12 Ekim 2024

Ergen İletişimi Nasıl Olmalı?

ergen-ailesiErgen iletişimi özelliklede sağlıklı bir iletişim için ergen çocuğunuza ebeveyn olarak müdahale etmeniz önemlidir. Müdahale “anahtar” rolü oynamalı yani yapıcı ve çözüme yönelik. Problem yaşayan bir ergenin ailesiyseniz, sağlıklı bir iletişim nasıl olmalı ve aile müdahalesi ne zaman  gerekli? Cevabı zor olsada önemli olan ne zaman müdahale etmeniz gerektiğini bilirmektir. Bunun içinde çocuğunuzu iyi tanamanız, anlamanız çok önemlidir.

İyi bir iletişim ergen çocuğunuzun stresleri ile daha kolay başa çıkabilmesine ve hayatını daha kolay yönetebilmesini sağlar. Yani, aile ve ergen arasında iyi, sağlıklı bir iletişim için kapıları kapatmayınız. Ne zaman müdahale etmeniz gerekli kararı, ergen ile iletişimde anahtar rolu oynayan bir durumdur.

Strese karşı duyarlı çoğu ergen akranlarının etkilerine, baskılarına karşı daha çok duyarlıdırlar. Bu nedenle, onlarla başa çıkmaya çalışmak sizi bunaltabilir. Uzmanlar, ergen ile aranızdaki sorunları çözmede onlara hem evde ve hem de okullardaki rehberlik servislerinde açık iletişim yoluyla konuları tek tek ele almanız gerektiğini vurgulamaktadırlar.

Ergenler için genellikle problem olan konular; madde suistimali yani sigara ve alkol kullanımı, düşük özgüven, gelecek için planlar ( iyi bir lise, üniversiteye hazırlık stresi) ve depresyondur. Bunların dışında kızgınlığını kontrol edememe, çok yeme ya da iştahsızlık gibi negatif davranışsal sorunlardır. Bu negatif davranışlar ergenlerin işini daha da zorlaştırmakta; sağlık sorunlarına, kendine ve başkalarına zarar vermeye ve suç işlemeye kadar diğer önemli sorunları da beraberinde getirmektedir. Ailelerin gerekli yerde müdahaleleri ve aktif olarak onlarla sürekli iletişimde olmaları bu nedenlerle çok önemilidir. Ergenlik dönemi akranlarının baskısıyla da mücadele edildiği bir dönem olduğundan ailenin ergen çocuğu için destekleyici ve yol gösterici olması gelişimleri için çok önem taşımaktadır. Ergen çocuğunuza yaklaşımınızda amacınız öncelikle onunla sürekli iletişimde kalmak ve pozitif yaklaşım sağlamak olsun. Bu tutum onun okulda daha başarılı olmasını, kendiyle ve çevresiyle ilgili değişikliklerle başa çıkabilmesini sağlayacaktır.

Eğer bir ergen çocuğa sahip iseniz ve sorunlar ile onunla birlikte başa çıkamıyorsanız bir uzmandan, okullardaki rehberlik servislerinden yardım almayı ihmal etmeyiniz.

Bunu Gördünüz mü?

Tırnak Yeme Alışkanlığı Psikolojik bir Hastalığın Habercisi mi?

Toplum arasında tırnak yeme alışkanlığı sadece görüntüsel olarak kötü düşünülmemekte aynı zamanda aşağılanma, duygusal acı …