Hamilelik döneminde “bebeğin annenin dişlerinden kalsiyum çektiği ve her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği” inanışı yanlıştır. Ancak hamilelik döneminde anne adaylarının östrojen ve progestron denen hormon düzeylerinin artması ağız ve diş sağlığında bazı değişikliklere neden olur. Bu nedenle dişler üzerinde plak denilen birikimler bu dönemde artar. Bu plaklar diş üzerinde kalırsa dişeti iltihabına, çürüklere neden olur.
Anne adaylarının hamileliğin ilk dönemlerinde mide bulantıları ve kusma nedeniyle ağız ve diş bakımını ihmal edebilirler.
Plaklar ve bunların neden olduğu diş eti iltihapları ve çürük oluşumu artabilir. Anne adaylarının dişlerini etkin olarak günde en az 2 kere fırçalamaları ağız ve diş sağlığı için bu dönemde daha da önem kazanır. Mümkün ise her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Günde en az bir kere özellikle gece yatmadan önce tüm diş araları fırçalandıktan sonra diş ipliği ile temizlenmelidir. Sabahları diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa ağız su veya anti-plaque ve floridli gargaralarla çalkalanmalıdır. Etkin bir ağız ve dişsağlığı için diş fırçalama, diş ipi kullanma ve ağız suyu ile gargara her üçü birden uygulanmalıdır.
Hamilelikte Diş Hekimine ne zaman gitmeliyim?
Hamilelik planlanıyorsa veya hamile olunduğundan şüpheleniliyorsa diş hekimi ziyaret edilmelidir. Ilk 3 aylık dönemde temizlik yapılması uygundur. Dişhekimi hamileliğin kalan dönemi için bir tedavi takvimi hazırlayacaktır. Acil olmayan işlemler hamilelik sürecinde yapılabilir. Ancak herhangi bir diş tedavisi için en uygun zaman 4. ve 6. aylar arasıdır. Hamilelik döneminde diş ağrınız varsa kesinlikle Diş Doktoruna başvurulmalıdır.
Bebeğinizin diş sağlığı için alınması gereken önlemler nelerdir?
Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Diş sağlığı için protein, A vitamini (et, süt, yumurta, sarı sebze ve meyveler) C vitamini (narenciye, domates, çilek), D vitamini (et, süt, yumurta, balık) ve kalsiyum (süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler) dan zengin gıdaların yeterince alınması gerekir. Bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığının yanısıra genel vücut gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilecektir.
“Hamileyken antibiyotik kullandım” bebeğimin dişleri etkilenir mi?
Bu dönemde “bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılması” gerektiğini kesinlikle doğrudur. Doktorunuz önermediği sürece ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Ancak kullanılan her antibiyotiğin bebeğin dişlerinde lekelenmelere neden olduğu kanısı yanlıştır. Dişlerde renklenmelere neden olan antibiyotik grubu “tetrasiklin grubu” antibiyotiklerdir. Bunun dışındaki antibiyotiklerin bebeğin dişlerinde renklenme yaptığı kanıtlanamamıştır.
Kaynaklar; http://www.ado.org.tr/