12 Ekim 2024

Anahtar Kelime Arşivi

Burun Damlası Bağımlılığı

Günümüzde nezle, sinüzit, burun tıkanıklığı, allerjik rinit gibi hastalıkların tedavisinde çeşitli burun damlası ve/veya spreylerinden faydalanılmaktadır. Temel olarak üç farklı burun spreyi bulunmaktadır; bunlardan birincisi okyanus suyu veya deniz suyu olarak sınıflandırılan farklı oranlarda tuz içeren su çözeltileridir ve uzun süre kullanılmalarının getirdiği bir yan etki sorunu yoktur. Keza kortizon içeren yeni jenerasyon burun spreylerinin de 2 yaşından büyük hastalarda …

Devamı

Mutfağımızdaki Doğal Antibiyotikler

Hastalandığımızda hemen ilaçlara sarılıyoruz. Özellikle de hemen antibiyotik almayı çok seviyoruz! Türkiye, gereksiz antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi. Doğal antibiyotikler ile tedavi, grip veya nezle olduğunuzda daha etkilidir ve üstelikte de yan etkisi yok! İşte size mutfağımızdaki doğal antibiyotik etkisi göstererek bağışıklık sistemini kuvvetlendiren besinler; Kefir Kefir, hele de mikropların kol gezdiği sonbahar ve soğuk kış günlerinde vücut direncini artırmada birebir. …

Devamı

Antibiyotikler Hakkında Doğru Bilinen Yalnışlar

Antibiyotikler keşfedildiklerinden bu yana insan sağlığı için çok büyük hizmetler vermişlerdir. Antibiyotikler etkili mi, etkisiz mi? sorusunu inceleyecek olursak, antibiyotikler doğru zamanda doğru kullanıldıklarında ve hastalığa en uygun antibiyotik seçilip uygun doz ve aralıkta kullanıldığında yararlıdırlar. Ancak yersiz kullanımları günümüzde, medyada da çok duymaya başladığımız “Antibiyotik Direnci” gelişmesine neden olmuş ve gelecekte sağlığımızı enfeksiyonlara karşı tehdit etmeye başlayacak boyutlara gelmiş …

Devamı

Gripli Anne Emzirebilir mi?

Gripli anne bebeğini emzirebilir mi? Emziren anneler, özellikle kış aylarında kendini gösteren grip salgınına yakalandıklarında bebeklerine de grip geçeceğini düşünerek bu dönemde emzirmeye ara vermek isterler. Grip anne sütünden bebeğe geçmez, solunum yoluyla geçer. Bu nedenle gerçekten emzirme döneminde grip olan anne emzirmeyi kesmemelidir. Çünkü enne sütü bebeğin enfeksiyonlara karşı koruyan maddeler içerir. Bu maddelere antikor adı verilir. Grip olan …

Devamı

Kış Aylarında Hamilelik

Hamilelik dönemi oldukça hassas bir dönemdir. Özellikle soğuk kış aylarında anne adaylarının daha  dikkatli olması gerekiyor. Kış aylarında hamilelik zor değil aslında.  Sadece yapmanız gereken soğuktan sakınmak gerkiyor. Bebeği olumsuz yönde etkileyecek durumlardan korumak ve düşen vücut direncini güçlendirmek için beslenmeden hijyene, giyimden ilaç kullanıma kadar birçok konuya özen göstermek gerekiyor. Metabolizmanızı hastalıklara dirençli hale getirmeniz gerekiyor. Bunun için en …

Devamı

Antibiyotikler Hangi Durumda Etkilidir?

Antibiyotikler keşfedildiklerinden bu yana insan sağlığı için çok büyük hizmetler vermişlerdir ve vermeye devam edeceklerdir. Evet, antibiyotikler doğru zamanda hastalığa en uygun, doğru antibiyotik seçilip uygun doz ve aralıkta kullanıldığında yararlı ve etkilidirler. Ancak yersiz kullanımları günümüzde, medyada da çok duymaya başladığımız “Antibiyotik Direnci” gelişmesine neden olmuş ve gelecekte sağlığımızı enfeksiyonlara karşı tehdit etmeye başlayacak boyutlara gelmek üzeredir. Direnç gelişimi …

Devamı

Antibiyotik Nedir?

Bu yazımızda Antibiyotik nedir? sorusunun cevabını vermek istiyoruz. Antibiyotikler bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve enfeksiyonlara karşı önlem ve tedavi amaçlı kullanılan mucizevi ilaçlardır. 70 yılından fazla bir süre önce keşfedildiklerinden bugüne Dünya genelinde hayatımızı koruyan ve cerrahi girişimlerde hayati tehlikeye neden olabilecek enfeksiyonlara karşı önleyici ilaçlardır. Son 25 yıldır yeni bir grup antibiyotik keşfi bulunmamaktır. Bu durum yeni bir durum …

Devamı

Kimler Grip Aşısı Olmalı?

Grip’den korunmanın bir yolu da, özellikle risk grubunda olan kişilerin her yıl grip sezonu başlamadan (sonbaharda) Grip Aşısı yaptırmalarıdır. İlk defa aşılanacak kişilerin aynı yıl içinde, sonbahar ve bahar başlangıcı olmak üzere 2 doz yaptırmaları gerekmektedir. Aşıya karşı hayati tehlike oluşturacak allerjik reaksiyonlar çok nadir gelişmekle birlikte “yumurta allejisi” olan kişilerde görülebilir. Aşılanma ile birlikte “Kişisel Hijyen” ve bulunduğunuz ortamın …

Devamı