5 Ekim 2024

Hamilelik Dönemi Şikayetleri

hamile-sikayetleriDünyaya bir canlı getirmenin heyecanı ve mutluluğu ile hamilelik dönemi şikayetleri sonradan gülümseyerek hatırlayacağınız bir dönem olarak kalacak hafızanızda. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda hepsi geride kalmış olacak. Ancak 9 ay sürecek bu yolculukta yakındığınız şikayetler konusunda yalnız değilsiniz.

Sabah bulantısı

Genellikle sabahları hissedilmekle birlikte günün diğer zamanlarında da vurabilir. Hamileliğin 14. haftasından sonra azalmaya başlar. Daha uzun sürerse doktorunuza danişin. Bu dönemiçinde sakin olun ve geleneksel bitkisel çaylar ile rahatlamaya çalışın. Zencefil çayı ya da bisküvisi, papatya veya nane çayı tüketin.

Yorgunluk

Hamilelik döneminde dolaşım hızı artar, daha hızlı kan pompalanır dolayısıyla kan akışı ve metobolzma hızı yükselir. Eğer gün içindeki temponuz fazlaysa çalışan veya çalışmayan anne adaylarında çabuk yorulma gayet normaldir. Bu nedenle dinlenmek için kendinize mutlaka zaman ayırın.

Kaşıntılı, kuru cilt

Düzenli vücut losyonu ve banyo yağı kullanarak cildinizi nemlendirin. Çatlaklar ve kırışıklıkları önlemek için losyon ve krem kullanarak cildinizi nemli tutmaya yardımcı olun. Gebelikte potansiyel olarak ciddi bir karaciğer bozukluğu gelişebilir. Elinizde veya ayak tabanlarınızda, avuç içlerinde oluşan son dört ay içinde ciddi kaşıntı varsa mutlaka doktorunuza müracat edin.

Bacak Krampları

Geceleri ağrılı kramplar yükselen östrojen düzeyleri nedeniyle olabilir. Baldırlara masaj yapmak veya eşinizden, bir yakınınızdan bu konuda yardım almak gerekebilir. Eğer ayağınızı yukarı doğru bükerek kası germek rahatlatıcı olacaktır.. Daha fazla süt içmek kalsiyum düzeyini artırarak kramplarınızın hafiflemesine yardımcı olur.

Şişmiş ayak ve ayak bilekleri

Şişmiş ayak ve ayak bilekleri bacak damarlarında sıvı tutulması nedeniyle olur. Ayaklarınızı yukarı kaldırıp biraz bekleyin sonra ayaklarınıza rahat bir terlik veya ayakkabı giyerek dolaşın. Dar çorap, ayakkabı, bot giymekten sakının. Eğer yüzünüzde, ellerinizde ve ayaklarınızda aniden şişlik olursa doktorunuza başvurun.

Baş ağrısı

Genellikle hamileliğin başında bir veya iki hafta kadar sürer.Erken gebelikte, muhtemelen östrojen nedeniyle olduğunu ve açık ve kapalı birkaç hafta sürebilir. Eşinizden, bir yakınınızdan nazikikce boyun masajı veya buz ile kompres yapmasını isteyebilirsiniz. Hamileliğin ikinci yarısında baş ağrısı ciddiye alınmalıdır. Eğer endişeli iseniz hamileliğin hangi aşamasında olursanız olun doktorunuzu ziyaret edin.

Ağrıyan göğüsler

Hamileliğin başlarında göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet normalden fazladır. Hamileliğin son aylarında emzirmeye hazırlık yapan bedeniniz nedeniyle yine göğüslerde ağrı, sızlama hissedersiniz. Sütyen seçimi bu dönemlerde önem kazanır. Göslere uyan, balensiz sütyen alınız ve düzenli olarak göğüs ölçünüzü kontrol ediniz.

Kabızlık ve hemoroit

Yükselen progesteron düzeyi ve büyüyen bebeğinizin bağırsaklar etrafındaki organlara baskı yapması kabızlığa ve hemoroide neden olur. Kabızlığı önlemek için bol sebze ve meyva tüketip su için. Eğer hemoroit gelişirse doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Mide yanması

Hamileliğin son döneminde sıkca görülür. Baharatlı, yağlı ve kızartılmış gıdalar kaçının. Ana öğününüzü öğle yemeğinde yemeye çalışın ve yemek sırasında çok fazla sıvı içmeyin.

Burun kanaması

Hamilelik döneminde artan kan miktarı hassas burnunuzun kan damarlarında genişlemeyerek yırtılmasına dolayısıyla burun kanamasına neden olabilir. Eğer alerjiniz varsa veya soğuğa maruz kaldıysanız kurur bu nedenle burun kanaması olasılığı yüksekelir. Gün boyu her gün bol su tüketin. Nezle vs gibi durumlarda hapşırma sırasında ağzınızı açık tutun ve burnunuzu nazikçe silin veya temizleyin.

Diş eti kanamaları

Hamilelikte artan progestron düzeyi ağızda bakteri ve plak oluşumuna neden olarak diş etlerinin daha hassas bir hale getirir ve daha duyarlı olan diş etlerinde kanamalara neden olabilir. Her yemekten sonra en az günde iki kere yavaşça dişlerinizi fırçalayın ve diş hekimine müracat edin.

Bunu Gördünüz mü?

Hamile Kıyafetleri Nasıl Olmalı?

Kendinizi bu döneminizde rahat ve mutlu hissedeceğiniz sağlıklı ve şık hamile kıyafetleri bulmanız artık çok …