, yaz aylarında ise su ihtiyacı artacağından bu sıklık artabilir.
Anne sütünün hazmı kolay olduğundan anne sütüyle beslenen bebekler biberon ile beslenen bebeklere göre daha sık acıkırlar.
Bebek 3 aylık olunca gündüzleri 5 geceleri ise bir veya iki kez beslenme düzeni oturmuş olacaktır. Mama ile besliyorsanız bu sıklık daha az olacaktır ve 4 saatte bir beslenme düzenini daha kolay koruyabilirsiniz.
Özel durumlar:
Prematüre bebekler; Erken doğan bebeklerin genelde iştahı az olur bu nedenle sık sık beslenmeleri gereklidir. Prematüre bebekler daha çok uyuma eğilimlidir. Aç olsalar dahi uyuyabilirler. Her üç saatte bir uyandırılarak beslenmelidirler. Yine pramatüre bebekler emme güçlüğü çekebilir. Ona yardımcı olmak için emzirmeden önce bir miktar sütünüzü sağarak meme başını belirgin hale getirebilirsiniz.
İkizler; Başlangıçta tek tek emzirip daha sonra ikisini birden aynı anda emzirmeyi deneyebilirsiniz. Biberon ile besliyorsanız yardımcı bir kişiye daha ihtiyacınız olacaktır.
Gaz Çıkarma;
Bebeğinizi beslerken her ara verdiğinde, ister anne sütü ile ister biberon ile beslensin emmerken yuttuğu havayı çıkarabilmesi için ona yardımcı olmanız gerekir. Yutulan hava ona tokluk hissi verebilir. Gaz çıkarma işleminde belli bir süre uyguladıktan sonra geğirme olmuyorsa gazı yok demektir.
Yeni doğan bebeğinizi dizlerinizin üzerine koyduğunuz temiz bir bez üzerine yüzükoyun yatırıp bir elinizle çenesinden destekleyerek diğer elinizle sırtını sıvazlayarak gazını çıkartabilirsiniz. Bu işlem sırasında ağzından bir miktar süt gelebilir. Temiz bir elbezi ya da kağıt mendil yanınızda bulundurunuz.
Ya da omzunuza temiz bir bez koyup bebeğinizi omzunuza yaslayıp, bir elinizle belinden bedeninş desteklerken diğer elinizle sırtını sıvazlayarak gaz çıkarma işlemini uygulayabilirsiniz. Ağzından bir miktar süt gelebilir. Yanınızda kağıt mendil veya temiz bir elbezi bulundurunuz.