Anne olmak büyük sorumluluk üstelik de meşakkatli. Bebeğinizde normal olmayan durumu fark etmek içgüdüsel duyarlılığa bağlı olmakla birlikte bebeğinizin olabilecek sağlık sorunlarına karşı bilgilenmek, hazırlıklı olmak zamanında karar almanızda yardımcı olacaktır. Bu yazımızda yeni doğan bebeklerde ortak hastalıklar konusuna değinmek istiyoruz. Kolik; Kolik genellikle bebeklerde iki haftalık oldukdan sonra başlayıp üçüncü ayın sonuna doğru sona erer. Tipik özelliği akşam saatlerinde …
DevamıDoğru Emzirme Besleyicidir
Emzirmenin gerçek mekanizmasını bilmek, bebeğin anne sütünü nasıl vücuduna aldığını anlamak açısından önem taşımaktadır. Emme ve emzirme içsel bir dürtüdür. Ancak doğru emzirme besleyicidir. Başarili ve sorunsuz bir emzirme için emzirmenin mekanizması, doğru emzirme tekniği konularına değinmek istiyoruz. Emzirme başladığında meme ucu etrafındaki koyu renkli areola ve onun altındaki süt bezlerinin açıldığı süt kanalları bebek tarafından ağzı, dudakları ve yanaklarının …
DevamıBebek ve Uyku
Uyku denince aklınıza ” Uyusunda büyüsün…” nennisi gelmiştir mutlaka. Eskiler hiç de haksız değiller. Büyüme hormonu, bebek ve çocuklarda uykuda salınır. Bu nedenle de çocuklar uykusunda büyürler. Uykusuzluk çocukların sağlığını olumsuz etkiler. Yeni doğan bebeklerin günde 19 saat, 2 aylık ile 1 yaş arası bebeklerin öğle uykusu ile birlikte 13-14 saat, okul öncesi ve okul çağındaki çocukların 10 saat, genç …
DevamıBebek Risk Testi Nedir?
Bebek risk testi iki yöntem ile yapılır. Birincisi “Topuk Kanı Alma” olarak da bilinen bu test 1960 yılından bu yana bütün Dünya’da uygulanmaktadır. Yeni doğan bebeklerin metabolik bir hastalığı ve buna bağlı zihinsel bir problemi olup olmadığını belirlemek amacıyla topuktan kal alma yöntemi ile yapılan teste verilen isimdir. Topuk kanı alma bebekler için biraz can yakıcı bir uygulamadır. Topukları steril …
DevamıYeni Doğan Bebek Kilosu Ne Olmalı?
Yeni doğan bebekler doğumdan hemen sonra tartılırlar ve sonra ilk hafta içinde ilk bir kaç günlüğüne her gün tartılmaları gerekir. Bunun için doktorunuzu ilk 3 gün kadar bebeğiniz ile birlikte ziyarete gitmelisiniz. Bebekler ilk hafta içinde doğum kilolarından daha az bir kiloya sahip olurlar ve doğum kilosunu ilk 14 gün içinde yakalamaları beklenir. Doğum sonrası düzenli tartılmaları gerekliliğinin nedeni yeterli …
DevamıYeni Doğan Bebeğin Gözleri Neden Yapışkandır?
Yeni doğan çoğu bebekte gelişen sulu ve yapışkan gözler onlar için oldukça normal bir durumdur. Yeni doğan bebeğin gözlerinin köşesinde sarımsı yapışkan çapak benzeri maddenin varlığı özellikle uyku sonrasında onları huzursuz eder. Yeni doğanın burnu ile gözlerinin köşesinde yer alan göz yaşı pınarı dardır. Bundan dolayı göz yaşı ile kolaylıkla tıkanabilir ve gözlerinin köşesinin sulu olmasına, göz yaşı kuruduğunda ise …
DevamıYeni Doğan Bebeğin Duyuları
Bebeklerin hemen hemen tüm duyuları doğumdan önceki dönemde gayet iyi gelişmiş durumdadır. Bebekler anne karnındayken sesleri işitebildikleri için bazı seslerle sakinleşip bazı seslerle daha canlı ve hareketli bir duruma geçebilirler. Örneğin çamaşır makinası ve elektrik süpürgesi gibi makinelerinin sesleri anne karnındaki seslere benzer ve kalp atış sesi gibi ritmik olduğu için çoğu yenidoğan bebeği sakinleştirebilir. Yeni doğan bebek ani ve …
Devamıİlk Altı Ay Bebek Beslenmesi
Bebek beslenmesi konusunda vermeniz gereken kararlardan biri de miniğinizi biberon ile mi yoksa annne sütü ile mi besleyeceğiniz konusudur. Bebeğinize hamile kaldığınız anda bebeğinizi nasıl besleyeceğiniz konusunda bazı anneler emzirme konusunda kararlıyken bazı anneler ise kararsızdır. Çok ender durumlar dışında bebeğinizi anne sütü ile beslemek önerilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebek daha sağlıklı olur. Ayrıca emzirmek anne için de faydalıdır. …
Devamı