12 Ekim 2024

Anahtar Kelime Arşivi

Ani İşitme Kaybı

Ani işitme kaybı ne demektir? Birdenbire veya en fazla bir kaç günlük bir süre içerisnde ilerleyerek işitmede kısmen veya tamamen kayıp olmasına ani işitme kaybı adı verilir. Çoğu durumda nedeni bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Pek çok durumda yalnızca tek bir kulak etkilenir. Çift taraflı olması oldukça nadir bir durumdur. Hastalar tipik olarak sabah kalktıklarında bir kulaklarında çınlama-uğultu duyduklarını ve işitmelerinin azalmış …

Devamı

Kronik Orta Kulak İltihabı

Kronik orta kulak iltihabı; kulak zarı delinmesi ve dış kulak yolundan iltihaplı akıntı ile karakterize olan orta kulak iltihaplarıdır. Bu tanının konabilmesi için orta kulak iltihabının üç aydan daha uzun süredir devam ediyor olması veya medikal tedaviye yanıt vermemesi gereklidir. Kronik orta kulak iltihaplarının belli başlı üç karakteri vardır: Kulak zarında delinme Zaman zaman kesilen iltihabi karakterde bir akıntı, İşitme …

Devamı

Çınlama – Tinnitus

Çınlama ne demektir? Varolmayan bir sesin algılanmasına çınlama (tinnitus) adı verilir. Bu ses hasta tarafından çok farklı karakterlerde tarif edilebilir ancak sesin karakteri ne olursa olsun çınlama olarak adlandırılmaktadır. Ancak çeşitli psikiyatrik rahatsızlıklarda karşılaşılan insan sesleri ve konuşmalar duyulması gibi problemlerden ayırt edilmelidir. Kulağımdaki çınlama sesi nereden kaynaklanmaktadır? Çınlama genelde bir işitme kaybına eşlik eder. Çınlama sesinin asıl kaynağı olan …

Devamı

Burun Damlası Bağımlılığı

Günümüzde nezle, sinüzit, burun tıkanıklığı, allerjik rinit gibi hastalıkların tedavisinde çeşitli burun damlası ve/veya spreylerinden faydalanılmaktadır. Temel olarak üç farklı burun spreyi bulunmaktadır; bunlardan birincisi okyanus suyu veya deniz suyu olarak sınıflandırılan farklı oranlarda tuz içeren su çözeltileridir ve uzun süre kullanılmalarının getirdiği bir yan etki sorunu yoktur. Keza kortizon içeren yeni jenerasyon burun spreylerinin de 2 yaşından büyük hastalarda …

Devamı

Klima Sorunları ile Gelişen Hastalıklar

Yaşadığımız binalarda giderek artan boyutlarda klima kullanılması artık günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle büyük binaların akciğerleri olarak nitelendirilebilecek bu havalandırma sistemleri bina dışındaki havayı alarak temizlemekte, ısıtmakta veya soğutmakta, filtrelemekte , nemlendirmekte ve bina içerisindeki sirkülasyonunu sağlamaktadır. Havalandırma sistemlerinin standartların altında kalmasıyla bina içerisindeki hava iritasyona ve çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir. “hasta bina sendromu” olarak adlandırılan …

Devamı

Horlama ve Tıkayıcı Uyku Apne Sendromu

Horlama ve tıkayıcı uyku apne sendromu toplumda erişkin yaştakilerin %30-40 ında görülmektedir Kimi insanda sadece horlama ön plandayken diğerlerinde sadece apne yani uykuda nefes durması olabilmektedir. Uykuda oksijen alımını bozan bu rahatsızlıklar her zaman masum olmayıp, bazen yaşamı bile tehdit edebilen ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Çok şiddetli horladığınız söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanıyorsanız ve gündüzleri uyukluyorsanız uykuda solunum duraklamaları (uyku …

Devamı

Gastro-Ösefagial Reflü Hastalığı

Reflü Ne Demektir : Mide asidinin, mideden yukarı doğru çıkarak yemek borusuna ve boğaza gelmesidir. Normalde mide ile yemek borusu arasında bulunan kaslar asit salgısının yukarı kaçmasına izin vermez. Eğer bu asit kaçağı yemek borusuna kadar geliyorsa gastroösefagial reflü (GÖR), boğaza kadar geliyorsa laringofaringeal reflü (LFR) adı verilir. Toplumda çok sık gözlenen bir durum (en az %20) olmasına karşın bazen …

Devamı

Ağız Kokusu (Halitozis)

Ağız kokusu insan ilişkilerinde kişiyi negatif yönde etkileyen en önemli sebeplerden biridir. Halitozis yani ağız kokusu; genellikle ağızda ,dişlerde veya midede bulunan bir sorunun habercisidir ve yaşadığımız sosyal ortamda modern insana yakışmayan rahatsız edici bir durumdur. Erişkinler veya küçüklerin, yaşamlarında mutlaka ağız kokusundan şikayetçi oldukları zamanlar olmuştur. Bazılarının ise, bu durumdan şikâyeti kroniktir. Toplumun %30 unun ağız kokusu ile karşı …

Devamı

Orta Kulak İltihabı Nedir?

Orta kulak iltihabı tibbi adı “otitis media”, orta kulağın enflamasyonu yani iltihaplanmasıdır ki, 5 yaş altındaki çocuklarda daha ıstıraplıdır. Orta kulak iltihabı hemen medikal tedavi gerektiren bir durumdur. Ateş ve kulak ağrısı ortak belirtilerdir. Akut Orta kulak iltihabına sahip yeni doğan bebeklerde ateş, huzursuzluk, sinirlilik veya besleme güçlüğü ile fark edilebilir. Alti yaşına kadar olan çocuklarda; uzun süren ısrarcı ateş …

Devamı

Göz ve Kulak İlaçları Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Göz ve kulak vücudumuzun dünyaya açılan penceresidir. Görür, duyar dolayısıyla anlar ve hissederiz. Genel sağlığımızı korumak ne kadar önemli ise göz ve kulak sağlığımız için ayrı özen göstermeliyiz. Göz ve kulak hastalıklarına maruz kaldıımızda ise doktorumuzun önerilerine uymak ve yine doktorumuzun reçetelediği ilaçları kullanmalıyız. Ancak, göz ve kulak ilaçları kullanırken dikkat edilmesi, önlem alınması gereklidir.  Göz ve Kulak Damlaları kullanırken …

Devamı